Chmelár: Nová strana Kisku neprináša idey, len zmenu mocenskej garnitúry za druhú. Vláda digitálnej oligarchie môže byť ešte nebezpečnejšia ako vláda tej finančnej

Chmelár: Nová strana Kisku neprináša idey, len zmenu mocenskej garnitúry za druhú. Vláda digitálnej oligarchie môže byť ešte nebezpečnejšia ako vláda tej finančnej

Bratislava 18. júna 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Analytik Eduard Chmelár sa v súvislosti s predstavením novej strany exprezidenta Kisku Za ľudí vyjadril k dookola sa opakujúcim heslám, sľubom a marketingovým ťahom politických subjektov

Na snímke Andrej Kiska.

Politológ Eduard Chmelár pripomenul, že kedysi boli časy, keď slogan „Pre ľudí“ používal šéf Smeru-SD Robert Fico. “Jeho verný poslanec Ľuboš Blaha je síce presvedčený o jeho autentickosti až genialite, ale nie, toto nevymysleli kreatívci Smeru. Ešte pred ním používala slogan „S ľuďmi a pre ľudí“ Iveta Radičová. A tento slogan bol takmer navlas rovnaký ako heslo českých komunistov „S lidmi pro lidi.“.”

Reklama

Chmelár ale upozornil, že tieto slová pôvodne pochádzajú zo slávneho Gettysburského prejavu Abrahama Lincolna z 19. novembra 1863, ktoré presne zneli „vláda ľudu, z ľudu a pre ľud“.

“Odvtedy sa toto posolstvo prekladalo, parafrázovalo, kradlo, komolilo a deformovalo nespočetne veľakrát, až skončilo v spotených rukách Andreja Kisku a dostalo podobu: Za ľudí. Pripomína to známu komunikačnú hru, kde ľudia sediaci v kruhu šepkajú jeden druhému tú istú vetu, a kým dorazí do ucha toho, kto ju pôvodne vyslovil, je z nej niečo úplne iné. Človeku sa až nechce veriť, že pri tých finančných možnostiach, ktoré bývalý prezident má, nedokázali jeho politickí marketéri vymyslieť nič duchaplnejšie a nerátali s tým, že asi do desiatich minút od jeho oznámenia sa stane terčom vtipov,” uviedol.

Reklama

Dodal, že keby bol niekto zlomyseľný, tak už v tejto chvíli zaregistruje stranu „Za ľudí“, aby ešte viac doplietol voličov. “Takej strany by totiž nebola žiadna škoda. Už na prvý pohľad je jasné, že zoskupenie pána Kisku politickú scénu neobohacuje, ale rozbíja, neprináša žiaden ideologický segment, ktorý by ešte nebol zastúpený.”

“Andrej Kiska chce iba pytliačiť vo vodách iných, rozdáva ponuky politikom z iných strán, čo je nesmierne nízke správanie. Jeho slová, že strana „Za ľudí“ nebude ani pravicová, ani ľavicová, ani konzervatívna, ani liberálna, ale centristická, svedčia buď o politickej negramotnosti alebo bezbrehom populizme, a v tejto chvíli neviem, čo je horšie.”

Chmelár ďalej komentoval včerajšie predstavovanie novej Kiskovej strany tak, že Andrej Kiska chce byť všetkým a ničím. “Podľa potreby prihadzuje neuveriteľne prázdne floskuly a obklopuje sa ľuďmi, ktorí buď už prešli niekoľkými stranami (Jana Žitňanská) alebo oklamali verejnosť a voličov svojou „nezávislosťou“ (aktivista Za slušné Slovensko Juraj Šeliga či primátori Nitry a Hlohovca) alebo vyslovene pochybnými indivíduami (medzi jeho sponzorov patrí Ján Tomáš, trestne stíhaný za neoprávnenú vratku DPH a program pre zdravotníctvo má na starosti vysokopostavený manažér z Penty Radomír Vereš).”

“Sledovať bývalú hlavu štátu, ako zrazu odhodí zábrany a začne tvrdo až osobne napádať politických súperov ako taký chuligán s dovetkom „teraz to už môžem povedať“ vyznieva, že celá hra na novú politickú kultúru bola len bezbrehá pretvárka a dočasná taktika na prevzatie moci. Je to veľmi smutné, ale tento človek sa nikdy nemal stať prezidentom.”

Podľa politického komentátora Chmelára je však oveľa dôležitejšie povedať, čo to prinesie pre budúcoročné parlamentné voľby. “Ich hlavná téma je už dnes jasná: ukončiť éru Roberta Fica. Ale kým sa formujú tábory tejto neľútostnej a špinavej bitky, je nevyhnutné poznamenať, že opozícia, ktorá sa trasie nedočkavosťou po prevzatí moci, to ani zďaleka nemá také isté.”

Reklama

“V tejto rovnici je zatiaľ niekoľko neznámych premenných. Prvú nám postupne vyjasňuje Kiskova strana, ktorá pravdepodobne nebude mať takú silu, ako sám exprezident očakával. Celkom určite však vznikne aj Harabinova strana, hoci jej líder zbabelo zahmlieva, lebo chce sedieť čo najdlhšie na dvoch stoličkách, vrátane tej sudcovskej.”

Hovorí sa o založení strany bývalého ministra Tomáša Druckera. “Hádam každý, kto má IQ vyššie ako hodnota izbovej teploty sa dovtípil, že nedávny prieskum, ktorý ho katapultoval údajne medzi najdôveryhodnejších politikov, bol objednaný za týmto účelom. Ani petícia Michala Kaliňáka za zmenu volebných obvodov nie je tak celkom občianska iniciatíva, ale zárodok novej politickej strany so silným finančným zázemím.”

“A nedá sa vylúčiť, že do jesene nepribudnú ďalšie nové strany. Do istej miery to však má v rukách stále Robert Fico. Ak bude opakovať chybu svojich predchodcov Vladimíra Mečiara a Mikuláša Dzurindu, ktorá by sa dala zhutniť do hesla „ja som si tú stranu vybudoval, ja si ju aj zničím“, ak neprenechá kormidlo Petrovi Pellegrinimu (a momentálne, keď sa títo dvaja kohúti ani len nerozprávajú, to vyzerá tak, že tento scenár je najpravdepodobnejší), Smer môže svojím volebným výsledkom klesnúť na nulový koaličný potenciál,” upozornil.

Ak by však podľa Chmelára premiér Pellegrini potiahol Smer do volieb ako líder, táto strana podľa neho ešte nepovedala posledné slovo. “To všetko môže tak zamiešať karty, že opozícii počty jednoducho nemusia vyjsť. Vypúšťať silné slová, že ak by hrozila vláda Fica a Kotlebu, radšej urobíme revolúciu ako sa spájať so Smerom (ako to urobil včera Andrej Kiska) sú prejavom nezrelého a možno aj nebezpečne autokratického politika, ktorý viac sníva o prevzatí moci a prevratoch ako získaní si dôvery verejnosti podľa demokratických pravidiel.”

“Slovenská politika sa hodnotovo vyprázdňuje. Neponúka nám alternatívy, ale iba varianty toho istého civilizačne neudržateľného systému. Ak sa aj objaví alternatívna vízia, je bez diskusie mediálne znemožnená, umlčaná a hodená do jedného vreca s extrémistickými predstavami ako antisystémová, aj to aj v prípade, ak prináša viac demokracie, spravodlivosti a udržateľného života,” vysvetlil.

Reklama

Politici ako Kiska podľa slov Chmelára len ukazujú, že na hodnotách vôbec nezáleží, že princíp jeho videnia politiky je rovnaký ako základy, na ktorých vyrástol napríklad Smer.

“Ide len o výmenu jednej mocenskej garnitúry za druhú. Je síce pravdou, že vláda Smeru sa vyčerpala ideovo, personálne i morálne, ale vláda digitálnej oligarchie môže byť ešte nebezpečnejšia, pretože dokáže získať kontrolu nad všetkými dátami, a tým pádom aj životmi bežných ľudí. Andrej Kiska vstupoval pred rokmi do politiky s varovaním, že Smer má premiéra, predsedu parlamentu a bolo by nebezpečné, keby ovládol aj úrad hlavy štátu. Dnes by som ho chcel parafrázovať: máte primátora hlavného mesta, máte prezidentku a chceli by ste mať aj premiéra. Pozor, priatelia,” varuje Chmelár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali