Budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia je neistá

Budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia je neistá

Revúca 12. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Siman)

 

Budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) v Revúcej je neistá, nakoľko jeho zriaďovateľ, Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, uvažuje o jeho zlúčení s druhou vzdelávacou inštitúciou v meste, s Gymnáziom Martina Kukučína (GMK). Podľa vyjadrenia predsedu Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milana Uhríka je dôvodom na tento zámer nízky počet detí, ktoré školu navštevujú.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

„PSLG má v súčasnosti iba 29 žiakov, z toho žiadnych prvákov či druhákov. Tohto roku sa doň hlásilo deväť žiakov, na otvorenie prvej triedy ich treba minimálne 17. To znamená, že o dva roky bude v škole nula žiakov,“ uviedol Uhrík, podľa ktorého tak zostane historická novšia budova Prvého slovenského gymnázia, v ktorej škola sídli, o dva roky prázdna.

Reklama

„Predseda BBSK Marian Kotleba avizoval, že zvolá rokovanie so zástupcami ministerstva, mesta Revúca a prípadne aj školy a ďalšími zodpovednými osobami, a pokúsime sa pre budovu nájsť nejaké ďalšie využitie,“ dodal.

Samotný BBSK podľa neho zatiaľ nemá pre tento objekt využitie, nevie, čo s ním ďalej a nikto oň doteraz ani neprejavil záujem. „Komunikovali sme s podnikateľmi z Revúcej a rozmýšľali sme, či by sa tam nedal zriadiť napríklad domov sociálnych služieb alebo niečo podobné, ale tá budova na to nie je určená,“ konštatoval Uhrík.

Reklama

Podľa slov poslankyne BBSK a primátorky Revúcej Evy Cireňovej ide v prípade úvah o zlúčení škôl o dlhodobejší proces. „PSLG sa už v minulosti malo zlučovať s GMK a myslím si, že aj to robilo negatívnu reklamu a rodičia tam deti nedávali. Možno bolo na škodu i to, že v minulosti pri nej nebol vybudovaný internát a takisto zohralo svoju úlohu aj zrušenie vlakového spojenia do Revúcej a celkovo zlá dopravná situácia,“ povedala primátorka.

Ako ďalej spomenula, PSLG znamená pre mesto okrem iného istú možnosť zamestnania, patrí do historickej budovy a má hlbší význam aj pri nižšom počte žiakov. „Vychováva ľudí, ktorí pracujú v médiách, scenáristov, režisérov. Je to špecifická a komorná škola, kde sa nemôže vzdelávať masovo, viac ako sto detí tam aj tak nemôže chodiť,“ zakončila Cireňová.

Minister kultúry Marek Maďarič, ktorý nedávno Revúcu aj PSLG navštívil, považuje rozhodnutie o budúcnosti školy nielen za čisto ekonomické, ale aj politické a kultúrne.

„Gymnázium má špecifickú výučbu a v tomto zaostalom regióne navyše veľmi zaujímavú,“ uviedol minister s tým, že sa treba zamyslieť nad dôvodom, prečo je počet žiakov taký nízky.

„Nie je to možno aj preto, že obyvatelia Revúcej a rodičia sú už roky zneisťovaní, či bude, alebo nebude táto škola existovať? Na toto by malo dať jasnú odpoveď ministerstvo školstva,“ podotkol.

Reklama

TASR v tejto súvislosti požiadala Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR o vyjadrenie, či má plán na záchranu PSLG a či v predmetnej veci rokovalo s BBSK.

„Organizácia činnosti stredného školstva je v zmysle legislatívy vo výlučnej kompetencii zriaďovateľa. Zákon neumožňuje ministerstvu, aby do tohto procesu priamo zasahovalo,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol komunikačný odbor MŠVVŠ SR.

Historickú budovu gymnázia je podľa ministerstva potrebné určite zachovať, nakoľko tvorí významnú súčasť slovenskej histórie a kultúrneho dedičstva. „Treba však oddeliť otázku historickej pamiatky od otázky fungovania dvoch gymnázií v meste Revúca,“ dodáva sa v stanovisku.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali