Čiernohorský premiér: V nedeľných voľbách sa rozhodne, či Rusko alebo Západ

Čiernohorský premiér: V nedeľných voľbách sa rozhodne, či Rusko alebo Západ

Podgorica 15. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Predseda vlády Čiernej Hory Milo Djukanovič tvrdí, že víkendové parlamentné voľby rozhodnú o tom, či tento malý balkánsky štát bude pokračovať vo svojej prozápadnej orientácii, alebo sa stane “ruskou kolóniou”. Napísala o tom dnes agentúra AP

Djukanovič povedal svojim priaznivcom, že voľby, ktoré sa uskutočnia túto nedeľu, budú najdôležitejšími od hlasovania za vystúpenie z únie s omnoho väčším Srbskom spred desiatich rokov.

Reklama
Milo Djukanovič
Milo Djukanovič

Čiernohorský ministerský predseda v piatok vyhlásil: “Každý si je vedomý toho, že sa bude rozhodovať o osude štátu… či sa Čierna Hora stane členom Európskej únie a NATO, alebo ruskou kolóniou.”

Vo voľbách bude Djukanovičova už dlho vládnuca Demokratická strana socialistov Čiernej Hory (DPS) súperiť so zoskupením proruských a prosrbských opozičných politických subjektov, ktoré striktne nesúhlasia s úsilím Čiernej Hory stať sa členom NATO.

Reklama

Djukanovič obviňuje Kremeľ, že financovaním opozičných strán zasahuje do volebného procesu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
14:51

Anglické vysielanie televíznej stanice Al Džazíra informuje, že izraelský vládny kabinet jednomyseľne odhlasoval uzavretie ich redakcie v krajine. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo prijatie zákona, ktoré umožní Izraelu dočasne pozastaviť činnosť mediálnych vysielateľov, považovaných miestnymi autoritami za “riziko pre národnú bezpečnosť”.

14:23

Tisíce ľudí sa zhromaždili vo východomaďarskom Debrecíne na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar. Podľa servera hvg.hu ide o prvé väčšie otvorene protivládne zhromaždenie, ktoré sa koná mimo Budapešti.

14:22

Ruská armáda dobyla obec Očeretyne, ktorá leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

14:20

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho vláda jednomyseľne schválila zastavenie činnosti spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. 

12:55

Po útoku na nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho sa polícii v Drážďanoch prihlásil 17-ročný mladík. Povedal, že je páchateľom, ktorý politika zrazil na zem. Oznámil to Krajinský kriminálny úrad v Sasku.

Po útoku na europoslanca sa polícii prihlásil 17-ročný mladík
Na snímke bilbord nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho (SPD) sa nachádza na ulici v Drážďanoch
12:54

V Káhire pokračujú druhý deň rokovania palestínskeho militantného hnutia Hamas so sprostredkovateľmi z Egypta a Kataru o prímerí v Pásme Gazy. Zatiaľ však nebol zaznamenaný nijaký pokrok vzhľadom na požiadavku Hamasu, že súčasťou akejkoľvek dohody musí byť ukončenie vojny.

11:39

Rakúsky kancelár Karl Nehammer chce testami DNA a ďalšími kontrolami obmedziť prisťahovanie rodinných príslušníkov utečencov do krajiny. Uviedol to pre tlačovú agentúru APA.

11:38

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur. Od roku 2015 vyplatili dôchodky v sume viac ako 300 miliónov eur. 

11:21

Mobilný operátor O2 rozšíril 5G sieť, aktuálne pokrýva 76,5 % slovenskej populácie. Od začiatku roku operátor 5G sieťou pokryl 223 nových miest a obcí, dostupná je tak už v 1232 lokalitách na Slovensku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali