Americký denník The Huffington Post: “Rusko až príliš priblížilo svoje územie k mierumilovným vojenským cvičeniam NATO”

Americký denník The Huffington Post: “Rusko až príliš priblížilo svoje územie k mierumilovným vojenským cvičeniam NATO”

Washington 14. júna 2016 (HSP/Foto:Kresba Vitalij Podvickij)

 

Americký denník The Huffington Post zverejnil celkom zaujímavý článok, v ktorom jeho autor ironizuje na margo obáv z „ruského agresora“ a výhovoriek vedenia NATO, prečo usporiadalo veľké vojenské cvičenia blízko ruských hraníc.

Autor článku Riley Waggaman ironizuje na margo „neškodnosti a mierumilovnosti“ rozsiahlych vojenských cvičení NATO, ktoré momentálne prebiehajú v Poľsku. „NATO, milujúce slobodu, usporiadalo absolútne mierumilovné vojenské cvičenia, ktoré však v prípade nejakej chyby môžu vyvolať negatívnu reakciu Ruska, ktoré drzo rozmiestnilo svoje územie blízko prebiehajúcich cvičení!“ zdôrazňuje.

Reklama

Autor aj naďalej síce ironizuje na margo pokrytectva vedenia NATO, ktoré maskuje svoje zámery, avšak tvrdí, že je už na čase spamätať sa a radí západným politikom a analytikom, aby sa už konečne prestali hrať na mimoriadne drahé „hry na vojnu“ a konečne začali utrácať obrovské finančné prostriedky daňových poplatníkov na oveľa zmysluplnejšie projekty.

„Zdá sa, že NATO sa zasa mieni dostať do Guinnesovej knihy rekordov. Už tam je zapísané, keď sa postaralo o najdlhšiu okupáciu Afganistanu v modernej histórii. Takže aliancia už má „ocenenia a medaily“ za tento významný čin. Chce ďalšie – už po druhý raz v histórii? A zasa za zapíše do histórii za ďalší absolútne zbytočný čin – ako bola aj okupácia Afganistanu? Veď usporiadalo najväčšie vojenské cvičenia na hranici s Ruskom. Najmenšia chyba môže vyvolať odvetnú reakciu zo strany, ako ich nazývate, „týchto zbabelých Rusov,“ prízvukuje autor.

Reklama

Rozvíja svoju myšlienku a doťahuje absurdné teórie západných politikov a analytikov až na samotný vrhol absurdity: „Načo vôbec to Rusko rozmiestnilo svoju krajinu v bezprostrednej blízkosti od našich vojenských základní a miesta, kde sa konajú medzinárodné mierové vojenské cvičenia?“ pýta sa Riley Waggaman.

Navrhuje čitateľom usporiadať zaujímavý experiment: ponúka im, aby si vytvorili zoznam krajín s najväčšími nákladmi na armádu a napísali tieto údaje do dvoch stĺpcov. „Pričom na jednej strane budú členské štáty NATO a na druhej – „os zla“, teda to sú krajiny, ktoré nie sú členmi Severoatlantickej aliancie a predovšetkým Rusko, Čína, Irak, Severná Kórea, DAES, Darth Vader a iní. Veď sú to všetci spojenci, však?“ posmieva sa.

Ďalej navrhuje spočítať vojenské rozpočty členských krajín NATO a tých „zlých“ – nepriateľov NATO. A aby výsledok bol ešte zreteľnejší, navrhuje napísať aj počet zahraničných vojenských základní, ktoré má mierumilovné NATO a agresívni nepriatelia. Navyše navrhuje spočítať počet krajín, ktoré napadli alebo bombardovali mierumilovné členské štáty NATO a agresívni nepriatelia v priebehu ostatných 25 rokov. Prízvukuje, že je tu gigantický rozdiel – ale výsledok zjavne nesvedčí v prospech NATO.

Riley Waggaman poukazuje na to, že Varšavská zmluva už dávno neexistuje, ale NATO existuje aj naďalej a dokonca stále prijíma do svojich radov nových členov. Novinár sa pýta – načo? Vyjadruje obavy, že ak sa novou americkou prezidentkou stane Hillary Clintonová, bude to veľká katastrofa: „Ak hovoríme o európskej bezpečnosti, bude to znamenať to isté, ako keď  nalejete vodu do rozpáleného oleja – bude veľmi a veľmi horúco“, varuje.

Pripomína, že vo svete už raz panovala studená vojna a hovorí, že toto obdobie by sa už nemalo vracať. „Historici sa obzerajú do minulosti a pýtajú sa: prečo taký obrovský počet ľudí tak trpezlivo a ticho znášal túto absolútnu absurditu, ktorá celý svet stala tak veľa obrovských financií a čo je ešte horšie – ľudských životov? Prečo?“ pýta sa.

Reklama

„Nestačilo? Možno by sme už mohli prestať hrať detskú hru na miliardy dolárov a namiesto toho investovať peniaze do zmysluplnejších veci, ako napríklad výstavba nemocníc alebo realizácia iných dobrých projektov? Vopred ďakujem“, uzatvára svoj pozoruhodný štipľavý komentár americký novinár Riley Waggaman v denníku The Huffington Post.

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali