Donald Trump a Jeruzalem. Ako úspešne vyhodiť do vzduchu celý Blízky východ

Donald Trump a Jeruzalem. Ako úspešne vyhodiť do vzduchu celý Blízky východ

Blízky východ 10. decembra 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

Grigorij Ignatov na portáli rusvesna publikoval článok o “šialenom kroku Donalda Trumpa”

Na snímke Donald Trump pred Múrom nárekov

Podľa Ignatova Trumpove vyhlásenie možno intepretovať aj v inom svetle – je možné, že Trump sa snaží zachrániť zdochýnajúci ISIS pred posledným úderom Rusov a Sýrčanov. Z toho dôvodu preniesol pozornosť na iný problém, len aby povolil likvidačný tlak voči ISIS. Ak bolo toto Trumpovým plánom, ukazuje sa, že zvolil veľmi nešťastný spôsob, ako oslabiť existujúci likvidačný tlak na ISIS.

Reklama

Donald Trump priznal Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela a v posledných hodinách už na Západnom brehu Jordánu začala konfrontácia medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami. Hamas prisľúbil “Deň hnevu” a potvrdil, že rozhnodutie Trumpa “otvorilo pre Židov brány pekla”. Neskutočne rýchly vývoj, ktorý sľubuje množstvo krvi a napätia.

Vždy som tvrdil, že len ľudia nižších kvalít sa dokážu tešiť zo škodoradosti. No priznám sa, že do očí bijúca hlúposť Trumpa dnes vyvolala u mňa obrovskú škodoradostnú eufóriu a radosť, za ktorú by som sa mal vážne hanbiť.

Reklama

Ale ako sa mám neradovať a ako sa mám hanbiť, keď hlavný predstaviteľ konkurenčnej veľmoci stúpol hlúpo na hrable a ešte predtým “priviazal k rúčke hrablí aj sekeru, ktorú navyše potrel jedom a potom to všetko zapálil, aby pokiaľ uvedená konštrukcia existuje, mohol na vytvorenú konštrukciu z celej sily skočiť? Nehnevajte sa, naozaj sa nemôžem škodoradostne neradovať a ešte k tomu Trumpovi aj  nadšene tlieskam. Nádhera.

Celkovo ale Trumpa chápem, všetko mu padá z rúk. Absolútne nič mu od nástupu do prezidentskej funkcie nevychádza: mexická stena sa nevybudovala, Severná Kórea si robí z Američanov dobrý deň a napriek americkému ukazovaniu svalov pokračuje vo svojích balistických a jadrových skúškach, chaotická a nevyspytateľná Ukrajina, ktorá dokáže len kradnúť americké a západné zdroje, problémy  s americkými elitami v Kongrese…

Prvý rok Donalda Trumpa v prezidentskej funkcii nie je proste ťažký, on je proste  jednou obrovskou katastrofou. Nedosiahol absolútne nič.

A aby toho nebolo dosť, tak si nakoniec  frustrovaný Trump spomenul, že v rámci svojich predvolebných sľubov prisľúbil, že prizná Jeruzalem hlavným mestom Izraela. Tak sa teda aj rozhodol, že prišiel čas svoj predvolebný sľub splniť a splnil ho naozaj vo veľkolepom husárskom štýle. Dokonca ešte otvorene povedal, že “rozhodol som sa oficiálne priznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Predchádzajúci americkí prezidenti tento sľub zahrnuli do svojich predvolebných kampaní, no nedokázali ho vyplniť. Dnes ho ja plním. Dospel som k názoru, že tento kurz je v záujmoch USA a privedie k mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi”. K tomu sa už nedá nič dodať.

Ako vidíme, mier už prichádza (na začiatku v podobe palestínskej intifády) a všetci, ktorí žiadali Trumpa, aby tento krok nerobil (to znamená Jordánsko, Saudská Arábia, Pakistan, monarchie Perzského zálivu, ale aj Austrália a Veľká Británia) sa momentálne chytajú za hlavu. Rusko, Čína a Irán neveriacky pozerajú na to, čo Trump spôsobil a už teraz rozmýšľajú nad ďalšími diplomatickými krokmi, ktoré budú po tejto americkej chybe nasledovať.

Reklama

Erdogan už otvorene povedal, že ak Američania potvrdia Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, Turci zvážia prerušenie diplomatických kontaktov s Izraelom a prehodnotia aj svoje vzťahy k USA, pretože Jeruzalem je červenou čiarou pre moslimov. Dokonca Erdogan povedal, že krok amerického prezidenta bude mať negatívny dopad pre celé ľudstvo a moslimovia to len tak nenechajú. Erdogan neveriacky krútil hlavou: vari majú Američania málo problémov, keď sa rozhodli vytvoriť ďalší problém, do ktorého spadnú?

Momentálne takmer všetky krajiny zvažujú možnosti svojich ďalších krokov a sympatie k USA sa najmä v moslimskom svete opäť výrazne znížili, v kritike USA nezaostáva ani Európa, Austrália a Veľká Británia.

Predpokladám, že nakoniec americké elity obvinia z Trumpovho kroku Rusko, pretože až potom, ako Sergej Šojgu otvorene povedal, že terorizmus v Sýrii je zlikvidovaný a ISIS melie z posledného, rozhodol sa Trump ukázať, že USA sú stále dôležitým hráčom v regióne, od ktorého všetko závisí. No a aj ukázal a rozhodnutie o Jeruzaleme ako hlavnom meste Izraela je na svete. Takže za to logicky môžu Rusi.

Musím poďakovať ruskému letectvu, ruským žoldnierom Specnazu, vojenskej polícii, inštruktorom, štábnym dôstojníkom, všetkým, kto bojoval a zvíťazil v Sýrii. Vyzerá to tak, že ako sme v roku 1945 priviedli Hitlera k samovražde, dnes sme zapríčinili, že Donald Trump stráca posledné zvyšky zdravého rozumu.

A čo spôsobil Trumpov krok na Blízkom východe? Poslední bojujúci teroristi prehodnocujú svoje postoje, prichádza k zbližovaniu šiítov a sunnitov, ktorých začína čoraz viac spájať spoločná nenávisť voči USA a Izraelu.

Reklama

“Neveriaci sa chystajú obsadiť mešitu Al Aksá a zničiť palestínskych bratov, pripravme sa k džihádu!” Toto je najnovší hit verbovačov teroristických organizácii. Najbližšia doba ukáže, či pôjde aj o hit úspešný. Jednoznačne ale už dnes majú Izraelčania iné starosti, ako zasahovať do diania v Sýrii.

Grigorij Ignatov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali