Deti nie sú v poriadku. Príčinou je sociálny pokrok, alebo sociálna nákaza?

Deti nie sú v poriadku. Príčinou je sociálny pokrok, alebo sociálna nákaza?

Bratislava 17. apríla 2024 (HSP/The European Conservative/ Foto:Pixabay)

 

Je to paradox? Generácia, ktorej jedinci absolvujú viac psychologických terapií ako ktorákoľvek iná generácia pred nimi, je viac vystavená stresu, úzkosti a depresiám ako ktorákoľvek veková skupina od začiatku vedenia evidencie. Ako je to možné? Spisovateľka Abigail Shrierová má návrh: možno žiadny paradox neexistuje. Možno je problémom práve celá táto psychoterapia

medicína tabletky terapia
Ilustračné foto

„Nasledujúce tvrdenia rozčúlia niekoľko ľudí, v neposlednom rade terapeutov, rodičov a učiteľov, ktorí považujú za samozrejmé, že terapia môže len pomôcť emocionálnemu rastu dieťaťa. Abigail Shrierová je však zvyknutá plávať proti prúdu,“ napísal v úvode svojho textu Herry Readhead, redaktor The European Consertvative.

Reklama

 

“Nenávratné škody” a “Zlá terapia”

Vo svojej knihe “Nenávratné škody” z roku 2020 Abigail Shrierová navrhla, že “nárast počtu transidentifikujúcich sa tínedžerov nie je dôsledkom sociálneho pokroku, ale sociálnej nákazy”. V dôsledku toho bola rýchlo a ostro konfronotvaná. A následky pretrvávajú dodnes – vydavateľstvá prestali vydávať jej knihy a kníhkupectvá ich odmietajú predávať.

Reklama

„Shrierová má teda hrubú kožu, čo je len dobre,“ hodnotí redaktor. V knihe “Zlá terapia” obviňuje “inštitúcie zaoberajúce sa duševným zdravím”, že predávajú generácii “myšlienku, že obrovské množstvo ľudí je chorých”. Píše, že terapia zďaleka nezlepšuje zdravie detí, ale často spôsobuje problémy, ktoré má práve vyriešiť – a škodí aj nespočetne inými spôsobmi.

 

Dotazníky duševného zdravia

K napísaniu knihy Zlá terapia ju inšpirovala návšteva lekára so svojím dvanásťročným synom, ktorý mu predložil dotazník. Shrierová požiadala o nahliadnutie do otázok. Medzi nimi boli otázky typu : “Želali ste si v posledných týždňoch, aby ste zomreli? Mali ste v posledných týždňoch pocit, že by vám alebo vašej rodine bolo lepšie, keby ste zomreli? Mali ste v posledných týždňoch myšlienky na samovraždu? Pokúsili ste sa niekedy o samovraždu? Ak áno, ako? Kedy?
Máte myšlienky na samovraždu práve teraz? Ak áno, opíšte to….”

Nuž, niet sa čomu čudovať, že to Shrierovú mierne znepokojilo. Trvá však na svojom – toto nebola anomália. Americký Národný inštitút duševného zdravia tiež vypracoval dotazník, na ktorý odpovedajú deti v školských prieskumoch správania. Dotazník sa detí bežne pýta na rezanie, pálenie, túžbu zomrieť a iné podobne “veselé témy”.

„Takéto otázky, môžu vniesť problémy tam, kde predtým neexistovali,“ píše Shirerová.. Rovnako ako D.A.R.E., protidrogová kampaň, ktorá prebiehala v USA začiatkom 90. rokov, mohla podľa série následných štúdií v skutočnosti zvýšiť pitie a užívanie drog medzi tínedžermi.

Reklama

 

Štúdie a výsledky

Autorka nás vyzýva, aby sme sa nad nasledujúcimi údajmi zamysleli : Takmer 40 % mladej generácie absolvovalo liečbu u odborníka na duševné zdravie. Približne rovnaký podiel,42 %, má stanovenú diagnózu v oblasti duševného zdravia. Každému šiestemu americkému dieťaťu vo veku od dvoch do ôsmich rokov bolo povedané, že má duševnú poruchu, poruchu správania alebo vývojovú poruchu. U takmer 10 % detí bola diagnostikovaná úzkostná porucha. Viac ako 10 % má diagnózu ADHD.

Nielen Shrierová si myslí, že sa niečo mohlo pokaziť….. V odbornom článku s názvom “Viac liečby, ale nie menej depresie: Paradox liečby a výskytu” vedci diskutovali o tom, že liečba závažnej depresie sa od 80. rokov 20. storočia stala oveľa dostupnejšou, ale ani v jednej západnej krajine sa tým neznížil počet prípadov závažnej depresie. Výsledky dokazujú, že v skutočnosti v mnohých krajinách počet prípadov stúpol.

 

Kto je vinný?

Samozrejme, cielené zasahovanie dospelých s dobrými úmyslami do života zdravých detí nemôže byť jedinou príčinou ich utrpenia. Konzervatívni výskumníci z toho obviňujú absenciu otcov, úpadok manželstva a klesajúcu religiozitu. Ich kolegovia na ľavici obviňujú streľbu v školách, systémový rasizmus, sociálnu nerovnosť či politický režim.

Reklama

Niektorí psychológovia obviňujú kombináciu faktorov. Samozrejme, že COVID-19 sa tiež spomína. No jeden “stresor” psychologička Karla Vermeulenová vyzdvihuje nad ostatné: klimatické zmeny.

Shrierová si nie je taká istá, či “klimatická úzkosť” môže spôsobiť až takúto úzkosť. Viac ju znepokojuje – “zlo sociálnych médií”. Môžeme to pomenovať aj inak – smartfóny.

 

Smartfóny

Shrierová pred nimi varovala už pred štyrmi rokmi. Psychológovia Jean Twengeová a Jonathan Haidt pred nimi varovali už pred ôsmimi rokmi. Všetci tvrdili, že obmedzujú rozsah pozornosti a spôsobujú, že deti sú nevyspaté, úzkostlivé a majú sklon k depresiám. Hlavné psychologické inštitúcie však o tejto téme zvláštne mlčali. Prečo?

„Pretože každý rodič môže dieťaťu odobrať telefón, ale len psychológ môže dieťaťu stanoviť diagnózu alebo odporučiť lieky,“ myslí si Shrierová. „To najdôležitejšie, čo mohli rodičia urobiť, aby pomohli zlepšiť duševné zdravie ich detí, bolo niečo, čo si nevyžadovalo ich odborné znalosti,“ dodáva.

Na vine nie sú len terapeuti. „Celá spoločnosť upustila od riešenia problému detí a smartfónov,“ píše Shrierová. A to osvetľuje to, čo je v skutočnosti jej ústrednou témou: nie terapia, dokonca ani nie “zlá terapia”. Ale to, čo považuje za terapeutickú kultúru, ktorá svojou zhovievavosťou skôr ubližuje, než škodí.

 

Presúvanie problémov

Je jej ľúto, že rodičia musia svoje deti presviedčať, prehovárať alebo dokonca podplácať, aby si umyli zuby a išli spať…. Znepokojuje ju, keď počuje o 16-ročnom chlapcovi, ktorý nedokáže nájsť odvahu ísť do reštaurácie a objednať si obed…. Je znepokojená, keď sa dozvie, že niektorí tínedžeri si uchovávajú zbierku screenshotov , často aj celé roky, aby usvedčili svojich priateľov.

Nevyhnutne môžeme svoju traumu pripísať iným. Shrierová opisuje, ako môže terapia v každom veku poškodiť vzťahy. „Vzťahy medzi deťmi a rodičmi, medzi manželmi alebo partnermi, medzi nami a našimi komunitami. Paradoxne, ak chceme obviňovať druhých z našich zlyhaní, určite im musíme pripísať slobodu konania, o ktorej sami tvrdíme, že ju nemáme. Rodičia dostávajú pomoc pri výchove od bezdetných terapeutov – ako keď vás “biológ učí, ako by ste sa mali milovať”,“ ironicky píše Shrierová.

Hľadáme spojenie prostredníctvom sociálnych médií a končíme rozdelení a osamelí. Učíme sa empatii a sledujeme, ako prudko stúpa krutosť tínedžerov – “vytvára to neuveriteľných narcisov”. Ústrednou iróniou je, že milujúci rodičia – v snahe vychovať zdravé, šťastné deti – namiesto toho spôsobujú, že deti sú nešťastné, pričom tí najzhovievavejší rodičia sa najčastejšie od detí “odstrihnú”.

Reklama

 

Svet terapie

To, čo v jej analýze silno vystupuje do popredia, je samotná temnota toho, čo nazýva “inštitútom duševného zdravia” a najmä svetom terapie. Veľké množstvo uznávaných akademických psychológov, terapeutov a výskumníkov vo všeobecnosti súhlasí s jej hlavným tvrdením, že terapia a terapeutické myslenie môžu škodiť. Autorka však navrhuje, aby terapeutické myslenie nezašlo príliš ďaleko. Musí sa vrátiť na svoje správne miesto ako prostriedok pomoci hlboko nešťastným alebo dysfunkčným ľuďom, aby získali späť svoj život.

„V žiadnom prípade si nemyslím, že terapia je zlá vec… Aj keď (ako nedávno niekto poznamenal) kňaz je lacnejší. Čo si však zaslúži zamyslenie, je otázka, či nám súčasná fixácia na naše pocity a pocity detí a dospievajúcich, akokoľvek dobre mienená, prináša osoh. Podľa Shrierovej názoru to tak nie je: terapia sa vytratila z terapeutickej miestnosti a je súčasťou kultúry. A zdá sa, že na terapeutickom gauči sme teraz všetci,“ napísal svoj názor autor článku na záver.

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

Včera 19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

Včera 19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

Včera 18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

Včera 18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

Včera 18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

Včera 17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

Včera 17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

Včera 16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
Včera 16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

Včera 16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

Včera 16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

Včera 14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali