Bilbao ukončilo 31-ročné čakanie na trofej, Barcelona nezíska 6 pohárov

Bilbao ukončilo 31-ročné čakanie na trofej, Barcelona nezíska 6 pohárov

Barcelona 18. augusta 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alvaro Barrientos)

 

Futbalový klub Athletic Bilbao zdvihli nad hlavu pohár

Futbalový klub Athletic Bilbao ukončil triumfom v španielskom Superpohári 31-ročné čakanie na zisk trofeje. Po vysokom domácom víťazstve nad FC Barcelona (4:0) v úvodnom meraní síl cestovali jeho hráči na Nou Camp vo veľmi výhodnej pozícii, ktorú potvrdili po remíze 1:1 s katalánskym favoritom a zdvihli nad hlavu pohár.

Reklama
Na snímke fanúšikovia Athletica Bilbao sa tešia pred štadiónom po tom, čo ich klub získal španielsky Superpohár po odvetnom zápase proti FC Barcelone
Na snímke fanúšikovia Athletica Bilbao sa tešia pred štadiónom po tom, čo ich klub získal španielsky Superpohár po odvetnom zápase proti FC Barcelone

“Cítim neskutočnú radosť. Konečne sa nám podarilo získať cennú trofej. Venujeme ju všetkým fanúšikom za roky ich trpezlivosti a podpory. Zaslúžia si ju možno viac ako samotní hráči,” vyhlásil 51-ročný kormidelník Bilbaa Ernesto Valverde. V súperovom svätostánku si vyslúžil aplauz tisícky priaznivcov Athletica, ktorí merali cestu do Barcelony. “Na tento okamih sme čakali od roku 1984, keď Bilbao naposledy získalo španielsky Superpohár. Ako hráč som s Bilbaom nevyhral žiadny pohár, vedel som však, že jedného dňa príde táto chvíľa. Generácie skvelých hráčov nášho klubu sa ho nedočkali. Som hrdý, že nám sa to podarilo,” dodal Valverde, ktorého zverenci majú len necelé tri dni na prípravu na úvodný zápas play off Európskej ligy UEFA 2015/2016.

Vo štvrtok sa predstavia proti slovenskému vicemajstrovi MŠK Žilina a už v nedeľu 23. augusta čaká Baskov ďalšia konfrontácia s Barcelonou v úvodnom kole nového ročníka Primery Division. “Nemáme čas užiť si naplno oslavy, ale verím, že si ho neskôr nájdeme. Sezóna sa ešte len začala, ale máme nabitý kalendár, musíme sa dobre pripraviť na ďalšie ťažké zápasy. Ziskom Superpohára sme si však splnili náš sen a verím, že čoskoro pribudnú do našej vitríny aj ďalšie trofeje. Máme silné mužstvo, možno nám v minulých rokoch chýbalo sebavedomie, ktoré sme teraz získali,” myslí si kapitán Bilbaa Carlos Gurpegi.
Barcelona nezopakuje zisk šiestich titulov počas jedného kalendárneho roka, čo sa katalánskemu veľkoklubu podarilo v roku 2009 pod vedením Pepa Guardiolu. V závere minulej sezóny sa “Barca” tešila z titulu v Primera division, víťazstva v Kráľovskom pohári a triumfovala aj v Lige majstrov. Minulý týždeň pridala do zbierky štvrtú trofej – európsky Superpohár. V decembri sa budú zverenci trénera Luisa Enriqueho usilovať o piaty pohár v tomto roku na majstrovstvách sveta klubov FIFA.

Reklama

Hrdinom dvojzápasu o španielsky Superpohár bol skúsený 34-ročný útočník Bilbaa Aritz Aduriz. V prvom súboji sa zaskvel hetrikom, v odvete odpovedal na zásah Lionela Messiho a definitívne otupil odpor súpera. Domácim skomplikovalo situáciu vylúčenie stopéra Gerarda Piquého v 56. minúte. “Bilbao odohralo fantastický prvý zápas. Pohár im patrí právom,” zložil Enrique kompliment baskickému rivalovi. “Treba sa naučiť aj prehrávať a z takých zápasov, aký sme odohrali v Bilbau, sa musíme do budúcnosti poučiť. Urobili sme veľa chýb v obrane, ktoré súper tvrdo potrestal. Verili sme, že doma môžeme nepriaznivý vývoj dvojzápasu otočiť, ale jednoducho stál proti nám veľmi kompaktný a kvalitný tím. Z psychologického hľadiska je veľmi náročné, keď vstupujete do zápasu s vedomím, že musíte streliť štyri či päť gólov. Moji hráči na takúto situáciu nie sú zvyknutí,” dodal Enrique.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali