DeSantis vstupuje do prezidentských pretekov v USA s druhou najväčšou vojnovou pokladnicou

DeSantis vstupuje do prezidentských pretekov v USA s druhou najväčšou vojnovou pokladnicou

Washington 26. mája 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Twitter)

 

Záložná možnosť GOP, ak Trump nebude môcť kandidovať kvôli právnym problémom

floridský guvernér Desantis a bývalý prezident Trump
Na snímke floridský guvernér DeSantis a bývalý prezident Trump

Guvernér Floridy Ron DeSantis v stredu miestneho času oznámil, že sa bude uchádzať o post prezidenta USA. Čínski experti uviedli, že tento republikánsky politik má podobne nepriateľské a extrémne názory na Čínu ako Donald Trump, ale pravdepodobne slúži ako “záložná možnosť” pre GOP, ak Trump nebude môcť kandidovať vo voľbách budúci rok kvôli svojim právnym problémom.

Reklama

Po tom, čo technické poruchy oneskorili začiatok o 25 minút, DeSantis v stredu miestneho času na Twitteri oznámil, že vstupuje do republikánskych prezidentských primárok, čím pripravil stret so súčasným lídrom GOP Trumpom, informovala CNN.

“Kandidujem na prezidenta USA, aby som viedol náš veľký americký návrat,” povedal počas podujatia s majiteľom Twitteru Elonom Muskom a technologickým investorom Davidom Sacksom. “Vieme však, že naša krajina sa uberá zlým smerom. Vidíme to na vlastné oči. A cítime to v našich kostiach.”

Reklama

Týmito výrokmi DeSantis, ktorý vlani na jeseň suverénnym spôsobom zvíťazil v znovuzvolení za guvernéra, otvoril novú kapitolu kampane, v ktorej sa v roku 2024 postaví proti prezidentovi USA Joeovi Bidenovi. DeSantis vstupuje do republikánskych primárok neskôr ako ostatní uchádzači, ale začína svoju kampaň s väčšou hotovosťou a podporou v prieskumoch ako ktokoľvek iný okrem Trumpa, uviedla CNN.

Diao Daming, docent na čínskej univerzite Renmin v Pekingu, vo štvrtok pre Global Times povedal, že Trumpova popularita výrazne vzrástla po verdikte občianskeho súdu, podľa ktorého bol začiatkom mesiaca “zodpovedný za sexuálne zneužívanie”, a rozdiel medzi ním a DeSantisom je viac ako 20 percent, takže v tejto chvíli možno DeSantisa len ťažko považovať za niekoho, kto by mohol Trumpa prípadne vyzvať.

Podľa najnovších prieskumov o tom, kto vedie v republikánskom súboji, ktoré v stredu zverejnila americká webová stránka Five Thirty Eight zameraná na analýzu prieskumov verejnej mienky, má Trump 54,3 percenta, čím si upevnil pozíciu favorita, zatiaľ čo DeSantis je na druhom mieste len s 20,6 percenta. Na treťom mieste sa umiestnil bývalý viceprezident Mike Pence s 5,3 percenta a na štvrtom Nikki Haleyová, bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN počas Trumpovho funkčného obdobia, so 4,2 percenta.

Verdikt federálnej poroty predtým konštatoval, že Trump pred takmer 30 rokmi na jar 1996 v luxusnom obchodnom dome na Manhattane sexuálne zneužil bývalú redaktorku časopisu E. Jean Carrollovú, čím sa stal prvým americkým prezidentom považovaným za zodpovedného za sexuálny útok, informovali americké médiá. Carrollovej bolo priznané odškodné vo výške približne 5 miliónov dolárov ako kompenzačné a represívne odškodné.

Mnohí Trumpovi priaznivci považujú tento prípad za dôkaz, že demokrati a proestablišmentové elity spustili proti Trumpovi “hon na čarodejnice”, aby ukončili jeho šance kandidovať v roku 2024. Trumpove právne problémy spôsobili, že sa viac ľudí, najmä konzervatívcov a tých, ktorým sa nepáči Bidenova administratíva, rozhodlo stáť ešte bližšie pri ňom, uviedli odborníci.

Reklama

Diao uviedol, že je príliš skoro predpovedať vplyv DeSantisovej kandidatúry na republikánske primárky alebo prezidentské voľby, pretože ak sa DeSantisovi v najbližších mesiacoch podarí efektívne získať väčšiu podporu a znížiť rozdiel pod 10 %, bude vážnym vyzývateľom.

Lü Xiang, odborník na americké štúdie a výskumný pracovník Čínskej akadémie spoločenských vied, sa tiež domnieva, že republikáni využívajú DeSantisa ako “náhradné koleso” alebo “záložnú možnosť”, ak by sa Trump dostal budúci rok pred voľbami do veľkých právnych problémov, keďže DeSantis je pre republikánov najlepšou alternatívou voči Trumpovi.

Podľa New York Times bol Trumpov súdny proces naplánovaný na 25. marca 2024, uviedol v utorok na pojednávaní sudca, ktorý vedie jeho trestný prípad na Manhattane.

Lü uviedol, že keďže sa súdny proces uskutoční tesne pred voľbami, ak Trump dostane trest odňatia slobody, nebude môcť kandidovať, takže DeSantis zostane pre republikánov náhradou.

Podobne ako väčšina ostatných amerických konzervatívnych politikov aj DeSantis zastáva nepriateľský postoj voči Číne. DeSantis 8. mája podpísal zákon, ktorý by zakázal používanie TikToku a ďalších čínskych aplikácií na školských a vládnych serveroch a obmedzil nákupy pozemkov občanmi z Číny, informovali médiá.

Reklama

Medzi tromi zákonmi týkajúcimi sa Číny, ktoré DeSantis podpísal a ktoré s podporou oboch strán schválil republikánmi kontrolovaný zákonodarný zbor, je aj zákon, ktorý zakazuje univerzitám v juhovýchodnom pobrežnom štáte prijímať akékoľvek finančné prostriedky z Číny.

Keď USA vstúpia do volebného obdobia, politici ako DeSantis, či už demokrati alebo republikáni, sa budú všetci snažiť zaujať jastrabí postoj voči Číne a dokonca budú medzi sebou súťažiť o to, kto je viac jastrabí, a je ťažké si predstaviť, aké zlé budú v tom čase vzťahy medzi Čínou a USA, keďže bilaterálne vzťahy sú v súčasnosti už mimoriadne intenzívne, uviedli odborníci.

Lü uviedol, že Bidenova administratíva sa v tomto období usiluje o angažovanosť a komunikáciu s Čínou, pretože Washington vidí aj nebezpečenstvo straty kontroly nad čínsko-americkými vzťahmi a Biden môže tiež potrebovať, aby Čína pomohla USA dostať sa zo zložitej ekonomickej situácie: “Biden má však odteraz do augusta len krátky čas, a keď USA vstúpia do volebného obdobia, bude oveľa ťažšie napraviť alebo riadiť čínsko-americké vzťahy.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali