ČR: Zeman si želá zmenu ústavy, aby prezidenti nemohli zneužiť amnestie

ČR: Zeman si želá zmenu ústavy, aby prezidenti nemohli zneužiť amnestie

Praha 8. marca (TASR) – Miloš Zeman zložil dnes vo Vladislavskej sále Pražského hradu slávnostný sľub a stal sa tretím prezidentom Českej republiky. V prejave uviedol, že chce byť prezidentom všetkých občanov, stretávať sa s ľuďmi a upokojiť politickú scénu. Naopak má v úmysle bojovať proti "krstným otcom", neonacistom a časti médií, ktorú pokladá za jeden z ostrovov negatívnej deviácie. Až narážkou o "vymývaní mozgov a mediálnej masáži" si vyslúžil potlesk prítomných. Príhovor zakončil modlitbou. Zeman po prejave zamieril na vojenskú prehliadku, po nej na obrad v katedrále sv. Víta a potom k soche T. G Masaryka na Hradčanskom námestí, kde položil veniec.

Informoval o tom portál Českej televízie a spravodajská stránka iDNES.cz.

Vojenská prehliadka sa konala na treťom nádvorí Pražského hradu, na ktorej ho sprevádzal premiér Petr Nečas. Prezident krátko poďakoval ľuďom na nádvorí a potom zamieril do katedrály sv. Víta. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner v tamojšej Svätováclavskej kaplnke viedol obrad pri príležitosti uvedenia novej hlavy štátu do úradu. Nahradil tak kardinála Dominika Duku, ktorý odcestoval do Vatikánu na voľbu nového pápeža.

Zeman si vypočul citáciu z biblickej Knihy Prísloví, s manželkou Ivanou odriekal Otčenáš. Poklonil sa tiež pozostatkom svätého Václava. "Želajme si všetci, aby sme – ak nám nebude dopriate byť staviteľmi katedrály – boli aspoň staviteľmi o čosi skromnejších chrámov. Aby za nami zostalo niečo, čo odkážeme budúcim generáciám," uviedol nový prezident a spomenul Karla IV.

Reklama

Na záver slávnostného programu si Zeman na Hradčanskom námestí uctil pamiatku prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Pripojil sa k spevu českej hymny. Nasledovala aj Masarykova obľúbená pieseň "Ach synku, synku".

"Ďakujem, že ste spolu so mnou prišli uctiť pamiatku T. G. Masaryka, prvého prezidenta nášho slobodného štátu, ktorý uskutočnil prechod od monarchie k republikánskemu zriadeniu, a teda obmedzil výsady ako šľachty, vrátane zákazu používania šľachtických titulov, tak aj cirkvi. Myslím si, že práve na masarykovské republikánske tradície by sme mali spoločne nadviazať, pretože aj v Ústave ČR existujú zbytočné monarchistické prvky, ako je napríklad právo prezidenta republiky udeľovať amnestiu či milosti. Povedal som, že sám za seba sa týchto práv dobrovoľne vzdám. A želal by som si, aby bola zmenená Ústava takým spôsobom, aby akýkoľvek môj nástupca nemohol inštitút amnestie alebo milosti akýmkoľvek spôsobom zneužiť," povedal nový prezident v krátkom príhovore pri soche Masaryka.

Reklama

Zeman sa opäť poďakoval svojim voličom i voličom prezidentského protikandidáta Karla Schwarzenberga. Zopakoval, že bude prezidentom všetkých občanov.

Oficiálna ceremónia prezidentskej inaugurácie sa tým skončila. Nasledoval slávnostný obed nového prezidenta s českými ústavnými činiteľmi na Pražskom hrade.

Predseda Európskej rady Herman van Rompuy napísal na sociálnej sieti Twitter síce nedokonalou, ale predsa len češtinou odkaz, ktorý zverejnil web iDNES.cz v online reportáži: "Blahoželám Milošovi Zemanovi v prvý deň vo funkcii prezidenta Českej republike."

Na dnešnú inauguráciu nového prezidenta Zemana dorazili na Hrad aj stovky jeho sympatizantov, mnoho z nich zo Strany práv občanov – ZEMANOVCI (SPOZ). Na hradnom nádvorí pri katedrále svätého Víta bol pre nich vyhradený zvláštny priestor, kam sa dostali len vopred nahlásení účastníci.

Na Hradčanskom námestí sa na pokojnej demonštrácii zišla desiatka monarchistov. Na transparentoch žiadali zrušenie republiky a prezidentského úradu a zriadenie monarchie.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali