Diskusia policajného prezidenta Gašpara s mimovládnym aktivistom v plnej miere odhalila nekompetentnosť ľudí požadujúcich jeho odstúpenie

Diskusia policajného prezidenta Gašpara s mimovládnym aktivistom v plnej miere odhalila nekompetentnosť ľudí požadujúcich jeho odstúpenie

Bratislava 7. apríla 2018 (HSP/Foto:HSP)

 

Stret mimovládneho aktivistu reprezentujúceho požiadavky ulice, s policajným prezidentom Gašparom v plnej miere odhalil nekompetentnosť  ľudí požadujúcich jeho odstúpenie, ktorým chýbajú elementárne znalosti o fungovaní policajného zboru.

Zároveň je to aj smutnou vizitkou, aké plytké argumenty stačia ľuďom na námestiach, aby sa nechali zmanipulovať mimovládnymi organizáciami a opozičnými politikmi. A zároveň aj výstraha, akí „odborníci“ sa tlačia do riadenia štátu.

Reklama
Na kombosnímke Tibor Gašpar a Pavol Sibyla

Výber z debaty medzi policajným prezidentom Tiborom Gašparom a zástupcom mimovládnej organizácie Zastavme korupciu Pavlom Sibylom, ktorý vo verejnoprávnom rozhlase moderovala Marta Jančkárová.

Sibyla: Ja som bol včera na proteste, tí ľudia sú na námestiach z dôvodu že zavraždili dvoch mladých ľudí. Vy ste v počiatku vyšetrovania verejne povedal o nejakej drogovej linke, ktorá sa ukázala ako nezmysel, lebo časovo to nesedí. To by nemohol urobiť ani  začiatočník vyšetrovateľ nie ešte prezident Policajného zboru. Jednak ste tým dali signál páchateľom, aby mohli utiecť a jednak ste vrhli zlé svetlo na tých mladých ľudí že mali niečo s drogami. Nemyslíte si, že by ste sa mali ospravedlniť týmto rodinám?

Reklama

Gašpar: Keď ste povedal že dopredu som varoval páchateľov tak ste si spočítal zlé časové údaje, presne ako tá vaša správa o situácii v policajnom zbore, pretože ja som  informácie o tejto verzii poskytol až potom, čo bola táto verzia preverená  a boli zaistené osoby a robili sa s nimi procesné úkony.

K mojej odbornosti, robil som roky na odbore  všeobecnej kriminality na vraždách. Bol som na desiatkach miest činu vrážd v Nitrianskom kraji, takže mám s tým nejaké skúsenosti a nikdy som nespojil vraždu Kuciaka a jeho priateľky s tým, že by mali niečo spoločné s drogovou činnosťou. Ja som presne vysvetlil, že keďže v tejto obci sa pohybovali drogovi díleri, tak sa mohli dostať do kontaktu s týmito obeťami , a nie preto že by obete  mali niečo spoločné s drogovou trestnou činnosťou.

Sibyla: Ale keď také niečo pustíte do verejnosti, nemáte plne v rukách ako si to verejnosť interpretuje. Vy ste vrhli škaredé svetlo na rodiny dvoch mladých zavraždených ľudí a mali by ste sa ospravedlniť!

Gašpar: To je váš subjektívny pohľad, ani raz som to tak nepovedal vo svojich výstupoch. Môžeme sa na to pozrieť, určite sú archivované.

Sibyla: Takže stojíte si za tým ako ste o tom informoval?

Reklama

Gašpar: Áno stojím si za tým ako som o tom informoval. Informoval som o práci Policajného zboru do tej miery ako sa dalo a v takom čase ako som mohol.

Sibyla:  V poriadku ja len hovorím že táto linka je veľmi citlivá a myslím si že to nebolo správne.

Gašpar: Odmietam aby ma niekto spájal s tým že som označoval obete s drogovou činnosťou, to je presne spôsob akým komunikujete aj o ďalších faktoch, ktoré sa týkajú policajného zboru.

Redaktorka: O faktoch týkajúcich sa Policajného zboru, odborník na trestné právo Peter Kováč kritizoval fakt, že na miesto činu nebol privolaný súdny lekár

 Gašpar: Ja som sa vyjadril, že súdny znalec mohol, ale nemusel byť na mieste činu, ale nevyjadril som sa že tam nemal čo hľadať. Súdni znalci sú pribratí dvaja v tomto prípade, lebo musia vykonať pitvu, rôzne laboratórne vyšetrenia. Ak zváži vyšetrovateľ, že potrebuje súdneho znalca na mieste činu tak sa to vždy dá doriešiť, zákon jasné špecifikuje kto môže byť na obhliadke miesta činu. Bol tam certifikovaný lekár z úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a bolo na vyšetrovateľovi či si prizve aj súdneho znalca alebo sa uspokojí s tým, že bude vykonaná pitva súdnymi znalcami. Tak sa aj stalo a k prípadu sú pribratí dvaja súdni znalci. Ja som prešiel desiatky miest vrážd a viem kedy sa volajú súdni znalci. My nemáme súdnych znalcov tak ako lekárov ktorí sú k dispozícii 24 h denne. Ak nastaví ministerstvo zdravotníctva systém tak, že budú k dispozícii 24 hodín, tak ich budú volať.

Reklama

Redaktorka: V správe nadácie Zastavme korupciu sa píše o 16 policajtoch ktorí vyvracajú tvrdenia o klesajúcej kriminalite. Pán policajný prezident spochybnil tieto tvrdenia, keď hovoril o 16 anonymných ohlasoch. Pán Sibyla ako vznikla tá správa?

Sibyla: Sme tu kvôli tomu, že ľudia sú na námestiach preto, lebo boli zavraždení dvaja mladí ľudia. Vy sám ste povedali že je možné, že táto vražda súvisela s jeho prácou. Ján Kuciak sa venoval aj biznisu pána Bödöra.  Vy ste s pánom Bödörom rodina, ak sa nemýlim vaše manželky sú sestry! Vy tam nevidíte konflikt záujmov? Verejnosť nikdy nebude veriť že to vyšetrovanie je nezávisle a slobodné, keď vy ste šéf vyšetrovateľov a zároveň máte väzbu na jedného  z možných podozrivých, keď ste sám povedal, že tá vražda môže súvisieť s investigatívnou činnosťou pána Kuciaka. Vy tam nevidíte rozpor?

Gašpar: Viete obsahovo tá vaša otázka je presne taká, ako jej časť, kde hovoríte že naše manželky sú sestry. Moja manželka nemá žiadnych súrodencov a všade čítam, že je to môj švagor a môj švagor to nie je. Ale ak máte podozrenie na tohto podnikateľa z vraždy tak to oznámte.

Sibyla: Vy ste povedali že vražda súvisí s investigatívnou činnosťou novinára Kuciaka

Gašpar: Pán Kuciak písal aj o mne, že som založil nejakú firmu.

Sibyla: To je ďalší dôvod prečo by ste nemal byť policajným prezidentom!

Gašpar: A teraz kvôli tomu nebude môcť byť  policajným prezidentom nikto o kom píšu médiá?  Predchádzajúci policajný riaditeľ prišiel z veľkého podnikateľského subjektu,  o tom ste niekedy písali že je ovplyvnený tým subjektom?

Sibyla: Keby zavraždili novinára, ktorý by písal o tom subjekte tak by bol v konflikte záujmov.

Gašpar: V akom konflikte záujmov som ja? Ja ten prípad nevyšetrujem.

Sibyla: Ale ste zodpovedný za to vyšetrovanie

Reklama

Gašpar: Ako som zodpovedný za to vyšetrovanie? Odpovedajte vecne, ja nie som zodpovedný za vyšetrovanie, zodpovedný je vyšetrovateľ a prokurátor. Nevytvárajte pre občanov ilúziu, že ja niečo vo vyšetrovaní ovplyvňujem.

Sibyla: Policajný prezident je zodpovedný za vyšetrovanie citlivých káuz.

Gašpar: Ale zase sa vyjadrujete všeobecne, -že zodpovedný. Ja nevydávam uznesenia, nerobím ohliadky, nepríjmam znalcov nevypočúvam svedkov, akú ja mám zodpovednosť osobnú za to? Veď to už vysvetlite tým ľuďom.

Sibyla: Môžete napríklad zmeniť vecnú príslušnosť.

Gašpar: Môžem zmeniť jedine výberovú príslušnosť pre Národnú kriminálnu agentúru nič viac a museli by byť na to nejaké dôvody.

Reklama

Sibyla: Takže nejaké možnosti máte!

Gašpar: Nevytvárajte tu ilúziu, že policajný prezident teraz rozhodne, že túto vraždu bude o týždeň vyšetrovať niekto iný.

Sibyla: Ja Vám len hovorím, že verejnosť nikdy neuverí že táto vražda bude vyšetrená.

Gašpar: Neuverí, lebo jej to takto podsúvate.

Sibyla: Vy ste sám povedal, že táto vražda môže súvisieť s prácou pána Kuciaka.

Reklama

Gašpar: Akým spôsobom to môže narušiť nezávislosť vyšetrovania, sa pýtam?

Sibyla: Veď ste povedal že máte možnosť nejako ovplyvniť vyšetrovanie.

Gašpar: Vy ste sa ma spýtali, či mám možnosť zmeniť vecnú príslušnosť, ja som vám odpovedal, že trestný poriadok to pozná ak sú na to zákonne dôvody. Ale nijak inak do vyšetrovania zasahovať nemôžem, nevytvárajte tu ilúziu, že ja to tu marím, to nie je pravda. Tak ako nemôžem zasahovať do Bašternákovho vyšetrovania.

Sibyla: To je bohužiaľ pravda, keď vaša polícia dostala na stôl Baštrnáka …

Gašpar: „Vaša polícia“?

Sibyla: Tak kriminálna agentúra finančnej správy a vaša polícia to vrátila naspäť a začalo sa to vyšetrovať až keď to otvorili novinári a to je aj vaša zodpovednosť. Tak mi povedzte začo ste potom zodpovedný, ak nie ste zodpovedný za výkony vašich podriadených.

Gašpar: Som zodpovedný za svojich podriadených mimo trestného konania, presne to pomenujte. Ja v trestnom konaní nemôžem niesť zodpovednosť ak nemôžem regulovať vyšetrovateľa žiadnym pokynom ani žiadnym nariadením.

Reklama

Sibyla: Potom mi nejde do hlavy vaša účasť na tlačovke, kde bolo 1 000 000 € a premiér hovoril aké sa robia úkony a vy ste tam asistovali na tej tlačovke a zároveň hovoríte že nemáte zodpovednosť pri trestnom vyšetrovaní.

Gašpar: Vy tu neustále spájate veci ktoré sú nespojiteľné. Informovanie verejnosti v rozsahu, ktorý umožní vyšetrovateľ  je niečo úplne iné, ako samotný proces vyšetrovania. Stále sa tu snažíte zaviesť ma do polohy, že ja som za niečo zodpovedný, hoci vyšetrovanie vykonáva 2500 policajtov, ale nie s mojou zodpovednosťou. Ja neviem dať vyšetrovateľom žiadny pokyn, nezavádzajte verejnosť.

Sibyla: Ak by sme tu mali policajného prezidenta 12 rokov a za ten čas by sa vyskytlo mnoho vrážd, tak by sme sa mali zmieriť s odpoveďou toho prezidenta, „že ja za to nie som zodpovedný“?

Gašpar: Vy sa môžete pýtať či je tých vyšetrovateľov dosť na danú činnosť, či majú dostatočné podmienky na činnosť svojej práce, či majú technické vybavenie, či sú dobre zaplatení, čí sú vzdelávaní. To sú všetky úlohy, ktoré ja v tom procese mám, ale nemôžete mi dávať zodpovednosť či správne kvalifikujú trestný čin, či vypočúvajú v správnom poradí svedkov, či na obhliadku zavolajú alebo nezavolajú súdneho znalca. To nie sú veci za ktoré ja zodpovedám.

Sibyla: Podľa mňa ste za to zodpovedný

Gašpar: To je váš názor, ja môžem dookola vysvetľovať že nie som, vy ste si vybrali svoj cieľ.

Redaktorka: Pán policajný prezident máte šancu ešte vysvetliť jednu vec, našla som si článok spred dvoch rokov v ktorom Kuciak píše o bývalom vyšetrovateľovi káuz DPH Pavlovi Milanovi, ktorý povedal citujem: “keď vyšlo najavo, že hlavný aktér Milan Chovanec vypovedal aj o politikoch Smeru, chceli ma obviniť a zavrieť za zneužitie právomoci verejného činiteľa“, koniec citátu. Tento človek nakoniec z polície odišiel.

Reklama

Gašpar: Kto ho chcel obviniť?

Redaktorka: Ehm, v tomto článku sa o tom nehovorí konkretne…

Gašpar: Vidíte, my žijeme v spoločnosti kedy sa rozpráva do médií čokoľvek, tak buďme konkrétni. Ja vám poviem, vyšetrovateľ Milan dostal príležitosť na inšpekcii povedať kto  naňho tlačil, kto ho navádzal aby niečo  nevyšetroval apod. Neuviedol nič!  Vám do médií uviedol, pred orgánom kde by sa mohlo začať vyšetrovanie neuviedol. Tak sa pýtam ako vážne to myslel ten pán Milan? Tento pán vyšetrovateľ vykonával procesný úkon v rozpore s trestným poriadkom. On sa rozhodol, že nezavolá obhajcu úkonu ako mu to ukladá trestný poriadok lebo mu tam zavadzia. To je ten odborník čo ma kritizovať policajný zbor a jeho činnosť a na základe jeho tvrdení to máme brať ako objektívny obraz o policajnom zbore?  Veď na tomto je postavená aj celá tá Sibylova  správa,- na 16 voči 23 000 policajtov. Ja sa nestíham diviť a volá sa to „správa o stave polície“.

Sibyla: Keďnám budúci policajný prezident dá možnosť sa stretnúť nie so 16-timi ale so 160-timi policajtmi, veľmi radi to urobíme. Dôvod prečo sme sa stretli len so 16-timi je ten, že policajti sa boja rozprávať, ako ten ktorému sa krajský riaditeľ Policajného zboru v Žiline vyhráža disciplinárnym konaním a že ho prepustí do civilu. Toto je vaša zodpovednosť!

Gašpar: Toto sú zase vaše konštrukcie že tu bude niekto perzekuovaný. Máte nejakú informáciu že som počas 6 ročného pôsobenia  niekoho nedôvodným spôsobom kritizoval alebo uložil nejaký trest? Ja ich vyzývam aby nekomunikovali so Zastavme korupciu, ale aby prišli za policajný prezidentom. Ja si ich rád vypočujem, len vy tu vytvárate ilúziu že tu niekomu niečo hrozí.

Sibyla: Ale takýchto príbehov je množstvo

Gašpar: Skúste mi povedať čo je to množstvo

Reklama

Sibyla: Ja neviem

Gašpar: Vy hovoríte že ich je množstvo

Sibyla: Mali by ste vedieť o každom prípade

Gašpar: To mám poznať všetko o každom z 23 000 policajtov?

Sibyla: Krajských nie je 23 000.

Gašpar: Keby sa ten policajt obrátili na mňa, tak tam pošlem odbor kontroly, alebo by som to odstúpil na inšpekciu a nemohol by som to šetriť ani ja. Nepoznáte vzťahy, ani štruktúry, ani zákony ktorými sa reguluje polícia a robíte tu tieto súdy o mojej zodpovednosti v trestnom konaní.

Sibyla: Nedôvera verejnosti v políciu je dlhodobo jedna z najnižších v Európskej únii…

Reklama

Gašpar: Nehovoríte pravdu, ja mám tu niekoľko prieskumov našich aj zahraničných inštitúcií a tie hovoria o 54% dôvere. Zase zavádzate verejnosť. Za môjho pôsobenia sa zvýšila o 14%. Čo tu zavádzate, že je jedna z najnižších v Európskej únii…

Celú debatu s mimovládnym „odborníkom“ si môžete vypočuť tu:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali