BILLA sa zapojila do politického boja na Slovensku. V rámci obmedzenia nepopulárnych názorov vylistovala z predaja časopis Zem a Vek

BILLA sa zapojila do politického boja na Slovensku. V rámci obmedzenia nepopulárnych názorov vylistovala z predaja časopis Zem a Vek

Bratislava 19. júna 2018 (HSP/Foto:HSP)

 

Rakúsky reťazec Billa podľahol nátlaku bratislavskej kaviarne a rozhodol sa stiahnuť z predajní na Slovensku časopis Zem & Vek. Podobný krok predčasom urobila rakúska sieť benzínových čerpadiel ÖMV. Konštatovala, že sa nestotožňuje s obsahom časopisu, ktorý niekoľko rokov predávala. Billa uviedla, že nemá miesto a Zem & Vek nemá ako predávať. Pritom podľa časopisu každý mesiac predala drvivú väčšinu objednaného nákladu.

Logo obchodného reťazca

Rozhodnutie Billy prišlo po zverejnení statusu blogera Denníka N Jakuba Godu na profile spoločnosti na sociálnej sieti, ktorý sa v minulosti zviditeľnil pokusom podvodne sa infiltrovať pod cudzím menom do redakcie portálu Hlavné správy ako externý prispievateľ, s cieľom “prepašovať” do novín hoaxy.

Reklama

“Dnes som bol v Bille a rozmýšľal som, že by som urobil poriadny víkendový nákup, ale potom som prešiel okolo stojanu s časopismi a okamžite ma prešla chuť na jedlo, keď som tam zbadal Zem & Vek. Tento plátok mi nevadí preto, že jeho redaktori majú iný názor ako mám ja (takých je kopec a je mi to jedno), ale preto, že šíri antisemitzmus,” napísal Goda v spomenutom statuse.

 

Reklama

Billa zareagovala deväť dní po uverejnení Godovho statusu veľmi prekapivo: „Dobrý deň Jakub, spoločnosť Billa sa rozhodla vylistovať časopis Zem & Vek. Od budúceho mesiaca ho na pultoch svojich predajní nebudeme predávať. Príjemný deň, Lenka,“ uvádza sa v odpovedi pracovníčky reťazca, ktorú zverejnil Goda. Informáciu o stiahnutí časopisu Zem & Vek z predaja potvrdila pre portál aktuality.sk aj hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová s tým, že konkrétny termín vyradenia z ponuky ešte nevedela upresniť.

Stanovisko obchodného reťazca BILLA

V rovnaký deň, keď Jakub Goda zverejnil spomenutý status, sa na sociálnej sieti objavil aj podobný príspevok spolumajiteľa reklamnej agentúry Komplot Advertising Petra Hajdina, ktorý môže svedčiť o koordinácii útokov proti časopisu Zam & Vek a ďalším alternatívnym médiám.

Agentúra Komplot Advertising viedla predvolebnú kampaň prezidenta Andreja Kisku, banskobystrického župana Jána Luntera a dnes sa podieľa na kampani prezidentského kandidáta Roberta Mistríka. Komplot Advertising tiež stojí za zrodom morbídno-nihilistickej stránky Zomri Official a jej facebookovej podoby Zomri.

Peter Hajdin napísal: “Dnes som po dlhšej dobe chcel nakúpiť v predajni Tesco Slovensko. Zarazilo a znepokojilo ma, keď som zistil, že ešte stále predávajú Zem & Vek – časopis, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a kadejaké vyslovene spoločensky toxické a nebezpečné myšlienky.

Reklama

Považujem to za veľmi zlý signál a nedobrý príklad zo strany takého veľkého predajcu, ako je Tesco. Ocením, keď sa rozhodnú podobné médiá stiahnuť z predaja. Kým sa tak nestane, budem nakupovať inde a na túto spoločnosť budem upozorňovať aj svojich blízkych”.

Minulý rok bez uvedenia dôvodu vyradil reťazec Tesco z predaja politicko-spoločenský mesačník Extra plus, zaraďovaný medzi alternatívne médiá. Podobné politické tlaky sa v prostredí iluzórneho voľného trhu vytvárajú už dlho, komentuje situáciu vo svojom článku mesačník Zem & Vek. Na podobné praktiky upozorňuje aj Asociácia nezávislých médií (ANEME).

Obchodný BILLA nám zaslal toto oficiálne stanovisko, ktoré sa však vôbec nezhoduje s tým, čo odpovedali Jakubovi Godovi: Spoločnosť BILLA, s.r.o., je súkromný podnikateľský subjekt podnikajúci v krajine s trhovým hospodárstvom a vystupuje zásadne apoliticky. Na základe svojho obchodného rozhodnutia sa spoločnosť rozhodla vyradiť z ponuky časopis Zem a Vek. Pravidelne obmieňame sortiment na našich pultoch, rozširujeme sortiment časopisov o nové tituly a dovtedy predávané časopisy vyraďujeme z ponuky. Denne sa to týka aj ďalšieho tovaru, ktorý vyraďujeme z ponuky a je nahradený novým tovarom podľa preferencií našich zákazníkov.

Dôrazne odmietame, že ide o cenzúru, nakoľko týmto krokom neobmedzujeme ani nezakazujeme vydávanie daného titulu.

Tibor Rostas sa za vydavateľa k situácii vyjadril takto: “Vzhľadom na skutočnosť, že v obchodnej sieti BILLA bol o mesačník jednoznačný záujem a podstatná časť objednaného nákladu sa každomesačne vypredala, považujeme tento jednostranný krok za rozpor s prirodzenými obchodnými pravidlami. Vo vylistovaní vidíme jednoznačný politický nátlak. Čoraz intenzívnejšie prepájanie politiky s obchodnými záujmami korporácií nemožno vnímať inak ako nástup cenzúry v štýle totalitnej fašizácie spoločnosti zbavovanej pluralitnej názorovej platformy.”

Reklama

Podľa jej hovorcu Juraja Poláčka spolčovanie sa mainstreamových médií z dôvodu, aby iné médiá vyradili z predaja alebo reklamného trhu, je nekalou hospodárskou súťažou. Z toho vyplýva, že všetci, čo akýmkoľvek spôsobom využívajú známy projekt Konšpirátori.sk, napomáhajú tomuto cieľu. “Je to trestný čin, žaloba sa pripravuje,“ upozornil Poláček.

Podľa informácií portálu napalete.sk na vylistovanie časopisu Zem & Vek, ktorú považuje za obmedzovanie slobody prejavu, ANEME upozorní aj rakúske vedenie spoločnosti Billa Aktiengesellschaft so sídlom vo Wiener Neudorf.

 

Pochybné správanie obchodných spoločností

Viackrát sme už upozorňovali na jav, ktorý je stále pozorovateľnejší a to, že obchodné reťazce, banky a rôzne iné, najmä zahraničné spoločnosti, stále viac zasahujú do politiky hostiteľského štátu, v ktorom zarábajú peniaze.

Robia tak rôznymi spôsobmi v tomto prípade jednoducho na podnet jedného z členov bratislavskej kaviarne vylistovali z predaja časopis Zem a Vek, ktorý je roky etablovaný na slovenskom mediálnom trhu. Stačila na to jedna sťažnosť a spoločnosť Billa bez problémov siahla k obmedzeniu slobody slova. Goda to za problém nepovažuje, ale asi inak by sa na to pozeral, keby spoločnosť z predaja vylistovala fake newsový extrémistický plátok Denník N šíriaci propagandu a dezinformácie do ktorého prispieva. Ak pôjdeme touto cestou, sme na veľmi tenkom ľade, lebo dnes sú extrémistické liberálne plátky ako aj extrémisti, ktorí do nich prispievajú na výslní, ale situácia sa môže otočiť. Čo bude Goda hovoriť potom, keď presne takéto názory ako má on a ich noviny začne niekto potierať?

Billa sa tak pridala k Tescu, ktoré minulý rok vylistovalo z predaja časopis Extra plus. Same o sebe, tieto kroky nie sú veľmi zaujímavé, ale v súvislostiach sa zdá, že práce rôznych teoretikov o korporátnom fašizme nemusia byť tak veľmi vzdialené pravde, ako by sa zdalo. Billa a Tesco v podstate jednoznačne dokázali, že im už nejde len o predaje ale zaujíma ich aj politika, ktorú sa snažia v rámci svojich možností aktívne ovplyvňovať.

Bežný človek nemá veľa možnosti ako bojovať proti korporáciám. Jednou z možností je nenakupovať u nich a snažiť sa im tak spôsobiť ekonomickú škodu. Na toto však reťazce typu Billa nie sú veľmi citlivé, lebo vedia, že počase pohodlnosť zvíťazí nad ideovým predsavzatím.

Tlačiť je preto potrebné na samotný reťazec tým istým spôsobom ako to urobil Goda – písať na ich facebook a najlepšie i do Rakúska. Tlačiť na politikov, aby so správaním korporácii niečo robili, lebo takéto správanie je na prospech určitého politického spektra a samozrejme v neprospech iných politikov, čiže priamo zasahuje do politického diania Slovenska. Riešiť by sa to mohlo nejakou špeciálnou daňou z obratu, ktorú by korporácie zapájajúce sa do politiky museli platiť.

 

Reklama

Jakub Goda – chlapček americkej ambasády

Jakub Goda je bloger píšuci do fake newsového Denníka N, extrémista, člen bratislavskej kaviarne, ktorý sa čitateľom Hlavných správ stal známy najmä potom, čo sa infiltroval medzi dopisovateľov a snažil sa prepašovať na Hlavné správy hoaxy. Oháňal sa investigatívnou žurnalistikou pričom úroveň jeho morálky mu neumožnila rozlíšiť, že je rozdiel infiltrovať sa do podniku a zistiť, ako funguje linka (investigatívna žurnalistika) a je rozdiel infiltrovať sa do podniku a hádzať do linky rôzne cudzie predmety, aby sa pokazila a vniklo čo najviac škody (sabotérstvo, terorizmus a pod.).

Jakub Goda je však hlavne chlapcom americkej ambasády. Produktom toho, čo USA vo svojich vazalských štátoch presadzujú ako hodnoty.

Jakub Goda prežil svoj americký sen. Informuje o tom na facebookovej stránke USA and Slovakia, ktorú spravuje priamo ambasáda USA v Bratislave.

 

Reklama

Zapája sa aj do rôznych kurzov organizovaných americkou ambasádou. V tomto videu referuje o svojich pocitoch po absolvovaní kurzu v USA Digital Communication Network Fall 2018

 

 

Na príklade Jakuba Godu si viete vytvoriť jasnú predstavu toho, k čomu vychováva, k akému správaniu a akým hodnotám vedie mladých ľudí americká ambasáda.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali