Boje medzi teroristami v Idlibe – nech sa zožerú navzájom ako potkany

Boje medzi teroristami v Idlibe – nech sa zožerú navzájom ako potkany

Idlib 28. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Ruský server warfiles informuje o raste napätia v Idlibe, kde sa do vzájomných konfliktov dostávajú členovia rôznych teroristických zoskupení. Tí do mesta utiekli z Aleppa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Viacerí ruskí vojenskí analytici v posledných dňoch oslobodzovania Aleppa, kedy na základe dohody medzi sýrskou vládou a rôznymi členmi “umiernenej opozície” v zelených autobusoch a “so stiahnutými chvostami” utekali z Aleppa do Idlibu členovia teroristických organizácii upozorňovali, že v Idlibe nastane “pretlak teroristov”, ktorí majú medzi sebou nevyrovnané účty.

Reklama

Ukázalo sa, že ruskí analytici mali ako obyčajne pravdu. V Idlibe sa stretli rôzne zoskupenia, ktoré majú medzi sebou množstvo nevyriešených problémov. Tieto problémy súvisia s poslednými bojmi o východné Aleppo, kedy veľká časť teroristov napriek zúrivým príkazom z amerického ústredia odmietala vo východnom Aleppe bojovať, pretože sa im akosi nežiadalo rýchlo sa dostať do spoločnosti “hurisiek pri zurčiacom potoku”. Časť teroristov v obkľúčenom východnom Aleppe opustila svoje pozície, takže teroristom, ktorí chceli bojovať neostalo nič iné len súhlasiť s prímerím, pretože ich obrana bola vážne narušená.

Sýrska vláda súhlasila s odsunom teroristov do Idlibu, tento odsun však podmienila aj tým, aby sa  z Idlibu odsunuli šiíti, ktorí držali svoje štvrte v meste pred sunnitskými príslušníkmi teroristických organizácii. Sunniti však napadli odchádzajúce autobusy so šiítskymi civilistami, ženami a deťmi, s cieľom potrestať “šiítskych psov”. Niekoľko šiítov umrelo, vrátane príslušníkov Červeného polmesiaca, ktorí odsun šiítov z Idlibu zabezpečovali. Sunnitských teroristov zastavila až prísna výstraha o ukončení materiálnej pomoci, ak budú odsun šiítov z Idlibu blokovať.

Reklama

A tak je dnes situácia v Idlibe nasledovná. Mesto z veľkej časti opustili šiíti, ktorí už nebudú slúžiť ako živý štít pre teroristov z rôznych protiasadovských organizácii. Civilisti, ktorí v meste zostali sú z väčšej časti rodinnými príslušníkmi uvedených bojujúcich teroristov a banditov. Členovia rôznych teroristických frakcií sa vzájomne obviňujú zo zrady a nenávidia sa. Navyše Donald Trump a Erdogan už priškrtili finančné toky do Sýrie, takže momentálne na stenčujúci sa tok peňazí, ktorý prúdi najmä zo Saudskej Arábie, čaká veľké množstvo teroristov bez perspektívy.

V posledných dňoch sa spojili teroristi z Dzebchat Fatch as Sham a Dzund al-Aksa proti teroristom Achrar as Sham v oblasti lokality Al Hibaat. Spojenci obviňujú členov Achrar as Sham z defétizmu a zrady. Nemôžu im zabudnúť, ako opustili svoje pozície vo východnom Aleppe, pričom členov tejto organizácie vinia aj zo smrti vlastných členov, ktorých prepadli sýrske vládne jednotky od chrbta.

Vďaka “zrade Achrar as Sham” museli zanechať na mieste aj svoje sklady so zbraňami a zásobami vo východnom Aleppe, do autobusov mohli nastúpiť len s osobnými zbraňami. Teroristi sa oprávnene obávajú nedostatku ťažkých zbraní, ktoré im na budúci rok pri útoku vládnych vojsk na Idlib budú znateľne chýbať.

Vo vzájomných prestrelkách nesú straty všetci teroristi a podľa informácii utečencov, ktorí začínajú v čoraz väčšej miere opúšťať Idlib sú tieto boje medzi znepriatelenými frakciami teroristov pomerne veľké. To je celkom fajn, škoda každej guľky, ktorá v bojoch medzi teroristickými frakciami minie svoj cieľ. Cynici sa už pýtajú, kedy členovia jednotlivých frakcií “umiernenej opozície”, ktorí bojujú v Idlibe informujú novinárov na Západe, že časť teroristov v Idlibe sú vlastne príslušníci ruských tajných služieb, ktorí sa snažia zlikvidovať všetky nemocnice a školy v Idlibe.

Dúfajme, že vzájomná nenávisť medzi jednotlivými teroristickými frakciami v Idlibe čoskoro nevyprchá. Teroristi si za päť rokov občianskej vojny v Sýrii zvykli na pach krvi a vraždenie. Keďže v Idlibe nie sú kresťania, šiíti, alaviti a ani židia, neostáva im nič iné, len vraždiť sa navzájom medzi sebou. Vraždiť sa za peniaze, muníciu, zbrane i zdroje. Čím viac sa budú medzi sebou vraždiť, tým lepšie pre Sýriu.

Reklama

A koniec koncov, vyhovuje to pravdepodobne aj viacerým skompromitovaným členom Obamovej administratívy. Z povrchu zemského zmiznú tí, ktorí by mohli v zajatí informovať o vzťahoch niektorých amerických elít k “umiernenej opozícii” a takisto nezanedbateľný je aj finančný aspekt.

Mŕtvym totiž netreba platiť.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

Včera 20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

Včera 20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Včera 18:50

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

Včera 18:49

Na severe Arménska sa v pondelok uskutočnil protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

Včera 18:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Abdal Latíf Rašíd Recep Tayyip Erdogan
Na snímke iracký prezident Abdal Latíf Rašíd (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Včera 18:12

Slovenská republika počas volebného obdobia 2020 – 2023 prvýkrát v histórii hospodárila zodpovednejšie ako v priemere krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok Igor Matovič v súvislosti s predbežnými oficiálnymi údajmi o hospodárení SR za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Podľa zverejnených údajov deficit verejných financií bol vlani na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom 6,4 % HDP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci bežci prechádzajú cez Tower Bridge počas Londýnskeho maratónu v Londýne

Autor: TASR/AP-Aaron Chown/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali