Česká vývojárka: V budúcnosti nehrozí nebezpečenstvo od robotov ale od ľudí, ktorí ich budú riadiť a využívať

Česká vývojárka: V budúcnosti nehrozí nebezpečenstvo od robotov ale od ľudí, ktorí ich budú riadiť a využívať

Praha 5. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Jens Meyer)

 

Odborníci na robotiku, umelú inteligenciu a IT začínajú diskutovať na tému, kam až má zájsť vyspelosť strojov a ich schopnosť samostatne sa učiť. V rozhovore pre Hospodářské noviny sa na túto tému vyjadrila riaditeľka českej vývojárskej spoločnosti Gooday, Olga Afanasievová, ktorá si myslí, že nebezpečenstvo v budúcnosti nehrozí od samotných robotov, skôr od ľudí, ktorí ich budú riadiť a využívať. Šéf spoločnosti Apple Tim Cook taktiež nevidí takmer žiadne riziká, že by sa stroje prípadne obrátili proti človeku.

Ilustračné foto

Stroje a roboti v súčasnosti nahrádzajú ľudí vo výrobe, v call centrách, alebo tiež pri obchodoch na burze. Z údajov, ktoré analyzujú, sa už dokážu sami učiť a upravovať svoje správanie. Môžu tak zabrániť automobilovej nehode alebo vybaviť žiadosť zákazníka na infolinke. Zatiaľ ale zvládajú riešiť len jednoduché úlohy, ktoré sa často opakujú. Cesta k tomu, aby mysleli úplne samostatne a v inteligencii dohnali, alebo dokonca predčili človeka, je ešte stále ďaleko.

Reklama

Na rozvoji takzvanej všeobecnej umelej inteligencie uz teraz pracujú výskumníci svetových technologických gigantov, ako je Google, Facebook či IBM. Pozadu ale nezostávajú ani zamestnanci pražskej výskumnej firmy Gooday, ktorá okrem iného skúma, ako predísť možnej situácii, kedy by sa roboti postavili proti svojim stvoriteľom.  “Ďaleko väčším nebezpečenstvom než inteligentní roboti ale môžu byť ľudia, ktorí takúto umelú inteligenciu vytvárajú. Musíme si dať pozor na to, aby sa správali dostatočne eticky,” hovorí prevádzková riaditeľka Gooday Olga Afanasievová. Podľa nej umelá “superinteligencia” len rozšíri tú ľudskú a znateľne sa vďaka nej posunie výskum v medicíne, ochrane klímy alebo prispeje k ďalšiemu preskúmavanie vesmíru.

Podľa Afanasievovej “existujú rôzne druhy obáv. Niekto sa bojí, že roboti budú ľudstvo ovládať alebo že niekto v robotike získa monopol a ľudia sa potom budú deliť na tých, ktorí budú z umelej inteligencie ťažiť, a na tých, ktorí k nej prístup mať nebudú. Každý ľudský vynález možno využiť k dobrým, ale aj k zlým účelom. U umelej inteligencie ale prevažujú príležitosti nad rizikami. S jej pomocou môžeme predchádzať rôznym existenčným problémom alebo zdokonaliť zdravotnícky či vesmírny výskum, ktoré v súčasnosti limituje naša nedokonalá inteligencie. Ide skrátka o to, že s touto technológiou sa naše príležitosti niekoľkonásobne zvýši. Možnosť, že by prišiel nejaký Terminátor, ktorý začne ľudí ohrozovať, je stále ďaleko, nechcem ale hovoriť, že by sme mali riziká brať na ľahkú váhu. Dôležité je preto robotom vtlačiť hodnoty, vďaka ktorým porozumejú ľudskému svetu. Podstatné je ale tiež sledovať nebezpečenstvá spojené s ľuďmi, ktorí sa na rozvoji umelej inteligencie podieľajú, uviedla česká vývojárka, ktorej spoločnosť v Prahe vyvíja robotov so schopnosťami samostatne sa učiť.

Reklama

Celý problém umelej inteligencie sa podľa nej točí okolo etických princípov. Aj napriek veľkej túžbe objavovať nové veci, vždy by mali inžinieri myslieť aj na možné následky. “V súčasnej dobe už sledujeme preteky o umelú inteligenciu, kedy sa rôzne firmy alebo štáty predháňajú, kto s touto technológiou príde skôr. A to so sebou nesie tiež hrozbu, že vývojári v zhone niečo zanedbajú. Alebo že niekto umelú inteligenciu využije len k vlastnému prospechu a mocenská rovnováha vo svete sa vychýli, pretože ide naozaj o mocnú technológiu. Zároveň si ale myslím, že ak niekto získa náskok vo výskume, tak to môže ostatné výskumné skupiny podnietiť k tomu, aby sa spojili dohromady a spoločne sa pustili do zaistenie bezpečnosti umelej inteligencie.”

 

V Appli vidia budúcnosť ružovo

Šéf spoločnosti Apple Inc, Tim Cook vyhlásil, že ho netrápi umelá inteligencia, ale ľudia, ktorí premýšľajú ako stroje, zatiaľ čo nové technológie podľa neho pomôžu zmeniť svet k lepšiemu. Informuje agentúra Sputnik.

“Bolo už veľa povedané ohľadom potenciálnych negatívnych aspektov umelej inteligencie. Nemám obavy zo strojov, ktoré premýšľajú ako ľudia, ale trápi ma ľudia premýšľajúci ako stroje. Musíme pracovať spolu na tom, aby sme aplikovali technológie v ľudskej spoločnosti,” vyhlásil Cook, keď vystúpil na slávnostnom zahájení 4. Svetovej internetovej konferencie.

Reklama

“Technológie sú schopné zmeniť svet k lepšiemu, ak sa uplatnia v ľudskej spoločnosti. Domnievame sa, že umelá inteligencia dokáže rozšíriť schopnosti človeka a dopomôže k pokroku, ktorý zmení náš život v oblasti vzdelávania, dostupnej zdravotnej starostlivosti a v mnohých iných oblastiach,” povedal Cook.

Ďalej dodal, že budúcnosť môže byť lepšia nie iba vďaka technológiám, ale vďaka tomu, ako ich ľudstvo používa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali