Američania opäť menia svoje priority v Sýrii

Američania opäť menia svoje priority v Sýrii

Damask 15. októbra 2017 (HSP/Pravda/Foto:TASR-Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

 

Portál Pravda uviedol materiál Dmitrija Nersesova, v ktorom sa autor venoval zmene amerických priorít v riešení sýrskej otázky.

Ilustračné foto

V Sýrii a Iraku sa stretli v boji proti terorizmu záujmy dvoch medzinárodných koalícii. Prvú koalíciu predstavuje Rusko, Turecko a Irán, druhú koalíciu množstvo štátov v čele s USA.

Reklama

Obe koalície majú minimálne jeden spoločný cieľ a tým je likvidácia ISIS. Rusko, Irán a Turecko sledujú tento cieľ metodicky a dôsledne, čo sa nedá povedať o USA a ich spojencoch.

Donald Trump tvrdí, že USA  vnímajú zničenie ISIS ako prioritu v Sýrii a Iraku. Pokiaľ sa nestal prezidentom Donald Trump, pozícia USA bola iná. Američania požadovali odchod legitímneho prezidenta Bašára Asada a až po odchode Asada chceli Američania porozmýšľať o boji proti ISIS.

Reklama

Keď Donald Trump informoval o zmene amerických priorít v Sýrii, mnohí sa naivne domnievali že to bude znamenať spoločný postup Ruska a USA proti teroristom. Takýto krok by bol logický, no Američania majú iné geopolitické ciele, takže takýto krok sa nepodarilo uskutočniť a situácia sa začala vyvíjať inakšie. Dôvodom boli úspešné ruské diplomatické aktivity, ktoré vyvrcholili rokovaniami v Astane. Tieto rokovania oslabili americký diplomatický vplyv na riešenie situácie v Sýrii.

Washington veľmi neochotne pristúpil k spolupráci s ruským letectvom. Žiadna koordinácia a spoločné akcie sa neuskutočnili. Američania, ktorí strácali kontrolu aj nad bojovým poľom, pokračovali v politike akoby omylných útokov na pozície vládnych sýrskych síl či Hizballáhu.

Proti Rusku Američania neútočili, útok Tomahawkami na vojenské letisko al-Shayrat kvôli údajným útokom sýrskych vládnych síl chemickými zbraňami v Idlibe v apríli  2017 (celý útok chemickými zbraňami si Američania vymysleli ako zámienku aby mohli zaútočiť na sýrske vládne sily) sa skončil katastrofou. Len 23 amerických rakiet z 59 doletelo do cieľa. Letisko po pár dňoch opäť obnovilo svoju bojovú prevádzku.

Útok na letisko al-Shayrat nemal vplyv na intenzitu ruských leteckých útokov. Američania však lietali nad sýrskym územím, kde nemali čo robiť, a tak situácia nakoniec vyvrcholila v tom, že Rusko zvýšilo úroveň svojej protivzdušnej obrany v Sýrii, takže v posledných mesiacoch už Američania a Izraelci drzo nenarušujú vzdušný priestor Sýrie.

Vývoj pokračuje aj naďalej v znamení amerických neúspechov. Sýrske vládne sily a ich spojenci veľmi úspešne likvidujú teroristov ISIS, ktorú časť ruských odborníkov otvorene označuje ako zástupnú armádu USA. Američania sú znepokojení rýchlosťou, akou sýrske vládne jednotky oslobodzujú Sýriu, pretože to nevyhovuje ich geopolitickým záujmom.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany a ruskí vojenskí odborníci už otvorene uvažujú, či Američania naozaj sledujú cieľ likvidácie ISIS. Oddiely ISIS sa totiž bez problémov pohybujú po územiach pod kontrolou USA, pri mŕtvych teroristoch sa nachádzajú koristné americké zbrane (najmä protitankové a protivdušné prenosné zbrane) a materiál. Smrť generála Valerija Asapova pri Deir ez-Zor pripisujú ruskí odborníci Američanom, ktorí poskytli presné koordináty teroristom, takisto z  pokusu zajať skupinu 29 ruských vojenských policajtov Rusi podozrievajú americkú CIA.

Američania nedokázali na ruské otázky presvedčivo odpovedať. V posledných dňoch Američania vyšli s novou iniciatívou, ktorá sa nesie v znamení, že len Američania sú schopní naniesť rozhodujúci úder proti teroristom, pretože Rusi a Sýrčania nepostupujú dostatočne razantne a rýchlo. Američanom ide o to, udržať svoj vplyv na východ od Eufratu, kde im ostala už len zástupná armáda z Kurdov a zvyšky rozbitých bánd “umiernenej opozície”.

Pripomíname, že posledné protiútoky teroristov voči vládnym silám v oblasti Deir ez-Zor sa uskutočnili vďaka prísunu posíl z Američanmi kontrolovaných území. Tieto protiútoky naozaj dokázali spomaliť v niektorých prípadoch ruský a sýrsky postup, teroristi však zaplatili vysokú cenu.

Ruské a sýrske spravodajské orgány už zistili, že v smrti generála Asapova zohrala dôležitú organizáciu teroristická organizácia  Jabhat an-Nusra. S touto organizáciou udržiavajú Američania stále príliš priateľské kontakty a odmietajú dôkazy o zločinoch proti civilistom, ktorých sa táto banda dopustila. Rusi preto prikročili k cielenej likvidácii celej bandy a ruské letectvo začalo dôrazne likvidovať všetky oporné body i vojenskú silu tejto teroristickej bandy.

Američania teda výrazne oslabili svoj boj proti teroristom na východe Sýrie a práve naopak, teroristi získavajú možnosť útočiť proti sýrskym vládnym silám a ich spojencom, získavajú z územia Iraku pod kontrolou americkej koalície nové zbrane a posily.

Reklama

Vyzerá to tak, že Američania už nemajú ako hlavný cieľ likvidáciu ISIS, ale hlavnou prioritou Američanov v Sýrii sa stalo zabrániť Rusku posilniť ruský vplyv a zabrániť Asadovi oslobodiť celé územie Sýrie pod legitímnou vládou Damasku.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali