Nantes 2. novembra 2017 (HSP/DS/Foto:Pexels)
Istá francúzska reštaurácia v meste Nantes sa rozhodla bojovať proti znečisteniu ovzdušia. Na zber odpadu využíva cyklistov. Ich tvorivá iniciatíva, ktorá sa vo veľkej miere opiera o dobrovoľníkov, dokonca zapôsobila na OSN
La Tricyclerie, francúzska slovná hračka, ktorá kombinuje recykláciu a cykloturistiku, mení zeleninu, kávu a iné organické odpady na kompost. Len 29-ročná koordinátorka Valentine Vilbouxová cestuje na svojom elektrickom bicykli do reštaurácií v západnom meste Nantes a zbiera organický odpad.
“Je to jednoduché; berieme všetko, dokonca aj vaječné škrupiny a citrusové plody. Všetko okrem chleba, mäsa a rýb,” povedala. “Je toho veľa! Dokazuje to, že jedlo je čerstvé a domáce,” povedala o jednej kaviarni po tom, čo odvážila 20 kilogramov zeleninových zvyškov.
Projekt spustený koncom roka 2015 s iba ôsmimi reštauráciami na palube sa rozrástol na 23 reštaurácií a deväť podnikov, ktoré zaujali pozornosť aj OSN. La Tricyclerie a jej 26-ročný zakladateľ Coline Billon sú medzi 12 svetovými finalistami, ktorí sa vyyprofilovali z 2400 kandidátov na súťaž “Young Champions of the Earth” pod krídlami OSN. Cenou, ktorá bude udelená v novembri, je 15 000 amerických dolárov.
“Je to veľmi obohacujúce, aj keď nemáte pocit, že ste vymysleli niečo neuveriteľné,” povedala Vilbouxová. Zatiaľ čo recyklácia papiera a skla sa stáva automatickou pre mnohých, biologicky rozložiteľný odpad, ako napríklad potraviny, vo všeobecnosti končí v skládkach alebo spaľovniach vo Francúzsku. Toto “čierne zlato” by mohlo slúžiť ako hnojivo poľnohospodárom a v súčasnosti tvorí tretinu odpadu francúzskych domácností.
Manažérka šalátového baru Colette Marghieriová sa chcel pripojiť k tejto schéme, hoci neexistuje právna povinnosť oddeliť biologicky rozložiteľné odpadky. “Na začiatku som mala pochybnosti o triedení, ale je to jednoduché a neruší nás to,” povedala. Vedúci inej reštaurácie Guenole Clequin povedal: “Je to jednoduché a veľmi účinné. Môžeme vidieť, koľko odpadu vyhadzujeme.”
La Tricyclerie, ktorá má dvoch platených zamestnancov a približne 10 dobrovoľníkov na bicykloch, dostáva finančný príspevok vo výške 40 eur mesačne a ročný členský poplatok vo výške 50 eur od každého podniku.
“Skutočná komunita s reštauráciami sa postavila okolo znižovania množstva odpadu a vytvárania kompostu – sme skutočnými aktérmi životného prostredia,” povedal jeden z dobrovoľníkov, Pierre Briand.
Cyklisti volajú každej reštaurácii dvakrát týždenne, aby vyzdvihli odpad. Kompost je bezplatne prerozdelený do záhrad alebo študentom záhradníckej školy v Nante. La Tricyclerie, ktorá zhromažďuje mesačne približne 1,5 ton odpadu, si stanovila za cieľ znížiť objem potravinového odpadu v reštauráciách v meste o 40 percent.
Iniciatíva bola kontaktovaná zainteresovanými osobami v južnom francúzskom meste Perpignan, belgickom hlavnom meste Brusel, a ostrovom La Reunion v Indickom oceáne. “Je to malá kvapka, ale potenciál je obrovský,” povedala Vilbouxová s dôverou.