Belgickí aktivisti tvrdia, že jadrové bomby sú na území ich krajiny nelegálne

Belgickí aktivisti tvrdia, že jadrové bomby sú na území ich krajiny nelegálne

Brusel 22. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:Wikimedia)

 

Od utorka 21. septembra vlaje na radniciach 112 belgických miest a obcí mierová vlajka. Cieľom tejto akcie je upozorniť na snahy, aby bolo Belgicko krajinou bez jadrových zbraní. Atómové zbrane sa totiž na území Belgicka nachádzajú nelegálne, tvrdí hovorca neziskovej organizácie Národná koordinácia akcií za mier a demokraciu (CNAPD) Samuel Legros

belgicko
Ilustračné foto

Televízna stanica RTBF v stredu uviedla, že CNAPD v spolupráci s Belgickou koalíciou proti jadrovým zbraniam dokázala presvedčiť desiatky lokálnych samospráv, aby vyvesením mierovej vlajky (do nedele 26.9.) dali najavo svoj nesúhlas so skladovaním amerických atómových zbraní v krajine. Tieto zbrane sa nachádzajú uskladnené na vojenskej základni Kleine Brogel pri flámskom meste Hasselt.

Reklama

Legros v rozhovore pre RTBF zdôraznil, že snahou aktivistov bolo pripomenúť hrozbu jadrových zbraní, lebo medzinárodné napätie sa stupňuje a jadrové zbrane stále viac zaujímajú miesto vo vojenských stratégiách.

Podľa jeho slov Belgicko zohráva “škodlivú” úlohu, lebo ako člen Severoatlantickej aliancie sa podieľa na jadrovej stratégii NATO a už od roku 1963 nelegálne skladuje asi 20 amerických atómových bômb. A to by Belgicko, ktoré je členom Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT), nemalo robiť.

Reklama

“Tieto zbrane budú v rokoch 2022–2024 nahradené ďalšími bombami. Menšími a ľahšie nasaditeľnými,” upozornil Legros.

V januári tohto roku vstúpila do platnosti medzinárodná Zmluva o zákaze jadrových zbraní (TPNW), okrem NPT, ktorá platí od roku 1970. Belgicko odmietlo podpísať TPNW, avšak táto medzinárodná dohoda platí, čo podľa hovorcu CNAPD znamená, že od januára 2021 sú jadrové zbrane na území Belgicka nezákonne. Rovnako ako by bolo nelegálne skladovanie všetkých ostatných typov zbraní hromadného ničenia.

“Belgicko nielen že tie zbrane skladuje na svojom území – už to je veľa –, ale belgickí piloti F-16 sú školení a cvičení na transport a zhodenie jadrových bômb, ak by sa tak NATO niekedy rozhodlo “ vysvetlil Legros. A dodal, že piloti stíhačiek belgickej armády sa každý rok alebo najmenej raz za dva roky zúčastňujú vojenského výcviku simulujúceho zhadzovanie jadrových bômb. To sa podľa neho nezmení ani po výmene stíhačiek, lebo Belgicko sa rozhodlo nakúpiť stíhačky typu F-35 ako náhradu za F-16, ktoré tiež majú kapacitu na prepravu a zhodenie jadrových bômb – tých, ktoré sú v súčasnosti skladované na základni Kleine Brogel, a aj tých nových, ktoré do Belgicka dorazia v rokoch 2022–2024.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali