Neznáma sila, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje politiku

Neznáma sila, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje politiku

Bratislava 6. júna 2018 (/HSP/Foto: screenshot konspiratori.sk)

 

Bežne sa ľudia ani veľmi nezamýšľajú nad tým, čo všetko má vplyv na politické dianie a ktoré vplyvy ako pôsobia na rozhodovanie nositeľov moci, ako aj občanov – voličov. Berú to tak, že sú to samozrejme politici a politické strany, ktoré zásadným spôsobom vplývajú na politické dianie. Ďalší pridajú, že zásadný vplyv majú aj oligarchovia, ktorí politické strany a politikov financujú a perú im peniaze. Ďalší vidia politické záujmy iných štátov, ktoré majú dopad aj na našu politiku. Po tvrdom boji Orbána so Sorosovými mimovládkami v susednom Maďarsku už mnohí pripúšťajú, že aj mimovládky, hlavne financované zo zahraničia, pričom Soros je iba symbol, ide o stovky mimovládok financovaných nie len nadnárodnými elitármi, ako napríklad Soros, ale aj vládami iných štátov, sú problém. Iní si zas uvedomujú, že zásadný vplyv na rozhodovanie ako politikov, avšak hlavne občanov majú médiá. Teda ich vlastníci. Ale úplne málokto vie o temnej sile v pozadí, ktorá zas má veľmi významný vplyv na médiá a ich vlastníkov ale stále viac nie len na nich.

Len úplne malá skupina ľudí si uvedomuje, že na chod médií ma podstatný vplyv reklama, ktorá vlastne umožňuje ich prevádzku a existenciu. Teda, rozmenené na drobné, tento vplyv majú zadávatelia reklamy. 95 % reklamy, a to si tiež málo kto uvedomuje, zadávajú veľké spoločnosti, banky, rôzne výrobné, ale hlavne predajné reťazce. Tie, ktoré podnikajú na Slovensku sú v drvivej väčšine v zahraničných rukách. Teda slovenskému mediálnemu priestoru, slovenským médiám umožňujú žiť a teda zásadným spôsobom ich ovplyvňujú vlastníci nadnárodných korporácii a firiem.

Reklama

Niektoré firmy sa správajú trhovo a snažia sa pokryť maximum reklamného trhu. Neselektujú médiá, ide im o predaje. Iné sa však správajú politicky. Reklamu zadávajú len tam, kde prezentujú názory, aké im vyhovujú a tím, čo sú názorovo nepohodlní, reklamu seknú.

Korporácie a firmy, ktoré sa zapájajú do politického boja a pôsobia politicky však nezostávajú iba pri snahe priškrtiť nepohodlné médiá. Napríklad banky, menami sa tváriace ako Slovenské v skutočnosti však zahraničné, podporujú ideologické vymývanie mozgov mladej generácii. Problémová Tatra banka (z ktorej unikli údaje chránené bankovým tajomstvom v prospech súčasnej opozície) napríklad podporuje kampaň „SME na školách“. Slovenská sporiteľňa zas financuje programy novinárov z Denníka N, v rámci ktorých vydávajú rôzne informačné materiály, pomocou ktorých sa snažia vychovať mládež v tom správnom svetonázore, neomarxizme a extrémnom liberalizme a tak pripraviť voličov s tými správnymi názormi pre časť politického spektra. Iné firmy zas na masírovanie verejnosti využívajú svoje reklamné spoty a reklamné letáky. Príkladom sú zmazané kríže na letákoch Lidl a podobne. Alebo rovno vyhodia časopis z predaja, ako to urobilo Tesco v prípade ExtraPlus. Oficiálnym dôvodom samozrejme nebol obsah časopisu. Viac sme o tom písali TU.

Reklama

Akcelerátorom za tým všetkým sú však mediálne agentúry, ktoré rozdeľujú gro peňazí určených ich klientmi na reklamu. Rozhodujú o absolútne podstatnej časti reklamného koláča a často sa tiež zapájajú do politického boja tak, že reklamu, ktorú v mene svojich klientov rozdeľujú, umiestňujú len do tých správnych médií (alebo hlavne do tých správnych médií). Niekedy, ako sme to spomínali vyššie, je to na popud klienta, častokrát však z vlastnej iniciatívy mediálnej agentúry, ktorá takto rozdelí aj reklamu klientov, ktorí sa o tieto otázky nezaujímajú.

Zaujímavý zoznam takýchto politicky angažovaných agentúr vznikol na stránke Konšpirátori sk. Tu sa samé mediálne a rôzne iné agentúry prihlásili k politickej činnosti, spočívajúcej vo finančnom poddimenzovaní nepohodlných médií.

Reklama
V zozname nie sú len mediálne agentúry, ale všetky tieto spoločnosti sa hlásia k politickému pôsobeniu

Čo s tým? Ako túto politickú činnosť komerčných subjektov regulovať? Zamyslieť by sa mali samozrejme politici. Riešením by možno bola dodatková daň z obratu pre politicky pôsobiace komerčné subjekty.

Pri mediálnych agentúrach by možno pomohlo, keby táto podnikateľská činnosť bola licencovaná a samozrejme politicky sa angažujúce subjekty, napríklad tie zo zoznamu na stránke Konšpirátori, by takúto licenciu, vrátane ich vlastníkov už nemohli získať.

Každopádne, tak ako je potrebné riešiť politické pôsobenie mimovládok, ktoré si v niektorých krajinách (USA, Izrael a ďalšie) musia uvádzať štatút cudzieho agenta, bude potrebné riešiť aj politické pôsobenie zahraničných firiem, ktoré majú často obrat väčší ako HDP niektorých štátov a ktorých vplyv na politiku v jednotlivých štátoch je obrovský. Spolu s nimi aj ich agregátory politického vplyvu mediálne agentúry a to bez ohľadu na to, či sú slovenské alebo zahraničné.

Ľuboš Macko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali