Baránek: Drucker môže mať šancu na úspech, musí k sebe zobrať správnych ľudí

Baránek: Drucker môže mať šancu na úspech, musí k sebe zobrať správnych ľudí

Bratislava 2. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Prípadná nová politická strana exministra zdravotníctva Tomáša Druckera má šancu uspieť v budúcoročných parlamentných voľbách. Povedal to pre agentúru SITA politický analytik Ján Baránek. Podľa neho však ide v prvom rade o to, ako sa bude táto strana profilovať

Na snímke Tomáš Drucker

“Lebo kresťansko-konzervatívny priestor je dosť obsadený. Čo nám tu chýba, sú strany v ľavicovom priestore,” priblížil Baránek s tým, že voliči Smeru-SD dnes nemajú alternatívu, ktorú by volili. Hoci podľa neho sa do ľavicového priestoru uberá Progresívne Slovensko, ktoré napĺňa znaky “novej ľavice”.

Reklama

“Pokiaľ bude chcieť Tomáš Drucker zostať v strede a vyrábať akoby bývalé SDKÚ, to by mohla byť cesta, ale musel by začať oslovovať aj voličov Smeru,” doplnil.

Oslovovať voličov by mal nielen programom strany, podľa ktorého sa mnohí voliči neriadia, ale predovšetkým by mal získať k sebe známe tváre.

Reklama

“On ako minister zdravotníctva nemal nejaké kauzy, ktoré by na neho mohli iné politické strany vyťahovať. Podstatné bude, koho si k sebe zoberie a to, či sú bez pochybnej minulosti,” vyjadril Baránek.

Dodal, že v dnešnej politickej situácii sú ľudia dôležitejší ako to, či je strana ľavicová alebo pravicová. “Dnes je silná požiadavka po novej politickej generácii, ktorá nie je spojená s oligarchami, s korupčnou minulosťou. Toto je dnes dôležitejšie ako program, videli sme to aj v prípade prezidentky Zuzany Čaputovej,” podotkol.

O tom, kto by sa mohol k Druckerovi zo známych mien pridať, je podľa politológa predčasné hovoriť, keďže všetko sú to zatiaľ iba špekulácie. Je presvedčený, že treba počkať na konkrétne vyjadrenia. Politický analytik zároveň tvrdí, že ak by strana vznikla v septembri, stále má dostatok času na získanie si voličov. “Je to dostatočný čas, lebo Drucker nie je neznámy, bol dosť dlho ministrom a má výhodu, že môže do politiky nastúpiť s čistým štítom,” povedal Baránek.

Baránek považuje vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica na adresu Druckera za čisto politické vyhlásenia. Fico sa v pondelok vyjadril, že pre Smer nepredstavuje konkurenciu údajne chystaná strana exministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Podľa neho ide o projekt, ktorého sa absolútne neobáva.

“Predstavte si pána Druckera, ako chodí po východnom Slovensku, po dedinách, ktoré majú 200 – 300 ľudí a láka tam voličov nejakými sociálnymi otázkami. On jednoducho na to nemá,” vyhlásil Fico s tým, že Drucker je “typický kaviarenský liberálny politik.” Podľa Baránka musíme počkať na realitu. “Politik nepovie, že toto je strana, ktorá ho môže ohroziť. Aká bude realita zistíme, keď strana naozaj vznikne a budeme poznať program, ľudí, zameranie. To, čo Fico hovorí, je však legitímne, ale nemusí to odzrkadľovať budúcu realitu,” dodal.

Reklama

Exminister zdravotníctva Tomáš Drucker vyráža medzi ľudí, chce diskutovať o senioroch, rodinách aj o zdravotníctve. Povedal to vo videu, ktoré zverejnil na svojej stránke na Facebooku. Drucker, ktorý pre médiá viackrát potvrdil, že zvažuje založiť politickú stranu, reagoval aj na júnový prieskum dôveryhodnosti politikov, v ktorom skončil hneď po premiérovi Petrovi Pellegrinim a po prezidentke SR Zuzane Čaputovej. “Chcem poďakovať za mesiace podpory, ktorú mi prejavujete. Pre mňa to je veľmi dôležité, povzbudzujúce a príjemné. Bol som aj milo prekvapený, keď som videl prieskumy dôveryhodnosti, v ktorých som sa umiestnil na tak vysokej pozícii, zvlášť keď si uvedomím, že už je to viac ako rok, čo som odišiel z pozície ministra,” povedal vo videu.

Drucker uvažuje nad tým, ako túto dôveru nesklamať. “A rozhodol som sa. Vyrážam za vami. Toto leto chcem stráviť s vami v debatách o tom, aké mám konkrétne predstavy o tom, ako zlepšiť Slovensko, ako pomôcť mladým rodinám, aby nemuseli uvažovať nad tým, či si môžu dovoliť jedno alebo dve deti. Potrebujeme hovoriť o dôstojnom živote pre našich seniorov, konkrétne opatrenia, nie raz za rok hovoriť o trinástom dôchodku. Potrebujeme hovoriť aj o zdravotníctve,” vyhlásil s tým, že hoci za dva roky jeho ministrovania ako nominanta Smeru sa veľa podarilo, stále treba ešte veľmi veľa urobiť. Ľuďom cez video odkazuje, aby mu napísali, kde by mal prísť, o čom chcú hovoriť. “Potrebujem počuť a cítiť spätnú väzbu,” uzavrel Drucker.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali