Danko: „Zmluva o pomoci USA má 10-ročnú výpovednú lehotu, je to vazalská zmluva“. Chmelár: „Ide o investíciu do armády USA s rizikom pre Slovensko“

Danko: „Zmluva o pomoci USA má 10-ročnú výpovednú lehotu, je to vazalská zmluva“. Chmelár: „Ide o investíciu do armády USA s rizikom pre Slovensko“

Bratislava 25. marca 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Predseda Národnej rady a líder vládnej SNS Andrej Danko na Facebooku opätovne upozorňuje, že pripravovaná osobitná zmluva medzi Slovenskom a USA o údajnej finančnej „pomoci“ Američanov pri obnove vojenských letísk v Kuchyni a na Sliači je „vazalskou zmluvou“

Na snímke Andrej Danko

Danko a SNS v príspevku na sociálnej sieti tvrdia, že „nechcú podmienenú finančnú pomoc zo strany Spojených štátov“.

Reklama

„Pojem „pomoc“ zo strany Američanov je potrebné definovať, keďže tu chcú budovať napríklad muničné sklady. Chceme, aby sa nepokračovalo v rokovaní o bilaterálnej zmluve s USA bez mandátu koaličnej rady a bez širšej spoločenskej zhody,“ uvádza predseda SNS.

Niektorí politici to podľa Danka vyhlasujú za pomoc, ale takéto projekty podľa neho Slovensko nepotrebuje.

Reklama

Dodáva, že niečo podobné ani nie je v Programovom vyhlásení vlády SR.

„Zmluva o pomoci USA má desaťročnú výpovednú lehotu, je to vazalská zmluva,“ prizvukuje.

Po prípadnom schválení tu podľa Danka americkí vojaci budú môcť pôsobiť v inom osobitnom režime, nie tak ako napríklad naši vojaci v USA.

„Je to nevyvážené a je tu aj kolízia s bezpečnostným projektom EÚ, ktorý budujeme. Napríklad, Estónsko hovorí o tom, že ľutuje zmluvu, ktorú s USA podpísalo,“ dodal podpredseda SNS Jaroslav Paška v nedeľnej diskusnej relácii RTVS.

 

Reklama

 

Usvedčení klamári

Podľa politického analytika Eduarda Chmelára materiál z dielne Pentagonu usvedčuje slovenských opozičných politikov ako aj ministra zahraničia Miroslava Lajčáka z klamstva.

„Mňa osobne najviac vyrušilo, keď nedávno Michal Vašečka v nezvyčajnom moralistickom záchvate sekundoval Martinovi Šimečkovi (redaktor Denníka N) v nejakom predvolebnom štúdiu, v ktorom o mne povedal, že mám už dvadsať rokov „nestráviteľné názory“ na zahraničnú politiku,Iraku a Líbye…,“ uviedol Chmelár.

Reklama

„To, čo ma na tom zarazilo, nebola samotná kritika, ale fakt, že to boli práve páni Šimečka, Vašečka a podobní, ktorí boli nadšenými apologétmi týchto vojen založených na falošných a lživých dôvodoch – a že je úplne choré, aby práve takíto ľudia verejne špinili tých, ktorí tieto dôsledky predvídali a popísali správne; aby títo deformátori verejnej mienky, ktorí škandalizovali, kádrovali a pranierovali nositeľov protivojnových myšlienok, boli naďalej ctení ako mienkotvorcovia hlavného prúdu. To všetko ma núti k uvažovaniu o novom premyslení slobody a demokracie v tejto neonormalizačnej dobe,“ dodal.

Takýmto „užitočným idiotom“, ba Biľakom našich dní“, sa stal podľa Chemlára aj poslanec SaS Peter Osuský.

„Chce to nesmiernu dávku fanatizmu, aby ste s pátosom a istotou slepej viery vyslovovali skalopevné presvedčenie, že „Slovensko nemalo, nemá a nebude mať inú alternatívu ako členstvo v NATO“, že „NATO je absolútnou garanciou, že členská krajina nebude nikdy napadnutá“, že „neexistuje iná alternatíva na celom svete“ a najmä (fanfáry) „platí: Donald Trump dočasu, ale Spojené štáty naveky“. Tak sme sa dočkali, že niekto pôvodný vtip (So Spojenými štátmi na večné veky a nikdy inak“) predniesol ako seriózne mienenú tézu,“ vysvetlil Chmelár.

„Žarty nabok. Takíto ľudia sú nebezpeční. Vo svojom dogmatizme a schematizme, ktorý sa dokonca pokúša konzervovať momentálnu situáciu „naveky“ alebo „až do konca dní“, ochromujú historické vedomie tejto spoločnosti. Naše dejinné skúsenosti sú totiž nepoužiteľné, ak ich aplikujeme na jedinú modelovú situáciu. Osuský, ktorý detinsky až primitívne verí, že „keď 21. augusta 1968 pristávali sovietske lietadlá na Ruzyni, prišli nás okupovať, kým americké lietadlá by nás prišli brániť“, neberie do úvahy, že všetky mocenské zásahy voči našej suverenite uskutočnili v minulom storočí naši spojenci, ktorým sme dôverovali a ktorí nás mali chrániť. Preto sú jeho hlášky, že „potreby NATO sú našimi potrebami, neexistujú naše rámce a ich rámce“, úplne scestné až nebezpečné, lebo keď sa štát vzdá vlastných rámcov, vzdáva sa aj vlastných štátnych záujmov, a to je jednoznačne kolaborantská mentalita.“

„Pripomeňme si, že ide o toho istého Petra Osuského, ktorý považuje zhodenie atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki za „vysoko morálny čin“, ktorý zúrivo obhajoval všetky americké imperiálne vojny, ktorý na slovenských hraniciach nadšene vítal americký konvoj s vlajkou USA a ktorý vyzýval na to, aby sme dodali Ukrajine zbrane a vykašľali sa na diplomaciu,“ píše Chmelár.

Podľa Chmelára nejde o pomoc, ale o investíciu do armády USA s rizikom pre Slovensko.

„Žiaľ, aj keď je Peter Osuský predstaviteľom vyhroteného militaristického fanatizmu až extrémizmu, k zavádzaniu občanov sa pridávajú politici z takmer celého politického spektra, vrátane oboch postupujúcich prezidentských kandidátov, z ktorých jeden sa stane hlavou štátu. Ak Zuzana Čaputová tvrdí, že v prípade ponúkaných 105 miliónov dolárov zo strany USA „má ísť o investíciu do majetku Slovenskej republiky“, tak jednoducho nehovorí pravdu a už teraz by nás všetkých malo zaujímať, kto jej radí, keďže sama priznala, že sa v tom nevyzná.“

Dokázať sa to dá podľa neho veľmi jednoducho. „Tu je zoznam projektov, ktorý odoslal Pentagon do Kongresu USA. Sú to projekty, ktoré schválilo ministerstvo obrany Spojených štátov v celkovej sume 12,9 miliardy dolárov a ktoré sa týkajú zmlúv, ktoré ešte neboli uzavreté k 31. decembru 2018. Všimnite si položku Slovensko: je tam vyčlenených 59 miliónov dolárov na vybudovanie regionálneho muničného skladu americkej armády na leteckej základni v Kuchyni plus ďalších 20 miliónov na vybudovanie skladu palív pre USAF. Len zvyšok (4+22 miliónov) je určený na modernizáciu letísk. To znamená, že tri štvrtiny týchto peňazí nie sú investíciou do majetku SR, ale do majetku USA.“

Chmelár v tejto súvislosti dodáva slová jedného z našich najväčších expertov na medzinárodné právo, profesora Stanislava Mráza z Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorý pre RTVS jednoznačne potvrdil, že „ak sa tu (na našich leteckých základniach) začne budovať infraštruktúra pre americkú armádu, v takom prípade by mohlo ísť o stratu suverenity“.

Zároveň v súvislosti s touto hrozbou vysvetlil, že „vojenská technika vždy podlieha právnemu poriadku štátu, ktorého výsostné znaky na sebe má“ a vyslovil názor, že by nebolo dobré, keby naše letiská na Sliači a v Kuchyni skončili ako Ramstein v Nemecku. Porovnajte si to s nekompetentnými táraninami poslanca Martina Klusa, že „akýkoľvek muničný sklad americkej armády je muničným skladom Slovenskej republiky“.

Reklama

„Letecká základňa Ramstein je najväčšou základňou USAF mimo územia Spojených štátov, nachádza sa na nej približne 35 000 amerických vojakov, 150 jadrových hlavíc a čo je najdôležitejšie – nespadá do nemeckej jurisdikcie. Čo sa môže stať, ukazuje prípad z minulého utorka, keď súd v nemeckom Münsteri čiastočne rozhodol v prospech troch Jemenčanov, ktorí zažalovali Nemecko vo veci zodpovednosti za smrť ich blízkych, ktorí zahynuli pri útokoch dronov v roku 2012. Nálety boli vedené práve z americkej základne Ramstein. Súd síce vyzval Washington, aby dodržiaval medzinárodné právo, ale za „primerané opatrenia“ urobil zodpovedným Berlín. Prípad vyvolal v Nemecku pobúrenie a novú vlnu protestov proti americkej vojenskej prítomnosti v Nemecku, no ale náš slovutný poslanec Osuský „nemá pocit, že nemecký občan má z Ramsteinu znížený pocit suverenity“, takže všetko je v najlepšom porádečku…,“ vysvetlil Chmelár.

„Vážnosť situácie znásobuje fakt, že nielen podľa môjho vysvetlenia, ale aj podľa spomínaného profesora Mráza tieto zmluvy ratifikuje hlava štátu. A my sa nachádzame v situácii, kedy ani Zuzana Čaputová, ani Maroš Šefčovič s tým problém nemajú. Kým Zuzana Čaputová sa ešte môže skryť za sladkú nevedomosť a svojich poradcov, v prípade Maroša Šefčoviča ide o vedomé šírenie neprávd. Nie je pravda, ako tvrdil v sobotu v RTVS, že tieto zmluvy majú uzavreté všetky okolité štáty. Takúto dohodu má len Poľsko a treba zdôrazniť, že Poľsko je špecifický prípad: Varšava oficiálne hľadá garancie bezpečnosti nie v NATO, ale v bilaterálnych vzťahoch s USA, už teraz je tam takmer 5000 amerických vojakov a Varšava si pýta ďalších, vrátane atómových zbraní. Touto cestou hádam ísť nechceme a toto predsa nebudeme vydávať za príklad,“ upozoril na záver Chmelár.

 

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali