Boje v Idlibe odhalili skutočné Erdoganove ciele v Sýrii

Boje v Idlibe odhalili skutočné Erdoganove ciele v Sýrii

Bratislava 1. marca 2020 (HSP/agitpro/Foto:SITA/AP/Presidential Press Service)

 

Portál agitpro venuje pozornosť poslednému dianiu v Sýrii, kde Erdogan požiadal Putina, aby Rusi nechali Turkov riešiť situáciu s Asadom v režime jeden na jedného. Zároveň Erdogan uviedol, že prestáva blokovať imigrantov v Turecku a umožní im vstúpiť na územie EÚ, čo znamená, že  Európa evidentne odmieta ďalej platiť Erdoganovi výpalné

Na snímke Recep Tayyip Erdogan

S Putinom telefonoval Erdogan v sobotu večer a podľa Erdoganových slov sa pýtal ruského prezidenta aké sú vlastne ruské ciele v Sýrii. Ak chcú Rusi budovať svoje vojenské základne, nech ich budujú, dôležité však je, aby sa Rusi stiahli z línie medzi Sýrčanmi a Turkami a nechali Turkom voľnú ruku v súvislosti s Asadom. Erdogan zároveň uviedol, že Turecko nechce meniť hranice, Turci prišli do Sýrie na požiadavku sýrskeho národa, nie Asada. A Turci zo Sýrie odídu hneď, ako ich o to požiada sýrsky národ. Bolo by zaujímavé recipročne sledovať Erdoganovu reakciu, keby Rusi čisto teoreticky vstúpili na územie východného Turecka na požiadavku kurdského a tureckého národa, nie Erdogana a ostali by v Turecku dovtedy, pokiaľ by ich turecký národ nepožiadal o odchod.

Reklama

Erdoganove slová sú svedectvom Erdoganovej frustrácie. Sýrskych vládnych vojakov takmer 10 ročná občianska vojna zocelila a sú pre Turkov silným sústom. Turci majú v Idlibe vysoké straty, desiatky mŕtvych protureckých militantov takisto Erdoganove preferencie nezvyšujú. Útočiť proti Rusom si však Erdogan netrúfa a NATO sa do riešenia situácie v Idlibe príliš nehrnie.

V Idlibe sýrske vládne jednotky čistia provinciu od proamerických i protureckých bánd militantov, čo Turci a Američania vnímajú negatívne. Frustrovanejší sú samozrejme Turci, Američania si za posledné roky na neúspechy zvykli, nevychádza im to okrem Sýrie ani v Iraku a ani v Afganistane. Turci len v posledných dňoch stratili 33 vojakov, ktorí vojensky podporovali útok militantov, ruské a sýrske letectvo  nedalo tureckým vojakom šancu. Keďže sýrska a ruská PVO kontrolujú vzdušný priestor nad Sýriou, cudzie lietadlá už nad Sýriou nelietajú. Aj Izrael podniká letecké útoky len zo vzdušného priestoru Libanonu, doby, kedy izraelské lietadlá drzo porušovali sýrsky vzdušný priestor sú už minulosťou.

Reklama

Bez podpory tureckého letectva majú protureckí militanti v Idlibe značné problémy. Turci tvrdia, že za smrť 33 tureckých vojakov sa už Sýrčanom pomstili, zlikvidovali 300 sýrskych vojakov, vrátane vojenskej techniky a systémov PVO. Sýrčania turecké informácie nepotvrdili, podľa ruských vojenských odborníkov treba brať v prípade tureckých slov do úvahy aj klasické turecké žonglovanie s číslami, typické pre turecký bazár. Faktom zostáva, že Erdoganovi kvôli stratám v radoch tureckej armády a protureckých militantov značne klesá podpora, porážky teroristov a ruské letectvo veľmi negatívne oslabujú bojového ducha protureckých militantov, ktorí majú značné straty.

Podľa niektorých ruských expertov treba za krokmi Turecka ohľadne otvorenia hraníc do Európy vidieť aj snahu Erdogana prinútiť EÚ zatlačiť na Rusko, pretože samotný Erdogan nemá veľa možností ako Rusov prinútiť oslabiť podporu Sýrčanov. 25 až 30 tisíc migrantov, ktorí sa presunú z Turecka do Grécka a Bulharska však môže podľa Erdogana vyvolať odozvu u EÚ a zvýšenie politického tlaku proti Rusku. V Turecku sa dnes nachádza približne 3,7 milióna utečencov, z toho 1,5 milióna utečencov sa trvale nachádza v blízkosti tureckých hraníc.

Rusi uviedli, že tureckí vojaci, ktorí zahynuli v Sýrii sa nachádzali tajne na území pod kontrolou protureckých militantov. Turci nedodržiavajú dohody z Astany, sľúbili odzbrojiť militantov, svoje sľuby však nesplnili. Horkokrvní Turci na sociálnych sieťach dokonca požadujú, aby Turecko nepustilo cez Bospor a Dardanely ruské lode, horkokrvní Rusi takisto na sociálnych sieťach pripomenuli Turkom slová bývalého sovietskeho ministra Gromyka, ktorý uviedol, že väčšinu zo 16 vojen s Ruskom Turci prehrali a v prípade nového konfliktu Turecka s Ruskom sú Rusi schopní vytvoriť nový veľký prieliv namiesto Bosporu a Dardanel,  súčasťou tohto prielivu bude aj zatopený Istanbul.

Američanom prípadné vyostrenie vzťahov medzi Ruskom a Tureckom vyhovuje. Američania dokonca požadujú, aby Rusi prestali v Idlibe a v sýrskom vzdušnom priestore lietať a aby sa stiahli v Idlibe na východzie pozície, čo však Rusi a Sýrčania s vysokou pravdepodobnosťou akceptovať nebudú. Sýrčania sú v Sýrii doma a Rusov si pozvali, aby im pomohli v občianskej vojne. Američania sú v Sýrii v rozpore s medzinárodným právom a jediné čo ich zaujíma je kradnutie sýrskej ropy.

Podľa ruského politológa Alexandra Perendžijeva, Erdogan jednoznačne ťahá v Sýrii za kratší koniec. Erdoganove plány sa nedaria, Rusi sú pre neho príliš veľkým sústom a ukazuje sa, že nikto z veľkých hráčov sa nechystá mu výraznejšie pomáhať. Ruskí vojaci v Sýrii si splnili svoju úlohu na výbornú, teroristi Islamského štátu, ktorí destabilizovali situáciu v Iraku, Afganistane či Sýrii sa po zásahu ruského vojenského kontingentu stali minulosťou. Časť ruských vojenských expertov otvorene označuje Islamský štát za zástupnú armádu USA, vybudovanú CIA, ktorej úlohou bolo destabilizovať celé regióny tak, aby z toho mali čo najväčší osoh Američania.

Reklama

Alexander Perendžijev takisto poukázal na skutočnosť, že dnes už Turci otvorene bojujú proti sýrskym vládnym jednotkám a ani naoko už proti teroristom nebojujú. Sýrske vládne jednotky sú však ostrieľané a Turci majú so Sýrčanmi značné problémy. Sýrčanom takisto pomáhajú Iránci a libanonskí členovia Hizballáhu, ktorí sa takisto svojou bojovou úrovňou Turkom vyrovnajú, vo viacerých aspektoch dokonca Turkov predčia. Erdogan sa pokojne môže čoskoro dostať do pozície, že nebude Putina žiadať, aby ho “ponechal v režime jeden na jedného v Sýrii proti Asadovi”, ale bude nútený požiadať Rusko o pomoc pred Sýrčanmi a Kurdami.

Podľa Perendžijeva sa Sýrčanom podarilo v bojoch vybudovať za pomoci Rusov a Iráncov silnú a skúsenú armádu. Najkritickejšia situácia v Sýrii bola v rokoch 2015-2016, vstup Rusov do konfliktu však Sýriu zachránil. Ruské Kalibre a letectvo zničili teroristov i cudzích inštruktorov, ktorí sa tajne v Sýrii na základniach Islamského štátu nachádzali, Rusi ekonomickým embargom zrazili  Turecko na kolená. Následný americký pokus o vojenský prevrat v Turecku zapríčinil, že Erdogan sa stal voči Rusom ústretovejší. Dnes sa síce snaží Erdogan kľučkovať a vytrieskať čo najväčší politický kapitál, Rusko má však situáciu pod kontrolou a americký vplyv v Sýrii, Afganistane či Iraku ďalej úspešne klesá.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali