Čínsky rozpočet na obranu v roku 2023 sa zvýši. Pozrite si to číslo

Čínsky rozpočet na obranu v roku 2023 sa zvýši. Pozrite si to číslo

Peking 5. marca 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:Screenshot Global Times, TASR/AP-Taiwan Presidential Office)

 

Zvýšenie vojenských výdavkov je primerané a zdržanlivé uprostred globálneho bezpečnostného napätia

Li Kche-čchiang
Na snímke premiér Li Kche-čchiang reční v Národnom ľudovom zhromaždení a oznamuje tieto údaje

Čína v nedeľu oznámila návrh rozpočtu na rok 2023, podľa ktorého sa ročný rozpočet na obranu krajiny zvýši na 1,5537 bilióna jüanov (224,79 miliardy USD), čo predstavuje nárast o 7,2 %, pričom už ôsmy rok po sebe zostáva jednociferný. Analytici uviedli, že táto suma predstavuje primerané a zdržanlivé zvýšenie v kontexte vojenských výdavkov mnohých iných krajín na celom svete v súvislosti s globálnym bezpečnostným napätím.

Reklama

Je to súčasť úsilia krajiny uspokojiť potrebu modernizácie národnej obrany s cieľom chrániť národnú suverenitu, územnú celistvosť a rozvojové záujmy čeliac vonkajším hrozbám a nestabilite.

Navrhovaný rast rozpočtu na obranu bol zverejnený v návrhu rozpočtovej správy, ktorý bol vydaný v nedeľu na úvod výročného zasadnutia Národného ľudového zhromaždenia (NPC), najvyššieho zákonodarného orgánu krajiny.

Reklama
Graf – čínsky rozpočet na obranu

Znamená to, že Čína plánuje udržať jednociferný rast rozpočtu na obranu už ôsmy rok po sebe od roku 2016 a neustále rastúce tempo od začiatku epidémie COVID-19 v roku 2020. Tempo rastu v roku 2020 bolo 6,6 %, v roku 2021 6,8 % a v roku 2022 7,1 %.

Odborníci uviedli, že zvýšenie rozpočtu na obranu je primerané vzhľadom na plán modernizácie armády krajiny, rastúce bezpečnostné hrozby vo svete, ako aj ďalšiu optimalizáciu politiky COVID-19, ktorá podporuje hospodársky rast, ako aj viac vojenských diplomatických aktivít.

Cieľom Číny je dosiahnuť do roku 2027 ciele storočnice Ľudovej oslobodzovacej armády (ĽOA), do roku 2035 v podstate zrealizovať modernizáciu národnej obrany a ozbrojených síl a do polovice 21. storočia plne vybudovať ozbrojené sily na svetovú úroveň, uviedla tlačová agentúra Xinhua 1. augusta 2022, na ktorý pripadá 95. výročie založenia Ľudovej armády.

Aby Čína splnila tento plán, musí v priebehu mnohých rokov postupne zvyšovať svoje výdavky na obranu spolu s hospodárskym rastom krajiny, povedal pre Global Times vojenský expert z Pekingu.

Modernizácia národnej obrany spočíva najmä vo vývoji a obstarávaní nových zbraní a vybavenia, udržiavaní vysokej úrovne realistických bojovo orientovaných cvičení vojsk, ako aj v zlepšení sociálneho zabezpečenia vojenského personálu, uviedol expert.

Reklama

Očakáva sa, že v roku 2023 čínska armáda uvedie do prevádzky modernejšie bojové lietadlá vrátane stíhačiek J-20 stealth a viacúčelových stíhačiek J-16 v čase, keď sa vyraďujú staršie stíhačky J-7, a uskutoční námorné skúšky tretej lietadlovej lode krajiny, elektromagnetickými katapultmi vybavenej lode Fujian. Podľa pozorovateľov sa tiež očakáva, že bude organizovať realistickejšie bojovo orientované cvičenia, pri ktorých sa spotrebuje veľké množstvo nákladnej ostrej munície a pohonných hmôt.

Význam modernizácie národnej obrany sa stal obzvlášť zdôraznený v dôsledku zhoršujúcej sa globálnej bezpečnostnej situácie v uplynulom roku vrátane rusko-ukrajinského konfliktu a provokatívnej návštevy vtedajšej predsedníčky americkej snemovne Nancy Pelosiovej na ostrove Taiwan, ktorá viedla k sérii bezprecedentných rozsiahlych vojenských cvičení v obkľúčení ostrova.

Nancy Pelosiová Cchaj Čch'-čchan
Na snímke predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vpravo) a podpredseda taiwanského parlamentu Cchaj Čch’-čchan

Spojené štáty a ich spojenci vrátane Japonska vystupňovali otázku Taiwanu a potenciálnych vojenských konfliktov s Čínou. Americká armáda často vysiela lietadlá a plavidlá, aby vykonávali blízky prieskum na prahu Číny, niekedy zasahujú do čínskych teritoriálnych vôd v Juhočínskom mori a provokatívne prechádzajú cez Taiwanský prieliv, čím vyvolávajú problémy. Japonsko sa v roku 2022 oficiálne odklonilo od zásady, že sa po druhej svetovej vojne bude riadiť len obranou, a začalo obstarávať útočné rakety vrátane rakiet Tomahawk americkej výroby, ktoré by mohli zasiahnuť cudzie krajiny.

Mnohé krajiny na svete budú v roku 2023 míňať na armádu, pričom USA sú na čele zoznamu s rozpočtom pre Pentagón vo výške 817 miliárd dolárov, čo je viac ako trojnásobok rozpočtu Číny. Japonsko plánuje rozpočet na obranu vo výške 51 miliárd dolárov, čo je rekordných 26,3 % viac ako v predchádzajúcom roku. India by mala zvýšiť rozpočet na obranu o 13 percent. Podľa správ médií sa aj ďalšie krajiny, ako napríklad Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Nemecko a Austrália, chystajú zvýšiť výdavky na obranu.

Súčasný svet čelí výzvam, aké nemá za posledných sto rokov obdobu. V súčasnej globálnej bezpečnostnej situácii musí Čína vyčleniť dostatočné rozpočty na vybudovanie silnej armády a dostatočný výcvik na vybudovanie dôveryhodného odstrašenia, aby zabránila konfliktom, vyhrala ich, ak k nim dôjde, a ochránila národnú suverenitu, bezpečnosť a rozvojové záujmy, uviedli analytici.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali