Bezpečnostná rada schválila vznik pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. „Kriminálne živly, ktoré sa infiltrovali do bezpečnostných zložiek štátu, vyvíjajú aktivity proti poriadku štátu,“ povedal Heger s tým, že vláda musí konať

Bezpečnostná rada schválila vznik pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. „Kriminálne živly, ktoré sa infiltrovali do bezpečnostných zložiek štátu, vyvíjajú aktivity proti poriadku štátu,“ povedal Heger s tým, že vláda musí konať

Bratislava 16. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA/Alexandra Čunderlíková, TASR-Jakub Kotian, Facebook I. B., SITA/Branislav Bibel)

 

Bezpečnostná rada SR chválila vznik odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Na tlačovej konferencii to po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR oznámil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Pracovná skupina začne zasadať nepretržite od pondelka 19. septembra a pre vládu a Národnú radu SR pripraví návrhy zmien pre fungovania súdov, prokuratúry aj polície

Veronika Remišová, Matovič, Heger
Zľava: Podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície a regionálny rozvoj a informatizácie SR Veronika Remišová, predseda vlády SR Eduard Heger, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak a minister financií SR Igor Matovič (vpravo v pozadí)

Podľa premiéra ide o reakciu na „mimoriadne znepokojujúci“ vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní.

Reklama

Kriminálne živly, ktoré sa infiltrovali do bezpečnostných zložiek štátu, vyvíjajú aktivity proti poriadku štátu,“ povedal Heger s tým, že vláda musí v tejto situácii konať. Úlohou pracovnej skupiny bude revízia Trestného poriadku a zákona.

Z orgánov činných v trestnom konaní musíme vypudiť mafiu a zvýšiť odolnosť systému proti jeho možnému zneužitiu,“ doplnil Heger. V odbornej pracovnej skupine budú zástupcovia súdov, prokuratúry, ministerstiev a ďalších inštitúcii. Na tlačovej besede sa nezúčastnil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Premiér to odôvodnil tak, že na besede sa zúčastnili len zástupcovia koaličných strán a predseda vlády. Šéf rezortu vnútra má však jeho dôveru.

Reklama

Tie podozrenia, že tu dochádzalo alebo dochádza k rôznym manipuláciám v trestných konaniach sú také, že sme sa rozhodli konať,“ skonštatoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Úlohou skupiny je podľa neho zistiť, či pri manipulácii išlo o individuálne pochybenia, alebo systémové problémy. „To, čo je úlohou vlády a štátu, je pomôcť, aby systémové zmeny vystužili dôveru v právny štát a aby tieto systémove zmeny zabezpečili, že také neprávosti, ktoré sa diali za posledných 12 rokov, sa tu už nikdy nebudú môcť opakovať,“ doplnila ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Veronika Remišová
Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí)

Minister financií a líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič zdôraznil, že Robert Fico (Smer-SD) s pomocou Petra Pellegriniho (Hlas-SD) urobili zo Slovenska štát, ktorý slúži v prvom rade mafii. „Robert Fico, Peter Pellegrini, Robert Kaliňák a ďalší mocní ľudia tohto štátu, ktorý tento obludný systém spoločne s nitrianskou mafiou vytvorili, sa obávajú o svoj vlastný komfort, ktorý si vytvorili. Obávajú sa o svoj pobyt na slobode,“ pokračoval s tým, že je presvedčený, že sa v stredu 15. septembra, a dnes, dostali do väzby ľudia, ktorí sa nenechali kúpiť.

Cieľom odbornej pracovnej skupiny bude podľa Matoviča identifikovať chyby v systéme a napraviť ich. „Kde identifikujeme problémy navrhneme riešenie a veľmi rýchlo ich v skrátenom legislatívnom konaní presadíme. Ak to neurobíme, tak táto koalícia nemá opodstatnenie, aby fungovala a vydajme definitívne Slovensko mafii,“ uzavrel.

 

Politici: Reagujú na schválenie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát

Vláda zakladá pracovnú skupinu na riešenie obnovy dôvery v právny štát, pretože nevie ponúknuť konkrétne riešenia ako ďalej a nevie vysvetliť, prečo skupina elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Vyhlásil to líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Reklama

Namiesto konkrétneho a razantného rozhodnutia nám opäť ponúka typické ‚matovičovské‘ divadlo nejakých zasadnutí v zrkadlovej sále úradu vlády. Robí tak preto, lebo nevie ponúknuť konkrétne riešenia, ako z toho von. Nevie vysvetliť, prečo skupinka elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Nedokáže vyvrátiť, že ich mnohé vyšetrovania boli zmanipulované a sfalšované. Len dookola omieľa slová o mafii a o tom, ako sa jej musí zbaviť,“ povedal v stanovisku Pellegrini. Pravdou podľa neho je to, že „práve skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala“.

Peter Pellegrini
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini

Reakciou na „mimoriadne znepokojujúci“ vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní je vznik odbornej pracovnej skupiny. Riešiť má obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka (20. 9.) bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zdôraznil, že na vzniku skupiny je v koalícii zhoda.

Zasadnutie bezpečnostnej rady zvolal premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Stíhaní majú byť väzobne, rozhodnutia súdu zatiaľ nie sú právoplatné.

Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová v tlačovej správe uviedla, že zriadenie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát považuje za ďalší dôkaz neschopnosti vlády nastoliť spravodlivosť. „Sme svedkami bezprecedentnej a otvorenej vojny v polícii, kde už nikto nevie, kto bojuje proti komu a ktorá zložka koná v prospech spravodlivosti a ktorá len zneužíva svoje právomoci na boj proti inej. Táto vláda si za rok a pol nominovala generálneho aj špeciálneho prokurátora, dvoch policajných prezidentov či riaditeľa SIS, no napriek tomu v boji proti korupcii zlyháva,“ vyhlásila Bihariová.

Irena Bihariová
Na snímke šéfka PS Irena Bihariová

Riešením by podľa nej mala byť okamžitá výmena ministra vnútra Romana Mikulca. Ten podľa Bihariovej doteraz neprišiel so žiadnymi inštitucionálnymi reformami a nesie za chaos v jeho rezorte priamu zodpovednosť.

Reklama

Opozičný Smer-SD podá ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico. Kritizoval závery bezpečnostnej rady štátu v súvislosti s aktuálnou situáciou v silových zložkách. Hovorí o škandalóznom zasadnutí. Fico skonštatoval, že vzhľadom na závažnú situáciu a podozrenia z marenia vyšetrovaní očakávali odchod Mikulca z funkcie. Poukázal pritom na rôzne podozrenia. Zároveň podotkol, že premiér Eduard Heger (OĽANO) nemôže tolerovať pošliapavanie spravodlivosti a právneho štátu.

Robert Fico
Poslanec parlamentu za stranu Smer – sociálna demokracia Robert Fico

Bezpečnostná rada je mimoriadne dôležitý ústavný orgán, ktorý zásada v situáciách, kedy je krajina v kríze, alebo kedy treba reagovať na pravdepodobnosť krízových situácií. Vychádzali sme z toho, že bezpečnostná rada bude rokovať o tom, čo sa deje predovšetkým na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) a na špeciálnej prokuratúre,“ skonštatoval Fico. Očakával, že rada bude hovoriť o tom, ako si vyšetrovatelia NAKA „vymýšľajú trestné činy, vyrábajú úradné záznamy a na základe týchto vymyslených úradných záznamov a vymyslených trestných činov začínajú trestné konanie vo veci“.

Tieto informácie podľa Ficových slov vyplývajú z nahrávok a uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA. Myslí si, že sa to nemohlo diať bez toho, aby o tom vedeli minister vnútra a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dodal, že vyšetrovatelia zrejme nekonali len tak, ale na niečí pokyn.

Aj vzhľadom na to Smer-SD očakával, že po rokovaní bezpečnostnej rady skončí Mikulec vo funkcii. Miesto toho však podľa Ficových slov prišli členovia rady so zámerom odobrať kompetencie Generálnej prokuratúre (GP) SR a posilniť špeciálnu prokuratúru. Hovorí, že tak chcú odobrať právomoci prokurátorom a vyšetrovateľom, ktorí chcú zločiny vyšetriť a pridať ich zločincom. „Môžeme sa tešiť, že nám v bleskovom tempe predložia do NR SR v skrátenom legislatívnom konaní šialené novelizácie trestného zákona a trestného poriadku. Výrazne sa posilní Lipšic a výrazne sa oslabí (generálny prokurátor Maroš-pozn. TASR) Žilinka,“ podotkol.

 

 

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) načrtol, že zmenami by mohlo byť napríklad jednoznačné oddelenie právomocí generálnej a špeciálnej prokuratúry, úprava použitia paragrafu 363 trestného poriadku či skrátenie väzby. Nevylúčil, že úpravy budú schvaľovať v zrýchlenom režime.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali