Ceny Zväzu autorov a interpretov za rok 2019 získali Pišta Vandal, Roman Bomboš či Tammy Nižňanská

Ceny Zväzu autorov a interpretov za rok 2019 získali Pišta Vandal, Roman Bomboš či Tammy Nižňanská

Bratislava 17. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR- Pavol Zachar)

 

Zväz autorov a interpretov (ZAI) populárnej hudby odovzdal svoje ceny za rok 2019. Ocenenia si počas štvrtkového slávnostného udeľovania prevzali Pišta „Vandal“ Chrappa, Tammy Nižňanská či Roman Bomboš

Na snímke moderátor Roman Bomboš si preberá cenu v kategórii Hudobný redaktor roka počas odovzdávania hudobných ocenení Zväzu autorov a interpretov (ZAI) populárnej hudby

Chrappa si prevzal ocenenie pre speváka roka. Pre cenu ale išiel dvakrát, keďže sa jeho metalová kapela Čad stala skupinou roka. „Je to prekvapivé a veľmi príjemné, že niekto ocení vašu prácu. Na jednej strane to ocenia ľudia, čo chodia na vaše koncerty, zámerne ich nenazývam fanúšikovia. My sme v podstate jedna scéna, jedna veľká kapela, kde ide iba o vášeň. Na našej undergroundovej scéne sú ľudia ochotní hodiny sa rozprávať o hudbe. Fungujeme v tej našej podzemnej scéne, ale že nás ocení niekto, kto formoval dejiny slovenskej populárnej hudby, tak to pociťujem veľkú vďačnosť,“ vyznal sa muzikant.

Reklama

Za objav roka vyhlásili skupinu The Youniverse, v ktorej spieva Tammy Nižňanská. Interpretka si počas večera odniesla cenu v kategórii Speváčka roka. „Teším sa z objavu roka, pretože to je aj zásluha chalanov z kapely. Speváčka roka ma veľmi prekvapila aj pobavila. Samozrejme, je to príjemné, vyhrávať je vždy príjemné. Mojím najväčším snom je cena Grammy, teraz máme za sebou slovenské Grammy, tak ideme ďalej,“ vyhlásila Nižňanská.

Najlepším albumom minulého roka sa stal Bazén od kapely Korben Dallas. Za rozhlasovú stanicu roka vyhlásili tretí raz po sebe Anténu Rock. Cenu pre usporiadateľa roka si po druhý raz prevzal majiteľ klubu Blue Note v Novom Meste nad Váhom Tibor Zelenay. Ceny pre kluby roka putovali do Bratislavy – v kategórii malých klubov ocenili Randal, veľkým klubom roka sa stal Majestic Music Club (MMC). Za festival roka vyhlásili Grape.

Reklama

Roman Bomboš z Rádia Slovensko si po piaty raz prevzal ocenenie pre hudobného redaktora roka. „Želám si, aby som stále chodil na dobré koncerty s kamarátmi, ktorých mám rád. Aby som robil rozhovory so slovenskými interpretmi, ktorí budú tvoriť nové pesničky a vydávať nové albumy. Pretože to je najdôležitejšie, aby slovenská hudba žila ďalej. My sme iba posúvači deja. Ale keď to robíme dobre a hudobníkom naša práca pomáha, tak som veľmi rád,“ vyjadril sa Bomboš.

ZAI udelil tiež cenu za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény. Trofej si prevzal český hudobný publicista a moderátor Jaromír Tůma.

„Ceny sú ďalším dôkazom toho, že muzikanti si vedia vážiť partnerov na druhej strane barikády. Zažívame obrovskú generačnú výmenu. Musíme si priznať, že napriek nomináciám dinosaurov slovenského popu a rocku zvíťazili nové, neopozerané tváre a zaujímavé albumy. To je na tom najlepšie. Že hlasovanie prinesie výsledky, s ktorými sa všetci dokážeme stotožniť,“ vyjadril sa predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

Pätnásty ročník udeľovania cien ZAI sa uskutočnil v bratislavskom MMC. Hosťami podujatia boli skupiny Gladiator, Parketový lev a Lady Jane – Jana Čonková.

 

Reklama

Ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby za rok 2019:

Rozhlasová stanica roka: Anténa Rock
Hudobný redaktor/moderátor roka: Roman Bomboš
Usporiadateľ roka: Tibor Zelenay
Festival roka: Grape
Klub roka – veľký: Majestic Music Club
Klub roka – malý: Randal
Album roka: Korben Dallas – Bazén
Skupina roka: Čad
Spevák roka: Pišta „Vandal“ Chrappa
Speváčka roka:Tammy Nižňanská
Objav roka: The Youniverse
Cena za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény: Jaromír Tůma

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali