Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi vo štvrtok a v piatok Severnú Kóreu

Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi vo štvrtok a v piatok Severnú Kóreu

Peking 18. júna 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Ju Peng/Xinhua)

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching podnikne tento týždeň štátnu návštevu Severnej Kórey, informovali v pondelok v Pekingu štátne médiá. Návšteva sa uskutoční v období, keď sa rozhovory USA so Severnou Kóreou (KĽDR) o jej jadrovom odzbrojení nachádzajú na mŕtvom bode, pripomenula tlačová agentúra AP

Na snímke vpravo čínsky prezident Si Ťin-pching a vľavo severokórejský vodca Kim Čong-un

Si Ťin-pching sa počas návštevy vo štvrtok a v piatok stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, oznámila čínska štátna televízna stanica CCTV. Dodala, že to bude prvá cesta čínskeho prezidenta v KĽDR za posledných 14 rokov.

Reklama

Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA tiež o návšteve informovala, ale neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti.

Návšteva sa časovo zhoduje so 70. výročím nadviazania diplomatických vzťahov medzi Čínou a Severnou Kóreou, vysvetlila CCTV. Obaja lídri si vymenia názory na situáciu na Kórejskom polostrove, dodala televízia.

Reklama

Návšteva sa bude konať v období, keď sa rokovania USA a KĽDR o odstránení jadrových zbraní nachádzajú v slepej uličke.

Summit Trumpa s Kimom vo februári vo Vietname sa skončil neúspechom, pretože USA odmietli požiadavku KĽDR o zrušenie rozsiahlych sankcií OSN výmenou za to, že Severná Kórea znefunkční svoj hlavný jadrový komplex. To je však iba čiastočný krok v procese odzbrojenia. Od stroskotania summitu neboli oznámené žiadne dôležité kontakty medzi USA a KĽDR.

Kim cestoval v apríli na ruský Ďaleký východ, kde sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tento krok bol vnímaný ako snaha o zvýšenie nátlaku na Washington a ako pokus presvedčiť Moskvu, aby zmiernila uplatňovanie medzinárodných sankcií voči Severnej Kórei.

KĽDR minulý mesiac tiež vystrelila do mora rakety krátkeho doletu a ďalšie zbrane, očividne sa tak pokúšala vytvoriť ďalší tlak na Washington.

Si Ťin-pching sa od nástupu do prezidentského úradu v roku 2012 stretol s Kimom štyrikrát v Číne. Stretnutia sa konali vždy okolo termínov Kimových summitov s Trumpom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, čo zdôrazňovalo úlohu Pekingu ako kľúčového hráča v patovej situácii v jadrovom odzbrojení.

Reklama

Podľa čínskeho politológa Čang Li-fana cieľom návštevy Si Ťin-pchinga zrejme nie je dosiahnuť prelom, ale skôr pripomenúť ostatným krajinám jedinečné postavenie Číny. Peking podľa neho chce zrejme zdôrazniť svoj vplyv pred summitom skupiny krajín G20 v Japonsku tento mesiac a potvrdiť samého seba ako globálneho hráča v období silnejúcich obáv z jeho ekonomiky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali