Helsinki 9. januára 2020 (HSP/Foto:Pixabay)
Fínskym vedcom sa podarilo vyprodukovať bielkovinu zo vzduchu a tvrdia, že v priebehu desaťročia bude konkurovať cene sóje. Bielkovina sa vyrába “kŕmením” pôdnych baktérií s vodíkom, získaným pomocou elektrolýzy
Vedci tvrdia, že ak elektrina pochádza zo slnečnej a veternej energie, jedlo sa tak bude môže pestovať s takmer nulovými emisiami skleníkových plynov. Ak sa ich sny zrealizujú, môže to vraj pomôcť svetu riešiť mnohé problémy spojené s poľnohospodárstvom.
Pilotný závod spoločnosti Solar Foods sa nachádza na okraji Helsínk. Fínski vedci doteraz pritiahli investície vo výške 5,5 mil. EUR a predpovedajú, že v závislosti od ceny elektrickej energie sa náklady na výrobu proteínu zo vzduchu zhruba do roku 2025 vyrovnajú nákladom na výrobu sóje.
Proteínová múka, zvaná Solein, nemá žiadnu chuť. Vedci to vraj tak plánovali.
Chcú, aby to bola neutrálna doplnková látka pre všetky druhy potravín. Má napodobniť aj palmový olej tým, že posilní koláče, zmrzlinu, sušienky, cestoviny, rezance, omáčky alebo aj chlieb. Vynálezcovia tvrdia, že sa proteín bude môcť použiť aj ako médium na pestovanie kultivovaného, umelo vyrábaného, mäsa alebo rýb.
Aj keď pozmenene, tak povediac v modernej verzii, by sa “neje, nepije, len zo vzduchu žije” raz mohlo stať skutočnosťou.
Pri všetkom tom pokroku vedy však zostáva vo “vzduchu” visieť jedna otázka. Aký dlhodobý účinok búdu mať takéto umelo vytvorené potraviny na ľudský organizmus?
Andrea Lopatková