Britská vláda rozbehla kampaň proti vlne násilia páchaného s použitím nožov. Pomôcť majú krabice s vyprážaným kuracím mäsom

Britská vláda rozbehla kampaň proti vlne násilia páchaného s použitím nožov. Pomôcť majú krabice s vyprážaným kuracím mäsom

Bratislava 17. augusta 2019 (HSP/Foto:Twitter)

 

Od začiatku roka sa Británia zaoberá enormným nárastom vrážd spáchaných neplnoletými osobami. Zvýšil sa tiež počet zranených medzi mládežou následkom útoku nožom. Britská vláda preto prichádza s rôzny opatreniami, ktorými sa snaží tento nepriaznivý trend zvrátiť. Jedným z opatrení sú aj boxy na vyprážané kuracie mäso, ktoré budú upozorňovať na nebezpečenstvo, ktoré je spojené s nosením noža. Akcia bola spustená v rámci vládnej kampane v Anglicku a vo Walese. Informuje BBC

Reklama

Len v marci 2019 došlo v Británii k dvanástim vraždám prevažne mladých ľudí za 14 dní. Medzi obeťami bol aj Yousef Ghaleb Makki a Jodie Chesneyovú, ktorú večer v parku obkľúčili dvoja mladíci, z ktorých ju jeden bodol nožom do chrbta.

Teraz však britská vláda prichádza s opatrením, od ktorého si sľubuje, že pomôže znížiť počet takýchto útokov a do obehu posiela 321 000 škatúľ na kuracie mäso, ktoré nahradia štandardné balenie v predajniach Chicken Cottage, Dixy Chicken a Morley’s. Vo vnútri každej krabice sú skutočné príbehy mladých ľudí, ktorí sa rozhodli pre pozitívnejšie aktivity ako je nosenie a hranie sa s nožom.

Reklama

Tieňová ministerka Diana Abbottová uviedla, že tento plán je „hrubý“ a „urážlivý“. Ministerka vnútra Priti Patel však kampaň obhajuje a obviňuje Abbottovú z toho, že „hrá politiku s nožom zločinu“.

Kampaň sa bude propagovať aj v digitálnej podobe a to na obrazovkách v rovnakých predajniach. Policajný úradník Kit Malthouse povedal, že takýmto spôsobom poukážu na tragické následky, ktoré sú spojené s nosením noža, a spochybnia názory, že sa s nožom možno cítiť bezpečnejšie.

Abbottová s tým však nesúhlasí a na Twitter napísala, že sa ministerstvo vnútra rozhodlo len pre ďalšiu hrubú, útočnú a pravdepodobne nákladnú kampaň. Courtney Barrettová, ktorá sa snaží o amnestiu nožov vo východnom Londýne, povedala pre BBC News, že táto schéma je „krok správnym smerom“, ale zdôraznila, že by sa kampaň nemala obmedzovať iba na predajne kurčiat.

Podľa ministerstva vnútra je cieľom kampane #knifefree zmena postoja a správania mladých ľudí vo veku od 10 do 21 rokov. Vláda tiež prisľúbila, že v rámci opatrení príjme aj 20 000 nových policajných dôstojníkov a posilní právomocí všetkých 43 policajných síl v Anglicku a vo Walese.

 

Reklama

Štatistiky sú nepriaznivé

Údaje NHS ukazujú, že počet detí vo veku 16 rokov a mladších, ktorí sa liečili na bodno-rezné rany v Anglicku, vzrástol zo 180 v roku 2012 na 347 v roku 2017-18. Podľa Hogan-Howe, ktorý viedol Metropolitnú políciu v rokoch 2011 až 2017, sa za posledných päť rokov zvýšilo množstvo zranených medzi mládežou následkom útoku nožom dokonca až o 93 percent.

Len vlani došlo v Anglicku a Walese k 285 smrteľným prípadom pobodania, čo je najvyšší počet od začatia ich zaznamenávania pred vyše 70 rokmi. V celej Británii bolo len v prvých mesiacoch tohto roka dobodaných na smrť najmenej 48 ľudí.

Ministerstvo sa snažilo situáciu vyriešiť už skôr a začiatkom roka vyčlenilo 200 miliónov libier pre nadačný fond pre mladých, ktorý má šíriť medzi tínedžermi osvetu. Okrem potierania fyzického násilia má medzi mládežou šíriť aj povedomie o drogách a ich negatívach.

Deti sa tiež v škole s pomocou charitnej organizácie StreetDoctors učia, ako podať prvú pomoc človeku s bodnou ranou. Tento program spustili v 16 mestách vrátane Londýna, kde sa podľa údajov NHS vyskytuje jedna tretina všetkých prípadov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali