Drucker hovorí o zlej nálade v polícii, nechcel odvolať Gašpara, nedokázal nájsť vhodného kandidáta na jeho nahradenie

❚❚

Bratislava 7. júna 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Bývalý minister zdravotníctva a krátko aj šéf rezortu vnútra Tomáš Drucker sa v rozhovore pre denník Hospodárske noviny vrátil k turbulentnému obdobiu počas vymenovnaia novej vlády Petra Pellegriniho, v ktorej mal zastávať kľúčovú úlohu. Všetko sa ale nakoniec skončilo úplne inak.

Na snímke exminister vnútra SR Tomáš Drucker

Tomáš Drucker v polovici apríla nečakane oznámil, že odchádza z postu ministra vnútra, pričom odmietol odvolať z funkcie policajného prezidenta Tibora Gašpara. “Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra,” oznámil novinárom Drucker (viac v článku).

.

S odstupom času objasnil, že odstúpil, keďže sa mu nepodarilo zhruba v priebehu mesiaca upokojiť situáciu na ministerstve. “Keď som prijímal túto pozíciu, jasne som sa vyjadril, že to nebolo ministerstvo, ktoré som si vypýtal či vysníval. Cítil som obrovský spoločenský tlak z jednej strany verejnosti a taktiež politický záväzok vo vzťahu k vznikajúcej vláde a povedal som si, že sa aspoň pokúsim situáciu upokojiť, a ak sa mi to nepodarí, nemám tam čo robiť. Pre mňa bol konečným termínom zhruba tak jeden mesiac do konečného zhodnotenia, pretože buď budete dôveryhodný, alebo nebudete,” vysvetlil v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Drucker tiež uviedol, že mal problém v policajnom zbore “identifikovať ľudí, ku ktorým by sa vedel prihlásiť a postaviť sa za nich” v súvislosti s vymenovaním nového policajného prezidenta.

.

Nedávne vymenovanie Milana Lučanského za nového (dočasného) policajného prezidenta Drucker okomentoval slovami, že je to čisto záležitosť súčasnej ministerky Sakovej: “Nechcem hodnotiť prácu mojej nástupkyne. Mal som plány, ako si viem predstaviť niektoré veci, no myslím si, a to som hovoril niekoľkokrát bez ohľadu na to, o kom sme sa bavili, že by mala platiť určitá prezumpcia neviny. Vnímam v tomto smere aj etickú a morálnu rovinu, ktorá môže vzniknúť s príchodom rôznych pochybností a podozrení. Človek má mať priestor, aby sa obhájil, a nie vždy sa dá zmyť to, čo o vás niekto nahovorí. Nezaoberám sa minulosťou pána Lučanského, je na pani Sakovej, aby si dokázala jeho voľbu obhájiť,” dodal.

Zároveň povedal, že odstúpenie Tibora Gašpara a tlaky na vymenovanie toho či onoho človeka do čela policajného zboru neprospievajú situácii. “Kto bude určovať šéfa polície? Opozícia? Tak tým porušíme celý princíp toho, čo sú voľby a kto vládne. Ľahko sa ponúka jednoduchý pohľad na vec, keď niekto povie: Táto vražda sa nevyšetrí, pretože polícia je spolitizovaná. No ako sa potom popasujete s týmto výrokom a objasníte, či to tak aj je, to je náročné,” povedal a priznal, že nálada v Policajnom zbore nie je dobrá. “Ako minister vnútra, ale aj po mojom odchode, som mal šancu sa rozprávať s niektorými policajtmi, a tí mi povedali, že situácia vôbec nie je príjemná.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Osem ľudí prišlo o život a piati utrpeli zranenia v sobotu v čínskom meste Čchang-ša, keď vozidlo vrazilo do chodcov.

16:40

Prezident Kórejskej republiky Jun Sok-jol vyzval šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby sa chyby, ku ktorým prišlo na otváracom ceremoniáli OH 2024 v Paríži, neopakovali. Keď sa juhokórejskí športovci v piatok plavili po Seine, hlásatelia ich vo francúzštine aj angličtine predstavili divákom ako výpravu “Kórejskej ľudovodemokratickej republiky”, čo je oficiálny názov pre Severnú Kóreu.

16:37

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu počas stretnutia so svojím čínskym náprotivkom Wang Im upozornil na kroky Číny v okolí Taiwanu. Pripomenul aj podporu, ktorú Peking poskytuje Rusku.

Antony Blinken a Wang Im
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a jeho čínsky rezortný kolega Wang Im pózujú počas stretnutia v rámci summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v laoskom Vientiane 27. júla 2024
16:36

Ceny zlata v piatok (26. 7.) vzrástli. Podporil ich pokles výnosov dlhopisov vlády USA z dôvodu optimizmu, že americká centrálna banka (Fed) zníži úrokové sadzby v septembri.

16:36

Záujem o Taliansko medzi turistami stále rastie a v auguste by malo v krajine tráviť dovolenku viac ako 18,2 milióna ľudí.

Taliansko Turisti
Na archívnej snímke zo 16. júla 2024 turisti sedia pod dáždnikmi v reštaurácii počas horúčav pred gotickou katedrálou Duomo v Miláne
16:15

Elon Musk označil vystúpenie na otvorení olympijských hier za „atmosféru konca sveta“ a „extrémnu neúctu ku kresťanstvu“. Vyjadril sa k vystúpeniu transrodových ľudí, ktorí parodovali „Poslednú večeru“ Leonarda da Vinciho a „jazdca apokalypsy“, ktorý prechádzal cez Seinu.

14:29

Nezamestnanosť v Maďarsku zaznamenala v trojmesačnom období do konca júna mierny pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za sedem mesiacov. Uviedol to koncom tohto týždňa maďarský štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

14:20

Prezident Peter Pellegrini v sobotu oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque v Paríži. Pri slávnostnom prestrihnutí pásky mu asistovali prezident SOŠV Anton Siekel, minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth, generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a vodný slalomár Jakub Grigar.

Peter Pellegrini
Prezident SR Peter Pellegrini (uprostred) oficiálne otvoril Slovenský olympijský dom Maison Slovaque počas letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024. Pri slávnostnom prestrihnutí pásky mu asistovali prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel (piaty zľava), minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS, druhý sprava), veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth (štvrtý zľava), generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann (tretí sprava) a vodný slalomár Jakub Grigar (tretí zľava)
14:15

Nemecká vláda vo veľkom nakupuje smartfóny a tablety od spoločnosti Apple. Úrad pre verejné obstarávanie nemeckého ministerstva vnútra a technologická spoločnosť Bechtle AG uzavreli tento týždeň rámcovú zmluvu na dodávku až 300.000 koncových zariadení Apple pre verejnú správu v rámci celej spolkovej republiky.

14:15

Najmenej 30 osôb prišlo o život a ďalších približne 100 utrpelo zranenia pri sobotňajšom leteckom útoku Izraela na budovu školy v Pásme Gazy, v ktorej sa údajne nachádzala poľná nemocnica.

14:15

Výbor pre svetové kultúrne dedičstvo UNESCO sa v sobotu rozhodol zaradiť na zoznam UNESCO zlatú baňu na ostrove Sado. Japonsko totiž súhlasilo s pripomenutím zneužívania kórejských robotníkov počas druhej svetovej vojny v jej expozícii.

zlatá baňa na ostrove Sado
Na archívnej snímke z 12. marca 2023 zlatá baňa na ostrove Sado v Japonskom mori
13:47

Zmena klímy sťažuje prácu a ohrozuje miliardy ľudí. V Európe a strednej Ázii je podiel ľudí vystavených nadmernému teplu pri práci v celosvetovom porovnaní nízky, za posledných 20 rokov sa tam však zvýšil viac ako v ktoromkoľvek inom regióne sveta, upozornila Medzinárodná organizácia práce (ILO).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali