Dostane Šefčovič v EÚ lukratívny post? Objavujú sa prvé informácie. Šimečka: Slovensko si veľmi nepomohlo

Dostane Šefčovič v EÚ lukratívny post? Objavujú sa prvé informácie. Šimečka: Slovensko si veľmi nepomohlo

Bratislava 10. septembra 2019 (HSP/SITA/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Nedávny kandidát Smeru-SD na prezidenta Maroš Šefčovič, ktorý bol doteraz podpredsedom Európskej komisie a eurokomisárom pre energetiku bude v novej komisii nemeckej šéfky EK Ursuly von der Leyenovej znova významným podpredsedom. Dnes to oznámila zvolená predsedníčka európskej exekutívy

Na snímke kandidát na prezidenta SR Maroš Šefčovič

Podľa utorkových informácií bude Maroš Šefčovič v novej Európskej komisii zastávať post podpredsedu pre medziinštitucionálne vzťahy.

Reklama

V minulosti zastával podobný post, keď bol pravou rukou vtedajšieho predsedu José Manuela Barrosa. Neskôr v komisii pod vedením Jeana-Claudea Junkcera mal na starosti agendu energetiky. Pôvodne mal však byť eurokomisárom pre rozvojovú pomoc a neskôr pre dopravu a vesmír.

Ako povedala Ursula von der Leyen, jej tím odráža záujmy juhu aj severu, západných krajín aj východných. Jej tím rozumie Európe a počúva ľudí, čo od Únie očakávajú.

Reklama

Od komisárov očakáva, že nebudú závisieť len od hlavných miest, ale budú navštevovať regióny, kde Európania žijú a pracujú. Okrem Šefčoviča budú podpredsedami napríklad Frans Timmermans (pre Zelenú dohodu), Margarethe Vestager (pre koordináciu digitálnej agendy), Valdis Dombrovskis (ekonomické záležitosti) či Češka Věra Jourová (pre demokratické hodnoty).

Zostavovanie novej Európskej komisie prichádza po májových voľbách do Európskeho parlamentu. O tom, kto obsadí pozíciu predsedu Komisie, rozhodli po niekoľkodňových rokovaniach premiéri a prezidenti EÚ. Von der Leyen bola kompromisom, bývalá nemecká ministerka obrany patrí do frakcie ľudovcov, ktorí majú v europarlamente najviac kresiel.

V lete členské štáty navrhli svojich eurokomisárov, cieľom von der Leyen bolo, aby boli v jej komisii rovnomerne zastúpené ženy a muži. V exekutíve bude 13 žien a 14 mužov. Británia svojho zástupcu nenominovala, keďže by Úniu mala opustiť ešte predtým, ako sa Komisia ujme nového mandátu – 31. októbra.

Ursula von der Leyen už v júli predstavila priority – okrem rodovej rovnosti k nim patrí boj proti klimatickým zmenám, posilňovanie demokracie a sociálne trhové hospodárstvo EÚ či líderstvo Únie v kontexte globálnych výziev.

Svoje portfóliá si nominanti budú ešte musieť obhájiť pred europoslancami v príslušných výboroch. Je možné, že takzvaným grilovaním, počas troch hodín, neprejdú všetci a tak sa zloženie budúcej komisie môže ešte zmeniť.

Reklama

Pred piatimi rokmi vypočúvaním neprešla Slovinka Alenka Bratušeková, ktorá mala získať post podpredsedníčky pre energetickú úniu. Napokon jej rezort získal Maroš Šefčovič, ktorého pôvodne Jean Claude Juncker nominoval na post eurokomisára pre dopravu. Jeho pôvodný rezort pripadol ďalšej Slovinke Violete Bulcovej, ktorá grilovaním prešla. Päťročné funkčné obdobie novej Európskej komisie sa začína prvého novembra 2019.

Čiernou škvrnou pri výbere eurokomisárov je kauza Rocca Buttiglioneho, ktorého v roku 2004 odmietli vymenovať, pretože sa prihlásil ku kresťanstvu. Liberálni poslanci sa ho vo Výbore pre občianske slobody, vnútro a spravodlivosť pýtali na jeho názor na homosexualitu. Katolícky politik odpovedal podľa učenia Cirkvi. Uviedol preto, že homosexualita je hriech. V súvislosti s rodinou povedal, že účelom rodiny je umožniť žene mať deti a tešiť sa z ochrany muža, ktorý sa o nich stará. Následne ho výbor odmietol na akýkoľvek post eurokomisára.

 

Pôvodné zákulisné informácie

Bývalý výskumník Centra pre európsku politiku (CEP) Piotr Maciej Kaczyński v júli pre server EURACTIV.com uviedol, že podľa zákulisných informácii nová Európska komisia má predbežne troch podpredsedov, z ktorých údajne žiadny nepochádza zo strednej alebo východnej časti Európskej únie. Má ísť podľa neho o Fransa Timmermansa z Holandska, o ktorom sa skôr hovorilo ako o potencionálnom šéfovi EK, o Margrethe Vestagerovú z Dánska a Josepa Borrella zo Španielska.

Reklama

Dlhodobejšie špekulácie tiež hovoria, že napríklad, Ír Phil Hogan by mohol dostať agendu obchodu, alebo, že poľský nominant Janusz Wojciechowski skončí s agendou poľnohospodárstva. Českej komisárke Věre Jourovej predbežné verzie pripisujú právny štát, Fransovi Timmermansovi klimatickú politiku.

Slovenská verzia portálu Euractiv nedávno informovala, že slovenskému eurokomisárovi Šefčovičovi v zákulisí prisudzujú agendu bezpečnostnej únie. Ide o funkciu, ktorá zahŕňa boj proti terorizmu a organizovanému zločinu.

 

Šimečka: Slovensko má na viac

Podľa slovenského europoslanca Michala Šimečku (PS), si Slovensko obsadením tohto postu veľmi nepomohlo, keďže ide o funkciu, ktorú už raz Šefčovič zastával.

Poslanec tiež pripomenul, že komisia je v súčastnosti plná líderských, charizmatických osobností. “A nemyslím len najsilnejšie váhy zo starých členských krajín, akými sú Margrethe Vestager alebo Frans Timmermans. Aj Českú republiku zastupuje Věra Jourová, ktorá si za posledných päť rokov získala v Bruseli rešpekt, aj vďaka svojmu ráznemu zápasu za práva spotrebiteľov, a aj preto teraz povýšila na post podredsedníčky.”

No a oproti nim vníma Šimečka Šefčoviča ako menej výraznú postavu. “Nehovoriac o tom, ako jeho povesti poškodila kandidatúra na prezidenta SR, počas ktorej chodil po oslavách MDŽ s Robertom Ficom a vymedzoval sa voči hodnotám, ktoré by mal v Komisii zastávať,” píše poslanec v príspevku a dodáva, že jeho správaniu zodpovedá post, ktorý v novej Komisii získal.

“Slovenská vláda chcela silné ekonomické portfólio, ale nakoniec sme sa vrátili oblúkom o päť rokov späť. Pre diplomata Šefčoviča je manažovanie byrokratických a inštituciálnych vzťahov vhodná pozícia, ale politicky to pre Slovensko nie je výhra.”

Na záver ešte dodal, že ako krajina máme na viac a do politiky, diplomacie aj štátnej správy musíme priviesť nových ľudí, ktorí konzistentne stoja za svojimi hodnotami, ale na druhej strane sa neboja robiť veci po novom. “Tak, ako Zuzana Čaputová, alebo Matúš Vallo,” ktorých Šimečkova strana Progresívne Slovensko podporila vo voľbách ako nezávislých kandidátov.

Jaroslav Zajac

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali