Časť 9: „Osobne som proti potratom, ale žena má aj tak právo rozhodnúť sa sama.“ Naozaj?

Časť 9: „Osobne som proti potratom, ale žena má aj tak právo rozhodnúť sa sama.“ Naozaj?

Svet 30. júna 2018 (HSP/lifesitenews/Foto:TASR/AP-Gregory Bull)

 

Prečo a ako obhajovať Pro-Life

Ilustračné foto

„Ja by som nikdy na potrat nešla. Ale je slobodné rozhodnutie každého človeka, aby veril, čomu chce a myslím si, že ženy majú právo vybrať si. Nebudem im vnucovať svoj názor.“ Takéto vyhlásenia vytvárajú ilúziu, že byť osobne zasadený proti potratom, ale veriť, že druhý si tiež môže vybrať, je kompromis medzi názormi pro-choice a pro-life. Ale nie je.

Reklama

Najzrejmejším dôvodom, prečo tento kompromis nefunguje, odráža začiatok vety: „Ja osobne som proti…“  Otázka je, či je nevinný človek zabitý voľbou ženy. Ak nie, žiaden problém. Ak áno, je to obrovský problém, ktorý si spoločnosť a všetci z nás nemôžu dovoliť ignorovať či sa snažiť byť ohľadom neho ľahostajní.

Dieťaťu, ktoré je mŕtve, nezáleží na tom, či človek, ktorý ho odmietol zachrániť bol za potraty alebo „len“ za potraty iných.

Reklama

 

Úprimné priznanie

Moderátorka talk show v rádiu sa mi raz zverila, že sa cíti dotknutá tým, že ju niektorí nazývajú, že je „za potraty“ namiesto „za možnosť voľby.“ Opýtal som sa jej, v živom vysielaní, „Prečo nechcete, aby vás označovali, že ste za potraty? Je na potratoch niečo zlé?“

Odpovedal: „Potrat je zložitá vec. Nie je to niečo, čo by niekto chcel.“

Povedal som, „Nerozumiem. Čo je na tom zložité? Prečo by niekto nechcel potrat?“

Reklama

Frustrovaná, odvetila netrpezlivo: „Viete, je náročné zabiť svoje dieťa!“

V sekunde ako to povedala, si uvedomila, čo povedala, no bolo už neskoro. V nestráženej chvíli prezradila, čomu verila a čo vedia všetci, len nie sú ochotní to priznať: Potrat je ťažký presne preto, prečo je zlý – pretože je to zabitie dieťaťa.

A neexistuje žiadne ospravedlnenie pre zabitie dieťaťa.

Presne toto je dôvod, ktorý nás núti povedať, že by nemal byť legálny ani pre iných. Pretože dieťaťu

odoberá to najzákladnejšie právo – jeho alebo jej právo na život.

Reklama

 

„Nepáči sa ti otroctvo? Tak nevlastni otroka.“

Filozof a učenec Francis Beckwith píše:

Ak by ste verili, že určitá skupina ľudí je vraždená metódami, ktoré zahŕňajú odtŕhavanie končatín, udusenie a spálenie, ktoré v mnohých prípadoch vyúsťuje do neznesiteľnej bolesti, neboli by ste zmätený, keby sa niekto snažil zľahčiť vaše pobúranie tým, že vám povie, že veď vy sa nemusíte zapojiť do vraždenia, ak nechcete?

To je presne to, čo pro-liferi počúvajú, keď im potratoví podporovatelia hovoria:

„Keď sa ti potrat nepáči, tak ho nemaj“ alebo „Som za možnosť voľby, ale osobne som proti potratom.“ V mysli pro-lifera je to ako povedať o otroctve: „Keď sa ti nepáči otroctvo, nemaj otroka,“ alebo povedať bojovníkovi proti nacizmu Dietrichovi Bonhoefferovi: „Keď sa ti nepáči Holocaust, nezabi žida a hotovo.“(i)

Predstavme si, že by boli tie najnebezpečenie drogy legalizované. Potom si predstavte, že by niekto obhajoval predaj kokaínu týmto spôsobom:

„Osobne nie som za predaj drog, avšak, je to záležitosť drogového dílera, aby sa rozhodol. Mnoho nábožných ľúdí je proti predaju drog, ale nemajú právo nútiť svoj proti-drogový postoj a morálku aj na iných. Nechceme sa predsa vrátiť do doby, keď sa predaj drog uskutočňoval v tmavých uličkách a ľudia umierali zo zle namixovaných dávok kokaínu, a keď si iba bohatí mohli drogy dovoliť a chudobní nie. Je lepšie, keď môžu kvalifikovaní grogoví díleri bezpečne podať kokaín našim deťom. Ja osobne by som si drogy nekúpil, takže nie som za-drogy, aby sme si rozumeli, som iba za možnosť voľby ohľadom predaja drog.“

 

V rámci morálnych následkov, nie je žiaden rozdiel medzi ľuďmi, ktorí sú za predaj drog a ľuďmi, ktorým sa to síce osobne nepáči, avšak veria, že by tento predaj drog aj tak mal byť legálny. Človek, ktorý by bol napríklad za slobodnú voľbu znásilňovania sa môže hádať, že by to nebolo to isté ako byť za znásilnenie. Ale je to naozaj rozdiel? Ak by bol niekto za možnosť voľby znásilňovať, neumožnilo a nepropagovalo by to legitímnosť znásilňovania?

Reklama

Byť osobne proti potratom ale zároveň obhajovať právo iného na potrat je protirečivé. Je to presne ako povedať, „Som proti zneužitiu detí, ale obhajujem právo svojho suseda na zneužívanie jeho dieťaťa, ak je to jeho voľba.“ Alebo: „Som proti vlastneniu otroka, ale ak chcú mať otroka iní, netýka sa ma to.“ Alebo: “Osobne som proti bitiu žien, ale nechcem vnucovať svoju morálku druhým, a tak som za možnosť voľby ohľadom bitia žien.“

Už ste videli značky na autách s nápisom: „Nepáči sa ti potrat? Tak ho nemaj.“ Na prvý pohľad to dáva zmysel. Táto logika platí dokonalo na hranie futbalu či jedenie pizze… ale nie na znásilnenie, mučenie, únos dieťaťa či vraždu.

 

Neexistuje stredná cesta

Veta „Ja osobne som proti potratom, ale…“ je populárna medzi politikmi, ktorí sa chcú páčiť pro-liferom, pretože nemajú z potratov dobrý pocit, ale tiež sa chcú zapáčiť aj pro-choicerom, pretože neurobia nič, aby potraty obmedzili. Chcem poukázať na to, že nielenže je tento postoj zbabelý, ale že je tiež absolútne nelogický.

Reklama

Jediným dôvodom, prečo je človek osobne proti potratom je, že potrat zabíja nevinné dieťa.  Ak nezabíja, tak nie je dôvod, byť proti potratu. Ale ak zabíja, tak potom by ste sa ho nemali strániť iba vy, ale tiež by ste mali zabrániť, aby to robili aj druhí. Mali by ste byť za zákony, ktoré ho obmedzujú, z toho istého dôvodu, ako ste za zákony, ktoré obmedzujú znásilnenie, zneužitie dieťaťa či vraždu.

 

Pro-life web Abort73.com to vysvetľuje takto:

Ja som osobne proti potratu, ale ľudia by mali byť slobodní rozhodnúť sa sami. Ak je toto váš postoj ohľadom potratu, ak si myslíte, že ste si práve našli morálnu zlatú strednú cestu, skúste sa rovnakú otázku opýtať sami seba ohľadom lynčovania či otroctva. Odvážili by ste sa niekedy vyhlásiť, že napriek tomu, že ste osobne proti lynčovaniu, podporujete právo iných ľudí na lynčovanie? Ako nebola žiadna stredná cesta pri otroctve, neexistuje ani stredná cesta pri potratoch. Ako bolo Najvyšším Súdom zvrátené otroctvo, tak má byť zvrátený aj zákon o legálnych potratoch, ktorý v Amerike začal rozhodnutím v prípade Roe v. Wade. Dovtedy budeme žiť v spoločnosti, ktorá považuje niektoré ľudské bytosti aj naďalej za majetok.“

Článok Randyho Alcorna

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali