Belfi: Odmietam tvrdenia, že sa v Dopravnom podniku Bratislava  šafári

Belfi: Odmietam tvrdenia, že sa v Dopravnom podniku Bratislava  šafári

Bratislava 3. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Starosta Bratislavy tvrdí, že šafárenie odhalil audit 

Generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Ľubomír Belfi odmieta tvrdenia, že sa v dopravnom podniku šafári. “Tu sa šafárilo kedysi, ale nie teraz. My máme kladný hospodársky výsledok, vyrovnané hospodárenie a nezadlžili sme mesto,” povedal dnes pre TASR. Reagoval tak na stredajšie (2.9.) slová bratislavského primátora Iva Nesrovnala, podľa ktorého audit, ktorý dal v DPB vypracovať, odhalil v podniku obrovské plytvanie peňazí.

Reklama
Na snímke generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi
Na snímke generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi

Belfi však v tomto audite problém nevidí, pretože vie, čo sa v DPB deje. “Keby tam niečo bolo, tak dávno je ten audit zverejnený,” poznamenal s tým, že v podniku už prebehli audity z Európskej únie i vlády, pre čerpanie eurofondov, a hospodárenie mestského podniku skontroloval aj hlavný mestský kontrolór. “Žiadny problém v DPB nenašli, čo prezentoval aj hlavný mestský kontrolór na zastupiteľstve, kde konštatoval dlhodobé šetrenie a efektívne hospodárenie podniku,” spresnil šéf DPB.

Nesrovnal však vníma hospodárenie dopravného podniku inak. Príkladom má byť podľa neho to, že za posledných desať rokov zaplatil DPB 15 miliónov eur exekútorom na vymáhanie pohľadávok. Podľa primátora však za toto obdobie vymohol len 4,5 milióna eur. Nesrovnal upozornil aj na predražené úvery v podniku. Belfi však s týmto tvrdením nesúhlasí. DPB podľa jeho slov vymáha pohľadávky na základe zmluvy podpísanej pred desiatimi rokmi. “Ja som ju nepodpísal, podpísalo ju bývalé vedenie. Vždy som vravel, že nie je dobrá, a keď som nastúpil do podniku, museli sme túto zmluvu významne korigovať v prospech DPB,” vysvetlil generálny riaditeľ.

Reklama

Ako ďalej tvrdí, ak by to súčasne vedenie podniku neurobilo, firma by skrachovala. Vďaka vyjednaniu lepších podmienok DPB dosiahol úsporu zhruba 15 miliónov eur. Belfi konštatuje, že predražené úvery s osempercentným úrokom podpísalo ešte bývalé vedenie podniku v roku 2010. “Pre DPB znamenajú najväčšiu záťaž a táto zmluva je nevypovedateľná a nedá sa s ňou nič robiť,” podotkol. Terajšie vedenie DPB muselo hneď po nástupe v roku 2011 podpísať úver schválený predstavenstvom s úrokom 2,35 percenta. “Týmito prostriedkami sme museli splácať autobusy, ktoré boli rok v prevádzke, a bývalí nominanti nezaplatili ani len DPH,” vysvetľuje dopravný podnik. Podľa Belfiho má DPB momentálne podpísané úvery, ktoré sú z hľadiska úrokov na úrovni mesta, teda zhruba 0,9 percenta.

Bratislavský primátor tento mestský podnik kritizoval aj za to, že projekt modernizácie električkovej trate Radlinského – Štefanovičova mal “mnohé nedostatky a v tejto súvislosti musí mesto opravovať aj hrubé pochybenia spôsobené DPB”. Dopravný podnik však tieto tvrdenia odmieta a konštatuje, že nesie hlavnú zásluhu na sfunkčnení trate. “Keďže nebol vyjasnený projekt celej Hlavnej stanice a nechceli sme čakať ďalšie roky, tak vďaka iniciatíve DPB, z našich prevádzkových peňazí, sme zabezpečili to, aby sa opravil vrchný úsek trate v najnevyhnutnejšej miere,” priblížil Belfi. Keby to podľa neho nespravili, nikdy by sa nepovolila rekonštrukcia spodného úseku trate z eurofondov. Generálny riaditeľ zároveň upozornil, že projekt modernizácie trate sa pripravoval v rokoch 2007 až 2008, a preto odmieta zodpovednosť za chyby, na ktoré upozorňuje bratislavský primátor. “Nemôžeme túto kritiku akceptovať, pretože s tým nemáme nič spoločné. Treba povedať, aké vedenie toto zapríčinilo. To, ktoré bolo v rokoch 2007 – 2008,” uviedol.

Belfi nesúhlasí ani s kritikou, že DPB najprv nakúpil nové električky a trolejbusy a potom až modernizuje trate. Ako tvrdí, projekt modernizácie troch radiál bol nastavený do roku 2020. “Keby sme nakupovali nové vozidlá po roku 2020, nebolo by vôbec isté, či na takéto projekty budú prostriedky z eurofondov, veď vďaka tomu sme mestu ušetrili 230 miliónov eur, ktoré sa použili na modernizáciu vozoparku a vozovní,” poznamenal s tým, že k výmene vozidlového parku dopravný podnik tlačil aj samotný stav starých vozidiel. Zároveň podotkol, že trate sú pripravené, inak by nové električky nemohli jazdiť. “Veď by nám to nedovolil dráhový úrad. Na to sú prísne normy,” spresnil.

Taktiež odmieta, aby DPB bol zodpovedný za zmarenú súťaž na označovače v MHD. “Túto súťaž robilo mesto päť rokov a päťkrát ju pokazilo. Zodpovednosť ja teda na pleciach mesta, pretože DPB sa na tomto podieľal len konzultačnou pomocou v prospech samosprávy,” tvrdí Belfi. Šéf dopravného podniku taktiež odmieta dohady o tom, že označovače nie sú pripravované na ďalšiu etapu Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, pretože opak je pravdou.

Za električkovú trať do bratislavskej Dúbravky, ktorá bola spustená po modernizácii minulý rok načierno, nesie podľa neho zodpovednosť hlavné mesto. Investorom tohto projektu a prijímateľom eurofondov totiž bola samospráva, nie DPB. “Keď sa investor rozhodol spustiť električkovú dopravu na tomto úseku, tak my sme ju len spustili. Rozhodoval o tom hlavný dopravný inžinier mesta. Tie revízie trate však dopadli v poriadku, boli tu len nedostatky v stavebnej časti okolo dráhy,” poznamenal Belfi.

Reklama

Podľa bratislavského primátora DPB stojí mesto ročne na dotáciách viac ako 70 miliónov eur. Podnik však prízvukuje, že v celkovom transfere sú aj náklady na spoluúčasť na projekty z eurofondov, ktoré sú oproti minulému roku vyššie o 6,8 milióna eur. “To znamená, že v skutočnosti dalo mesto na prevádzku o 3,5 milióna eur menej,” konštatuje DPB. Podľa Belfiho je nutné pripomenúť aj výpadok 600.000 eur na Bratislavskú integrovanú dopravu a 200.000 eur za Bratislavskú mestskú kartu. “Najzávažnejším faktom je, že mesto prvýkrát v histórii nezaplatí ani istinu v plnej výške na splátku úverov,” dodal.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali