DOPRAVA: Podnikatelia v Žilinskom kraji sú nespokojní s tempom výstavby diaľnic

DOPRAVA: Podnikatelia v Žilinskom kraji sú nespokojní s tempom výstavby diaľnic

Žilina 11. septembra (TASR) – Podnikatelia v Žilinskom kraji nie sú spokojní s tempom výstavby diaľnic D1 a D3, ktoré zdržuje najmä rozostavaný úsek tunela Dubná skala – Višňové na D1 a úsek Svrčinovec – Skalité na D3. Na tlačovej konferencii to dnes v Žiline povedal riaditeľ Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Žilinskej regionálne komory (ŽSK) Ján Mišura.

Na diaľniciach D1 a D3 v Žilinskom kraji sa podľa neho medzi rokmi 2006 až 2010 a po roku 2012 nezačala žiadna výstavba. „Živnostenská komora, Združenie podnikateľov Slovenska, Slovensko-kórejský hospodársky výbor a zahraničné komory sa zhodli, že tunel Višňové – Dubná skala a úsek Svrčinovec – Skalité sú kľúčovými úsekmi. Naše argumenty opakujeme od roku 2000, keď sa zastavila výstavba na úseku Svrčinovec – Skalité a od roku 2002, keď sa zastavila výstavba na úseku Višňové – Dubná skala. Kompetentní stále iba deklarujú vôľu a v praxi sa situácia na spomínaných úsekoch stále zhoršuje,” povedal Mišura.

Prvý podpredseda Slovensko-kórejského hospodárskeho výboru Milan Vašanič na margo súčasného stavu diaľničnej infraštruktúry v Žilinskom kraji pripomenul, že kórejská automobilka Kia dostala pri príchode na Slovensko prísľub vybudovania diaľnic a ciest. „Do dnešného dňa sa nič neudialo. Chceme, aby bola v regióne zamestnanosť, chceme, aby fungovala infraštruktúra. Ale skutočnosť je úplne iná. Otázka znie, dokedy naši partneri budú znášať pomery, ktoré tu vznikli,” zdôraznil Vašanič.

Riaditeľ ŽRK SOPK pripomenul, že rozostavané úseky diaľnic D1 a D3 v Žilinskom kraji sú súčasťou európskych koridorov a o urýchlené pokračovanie v ich výstavbe niekoľkokrát požiadalo Poľsko aj Česko. „Je tam stavebné povolenie a sú ukončené tendre. Ak nevedia zohnať financie z Európskej únie, tento úsek je efektívne financovať aj zo štátneho rozpočtu,” dodal Mišura.

Reklama

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR podľa vedúcej oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Gabriely Jarošovej nerozumie snahe SOPK v Žiline o bulvarizáciu tak zásadnej témy, akou je výstavba diaľnic a rýchlostných ciest. „Žilina je v súčasnosti regiónom, kde je rozpracovaných najviac veľkých infraštruktúrnych projektov. Aktuálne sú totiž v procese verejného obstarávania úseky D3 Žilina Strážov – Žilina Brodno, D1 Hričovcké Podhradie – Lietavská Lúčka a D1 Lietavská lúčka – Dubná Skala (Višňové). Rovnako nie je pravdivé ani tvrdenie, že sa v okolí Žiliny v poslednom čase nerozostaval žiadny diaľničný úsek. V lete tohto roku NDS podpísala kontrakt so zhotoviteľom na diaľničný úsek D3 Svrčinovec – Skalité. Očakávame, že do konca roka sa nám podarí vyhodnotiť aj súťaže na ostatných diaľničných úsekoch,“ informovala Jarošová.   Zároveň upozornila, že diaľnica D3 je po diaľnici D1, ktorá je už vo vysokom štádiu rozpracovania, prakticky najdôležitejšia diaľničná priorita. „Tomu zodpovedá aj pozornosť, ktorú tejto otázke venuje MDVRR. Minister Ján Počiatek niekoľkokrát rokoval v Bruseli aj s poľským rezortným kolegom, aby urýchlili výstavbu tejto diaľnice. Ďalšie miliardy eur sa investujú do modernizácie železničných koridorov práve v okolí Žiliny a rovnako v Žiline bude aj pilotný projekt (jediný na Slovensku) železničného intermodálneho terminálu. Môžeme zodpovedne povedať, že dnes na Slovensku neexistuje región, kde by bolo rozrobených viac veľkých infraštruktúrnych projektov ako práve v okolí Žiliny,“ uzatvorila vedúca oddelenia pre vzťahy s verejnosťou MDVRR.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali