Čekana sa dotkol Uhríkov status. Napadol ho na súde. “Chcú nás umlčať,” reaguje Uhrík

Čekana sa dotkol Uhríkov status. Napadol ho na súde. “Chcú nás umlčať,” reaguje Uhrík

Bratislava 26. októbra 2021 (HSP/Foto:Facebook )

 

Europoslanec Milan Uhrík koncom augusta uverejnil status, v ktorom upozornil na podnikanie Pavla Čekana a jeho firmy MultiplexDX, ktorá mala mať údajne podlžnosti voči štátu a neplatiť dane. Tieto tvrdenia sa nepáčili spomínanému podnikateľovi a napadol ich na súde. Ten mu dal za pravdu a Uhrík má svoje tvrdenia podľa rozhodnutia súdu vymazať. Uhrík sa však bráni a tvrdí, že súdy chcú opozíciu umlčať

Pavol Čekan Milan Uhrík
Na snímke vľavo biochemik Pavol Čekan a poslanec Milan Uhrík

Vedec Pavol Čekan, ktorý sa do povedomia slovenského národa dostal v súvislosti s vyvinutím RT-PCR testov tvrdí, že Uhríkov status z konca augusta je plný klamstiev. Bol v ňom označený ako „obchodník so zdravím, ktorý zarába na strachu a krajine nič nevracia.“ Toto tvrdenie sa ho dotklo natoľko, že sa obrátil na nitriansky súd, ktorý vydal neodkladné opatrenie. V ňom prikazuje Milanovi Uhríkovi zo statusu odstrániť niektoré vety. Ide konkrétne o tieto:

Reklama

– “Poznáte biznismena s ľudským zdravím a strachom Čekana?”

– “Tak tento arogantný človek vlastní firmu, ktorá získala od štátu obrovské státisícové zákazky na nákup Covid testov.”

Reklama

– “Materská firma, ktorá tento spolubiznis vlastní, totiž sídli v americkom daňovom raji. A tam sa dá odliať a skryť všetko… Toto sú tí progresívci. Strach, zákazy, testy, vakcíny, rozprávkový biznis a daňové raje. Na štáte a vystrašených ľuďoch zarábať, ale naspäť do štátu ani cent nezaplatiť,” uviedol Čekan.

Okresný súd v Nitre si podľa neho tieto tvrdenia overil a skonštatoval, že sa nezakladajú na pravde.

„Už len z verejne dostupných zdrojov, ako sú účtovné závierky, by sa dozvedel aj to, že za obdobie 2020 MultiplexDX nevyplatil svojej materskej spoločnosti žiadne peniaze. Naopak, za rok 2020 sme na odvodoch na sociálne poistenie zaplatili za našich zamestnancov štátu 173 823 eur a 2943 eur na dani z príjmov,“ bráni sa Čekan. Rovnako  tvrdí, že v minulom roku skončilo ich hospodárenie stratou z dôvodu darovania 250 000 kusov PCR testov Slovensku. Z tohto dôvodu zvažuje aj ďalšiu žalobu týkajúcu sa ochrany osobnosti s cieľom získať nie len verejné ospravedlnenie, ale aj náhradu nemajetkovej ujmy, rovnako ako to žiada lekár Peter Sabaka. Ale to je podľa neho ešte beh na dlhé trate.

Malý tip pre každého, kto sa stretne s takýmto klamstvom, neodkladné opatrenia vydávajú súdy omnoho rýchlejšie. To znamená, že aj vy sa domôžete spravodlivosti a ochrany svojho mena skôr, ako pri náhrade za poškodzovanie dobrého mena. Zároveň má ten, kto vás takto osočil, povinnosť nahradiť aj náklady na konanie,“ radí ostatným vedcom Čekan.

 

Reklama
Reakcia Uhríka

Reakcia europoslanca a predsedu hnutia Republika Milana Uhríka na seba nenechala dlho čakať.

Chcú nás umlčať! Tu je moja reakcia na údajné súdne rozhodnutie, že vraj mám neodkladne vymazať kritický status na p. Čekana,“ čuduje sa Uhrík.

Ten tvrdí, že až do tohto momentu ani netušil, že niekde nejaký súd vôbec prebieha. Nikto ho vraj neoslovil, nič mu nebolo doručené. „Ak by však sudkyňa také neodkladné plnenie vydala, tak sa odvolám,“ tvrdí.

Zároveň považuje za nehorázne rozhodnutie súdu nútiť opozičných politikov, aby vymazávali „kritické komentáre na adresu progresívcov či stúpencov vlády len na základe takýchto ´neodkladných´ rozhodnutí. Bez diskusie, bez možnosti argumentácie, proste len tak, na základe jednostranného rozhodnutia ´od stola´,“ hnevá sa Uhrík.

Ide podľa neho o zneužívanie súdov. Neodkladné opatrenie majú byť nástrojom na riešenie prípadov, ktoré skutočne neznesú odklad. A nie na podobné nezmysly, ako je vymazanie kritického statusu či článku, navyše bez možnosti sa k veci vyjadriť. To by bol podľa neho definitívny koniec slobody, demokracie či diskusie.

Reklama

Vidíme, ako sa súčasná vláda a systém snaží každým dňom umlčať a zničiť akúkoľvek opozíciu. To nedopustíme, slobodu budeme brániť,“ dodal na záver europoslanec Milan Uhrík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali