Čína zverejnila správu, ktorá odstraňuje fasádu americkej demokracie

Čína zverejnila správu, ktorá odstraňuje fasádu americkej demokracie

Washington 21. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Brandon)

 

Rastúca nespokojnosť s hegemóniou USA je silnou výčitkou ich praktikám pred Samitom za demokraciu

Si Ťin-pching Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching

Ministerstvo zahraničných vecí USA každoročne vydáva kritické správy o praktikách v oblasti ľudských práv v jednotlivých krajinách. Akosi však zabúda monitorovať situáciu v oblasti ľudských práv v samotných Spojených štátoch. Len od roku 2011 na základe oprávnenej kritiky zvyšku sveta začalo vydávať povrchné periodické správy o situácii v USA. Čína sa rozhodla toto „opomenutie“ napraviť.

Reklama

V deň, keď si pripomíname 20. výročie invázie do Iraku pod vedením USA, zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok správu, ktorá ďalej odhaľuje úpadok americkej demokracie a chaos, ktorý pod jej maskou priniesla svetu, informuje čínsky portál Global Times.

Analytici označili túto správu spolu s rastúcim počtom rozvojových krajín, ktoré sú čoraz nespokojnejšie s hegemóniou USA, za „facku USA“. Pomáha odstraňovať fasádu americkej demokracie, najmä keď Bidenova administratíva tak rada propaguje príbeh „demokracia verzus autoritárstvo“, čo si isto neodpustí ani na druhom samite za demokraciu, ktorý sa uskutoční 29. a 30. marca.

Reklama

Správa s názvom „Stav demokracie v Spojených štátoch: 2022“ obsahuje štyri časti a vďaka zhromaždeniu množstva faktov, komentárov médií a názorov odborníkov predstavuje úplný a reálny obraz americkej demokracie za rok – neodhaľuje len americkú demokraciu v chaose doma, ale predstavuje aj spúšť a katastrofu, ktorú USA priniesli tým, že predávajú a vnucujú svoju víziu demokracie po celom svete.

Po nástupe amerického prezidenta Joea Bidena do funkcie sa USA vytrvalo pokúšajú obnoviť svoje „vedúce postavenie“ v oblasti demokracie a zintenzívňujú úsilie o vyzbrojenie demokracie s cieľom potlačiť nové rozvíjajúce sa ekonomiky, najmä Čínu. Pondelková správa je protiopatrením Číny proti zintenzívňujúcej sa politickej vojne USA, uviedol v pondelok pre Global Times Lü Xiang, výskumný pracovník Čínskej akadémie spoločenských vied.

Biden 9. – 10. decembra 2021 usporiadal virtuálny samit o demokracii s cieľom „obnoviť demokraciu doma a čeliť autokraciám v zahraničí“, pričom toto podujatie sa stretlo s domácou i zahraničnou kritikou. V dňoch 29. až 30. marca budú USA spolu s niektorými ďalšími krajinami pokračovať v organizovaní druhého samitu za demokraciu, pričom toto podujatie bolo kritizované  ako vytváranie „záujmového tábora“.

Dňa 5. decembra 2021, niekoľko dní pred prvým samitom za demokraciu v USA, zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí správu odhaľujúcu hlboko zakorenené problémy americkej demokracie. Lü uviedol, že okrem strhávania figového listu upadajúcej americkej demokracie sú tieto objektívne správy aj pripomienkou pre viaceré krajiny, že americká demokracia nie je vzorom pre celý svet a každá krajina by si mala vybrať vlastnú cestu demokracie.

 

Reklama

Od domácich chorôb ku globálnej spúšti

Pondelková správa sa naplno venuje problémom a inštitucionálnym krízam, ktorým čelí americká demokracia doma, vrátane zosilnenej politickej polarizácie prostredníctvom straníckych bojov, rozbujnenej politiky peňazí, „slobody prejavu“ len podľa názvu, súdneho systému, ktorý je slepý voči verejnej mienke, a rastúceho rozčarovania Američanov.

V správe sa uvádza, že dva roky po nepokojoch v Kapitole 6. januára 2021 má americký demokratický systém stále problémy s poučením, keďže politické násilie sa naďalej šíri a zhoršuje. Konštatuje sa, že americká demokracia je v horšom stave ako kedykoľvek predtým, pričom nepokoje v Kongrese naplno odhalili sociálne rozpory, politické rozpory a šíriace sa dezinformácie.

Hoci americkí politici stále tvrdia, že krajina je „majákom demokracie pre svet“, pochodeň, ktorú drží Socha slobody, pohasla, pretože bolo odhalených viacero zlyhaní v oblasti riadenia krajiny, uviedli pozorovatelia.

Americká demokracia bola stelesnená v jej kontrolných mechanizmoch a volebných systémoch. V dôsledku súčasnej nerovnováhy medzi záujmovými tábormi v USA však môže volebný systém viesť k extrémnej neistote – to bolo možné vidieť vo voľbách od roku 2016 a v prezidentských voľbách v roku 2024. V takejto neistote je vláda USA náchylná k avanturistickým krokom, najmä v diplomacii, čo môže priniesť riziká pre iné krajiny, uviedol Lü.

Sociálne konfrontácie, systémový rasizmus, prehlbujúce sa rozdiely v bohatstve, rastúce finančné riziká… to všetko sú problémy, ktorými Američania trpia, zatiaľ čo politici, ktorí sa utápajú v politických bojoch, majú málo času na riešenie ich skutočných problémov, povedal pre Global Times Ču Jing, profesor z inštitútu Baize na Juhozápadnej univerzite politických vied a práva.

Reklama

Bola tu jedna otázka, o ktorej Biden na samite pre demokraciu predtým nehovoril: „Je americká demokracia jedinou dobrou demokraciou?“. Nedotkol sa ani témy úpadku americkej demokracie a zla, ktoré napáchala, vrátane populizmu a jednostranných sankcií, povedal Ču.

Namiesto toho, aby sa zamysleli nad nefunkčnosťou americkej demokracie, USA pokračujú vo vývoze amerických „demokratických hodnôt“ do iných krajín. Analytici uviedli, že načasovanie zverejnenia správy na pondelok – deň, keď USA a ich spojenci pred 20 rokmi začali inváziu do Iraku s odvolaním sa na lož o „zbraniach hromadného ničenia“ a spôsobili v regióne množstvo tragédií – poukazuje na chaos a turbulencie, ktoré USA priniesli svetu.

Zavádzanie demokracie zo strany USA nie je skutočnou demokraciou, ale hegemonistickou demokraciou. „Krv v Iraku, Sýrii a mnohých ďalších krajinách naučila krajiny na celom svete, aby boli ostražitejšie, keď USA zaklopú na ich dvere s vlajkou demokracie,“ povedal Ču.

Je pritom naozaj zaujímavé, že medzi objemom zásob ropy niektorých krajín a snahou USA šíriť tam demokraciu je priama závislosť. Tiež v USA položartom zvyknú hovoriť: poslúchajte, lebo do vašej krajiny prinesieme demokraciu…

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali