Posledné slová z nezvestného lietadla povedal druhý pilot. Do Malajzie dorazili po lietadle pátrať francúzky letecký experti

Posledné slová z nezvestného lietadla povedal druhý pilot. Do Malajzie dorazili po lietadle pátrať francúzky letecký experti

Kuala Lumpur/Peking 17. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Malajzia dnes oznámila, že sa začalo pátranie po nezvestnom lietadle v oboch koridoroch. V južnom koridore si ho vzala na starosť Austrália

Traja francúzski leteckí experti so skúsenosťami z pátrania po nezvestnom lietadle Air France v roku 2009, ktoré sa zrútilo do Atlantického oceánu s 228 ľuďmi na palube, pricestovali dnes do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur. Ich príchod oznámilo malajzijské ministerstvo dopravy, ktoré uviedlo, že do pátracej a záchrannej operácie po lete MH370 malajzijských aerolínií je teraz zapojených 26 krajín. Informovala o tom agentúra DPA.

Reklama
Dôstojník vietnamských vzdušných síl Pham Minh Tuan sa pozerá cez ďalekohľad počas pátrania po zmiznutom lietadle Boeing 777-200ER na mieste, kde čínsky satelit našiel možné trosky lietadala 13. marca 2014

Približne dve tretiny z 239 cestujúcich z nezvestného letu tvorili Číňania. Čínsky veľvyslanec v Malajzii sa dnes stretol s malajzijským ministrom zahraničných vecí, ktorému tlmočil stanovisko Pekingu, že Malajzia musí “okamžite” rozšíriť a objasniť rozsah pátrania po lietadle s 239 ľuďmi na palube. Informovalo o tom čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Malajzijskí vyšetrovatelia skúmajú minulosť celej posádky lietadla i pozemného personálu, ktorý prišiel do kontaktu s nezvestným Boeingom 777-200ER v nádeji, že objavia nejaké stopy, prečo s ním niekto z lietadla odletel tisíce kilometrov mimo stanoveného kurzu.

Reklama

Napriek veľkej oblasti pátrania sa lietadlo doteraz nepodarilo objaviť. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že ho z jeho trasy z Kuala Lumpur do Pekingu odklonil niekto s veľmi dobrou znalosťou lietadla a komerčnej navigácie.

Lietadlo po vzlietnutí z letiska v Kuala Lumpure dňa 8. marca vyslalo o 01:07 h miestneho času pozemnej kontrole posledné údaje o motoroch stroja, potom ktosi počítačový systém ACARS vypol. Niekoľko minút nato niekto v kokpite povedal malajzijskému riadiacemu stredisku letovej prevádzky “V poriadku, dobrú noc.” To boli posledné slová z nezvestného letu. Zatiaľ nie je jasné, kto ich povedal.

O 01:21 h lietadlo zmizlo z obrazoviek leteckej kontroly, pretože niekto vypol jeho rádiový odpovedač, ktorý reaguje na civilné radary. Správa civilnej leteckej dopravy Vietnamu povedala, že sa lietadlo o 01:21 h, kedy sa malo hlásiť, neohlásilo riadiacemu stredisku letovej prevádzky v Hočiminovom Meste. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že niekto na palube vypol komunikačné systémy lietadla a otočil ho smerom na Západ.

O 02:15 h miestneho času malajzijský vojenský radar zachytil let MH370 južne od ostrova Phuket v Malakkskom prielive, stovky kilometrov na západ od miesta, kde sa naposledy ohlásilo.

0 08:11 h zachytili satelity posledný signál z lietadla. Mohlo sa nachádzať v jednom z dvoch obrovských leteckých koridorov: severný vedie z Thajska smerom ku Kazachstanu, južný z Indonézie do južnej časti Indického oceánu západne od Austrálie.

Reklama

Elektronické signály, ktoré si lietadlo vymieňalo pravidelne so satelitmi, naznačujú, že mohlo pokračovať v lete ešte asi šesť hodín po tom, ako zmizlo z dosahu malajzijského vojenského radaru. Lietadlo malo dostatok paliva na sedem až osem hodín letu.

Pátranie sa rozšírilo aj na letiská v oblasti, ktoré sa už nepoužívajú a majú dráhy vhodné pre pristátie veľkého boeingu. Malajzijské noviny The New Strait Times, ktoré majú blízko k vláde, dnes napísali, že lietadlo po zmene kurzu kleslo do letovej hladiny 1525 metrov alebo ešte nižšie, aby sa vyhlo civilným radarom. Tento spôsob letu je známy ako “terénne maskovanie”. S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu tiež uviedli, že všetko nasvedčuje tomu, že lietadlo letelo severným koridorom.

Malajzia dnes oznámila, že sa začalo pátranie po nezvestnom lietadle v oboch koridoroch. V južnom koridore si ho vzala na starosť Austrália.

 

Posledné slová z nezvestného lietadla povedal druhý pilot

Reklama

Posledné slová z pilotnej kabíny nezvestného lietadla povedal s najväčšou pravdepodobnosťou riadiacemu stredisku letovej prevádzky v Malajzii druhý pilot. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol riaditeľ malajzijských aerolínií.

Na snímke lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines

Počiatočné vyšetrovanie naznačilo, že to bol pravdepodobne druhý pilot, kto pozemnej kontrole rozvážne povedal: “V poriadku, dobrú noc”, informoval riaditeľ Ahmad Jauhari Yahya. Vyšetrovatelia predtým povedali, že tieto slová zazneli dňa 8. marca v čase, kedy už boli komunikačné systémy lietadla vypnuté.

Riaditeľ zdôraznil, že systém ACARS mohol byť vypnutý pred alebo po poslednom slovnom kontakte s lietadlom. “Nevieme, kedy bol systém ACARS vypnutý. Vieme, kedy poslednýkrát komunikoval,” vysvetlil.

Fakt, že posledné slová z kokpitu zazneli v čase, keď niekto začal odpájať systém ACARS, jeden z automatickým systémov sledovania lietadla, posilnil podľa agentúry Reuters podozrenie z jeho únosu alebo sabotáže. Naznačil tiež, že sa jeden alebo obaja piloti museli na zmiznutí lietadla podieľať, napísala agentúra Associated Press.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali