Američania onemeli, po Rusoch do Venezuely prileteli aj čínske lietadlá

Američania onemeli, po Rusoch do Venezuely prileteli aj čínske lietadlá

Caracas 1. apríla 2019 (HSP/rusvesna/Foto:in24.org)

 

Situácia vo Venezuele sa vyvíja a k Rusom sa pridali aj Číňania. Portál rusvesna informuje o tom, že do Venezuely prileteli už aj ťažké čínske transportné lietadla. Čínske lietadlá pristali na letisku Simona Bolivara, 20 km od Caracasu.

Ilustračné foto

Číňania uviedli, že lietadlá priniesli do Venezuely humanitárnu pomoc, ktorú Venezuelčania “s vďakou prijali, pretože ide skutočne o humanitárnu pomoc”. Číňania aj Venezuelčania prílet lietadiel označili za súčasť družby a dvojstranného priateľstva medzi oboma krajinami.

Reklama

Guaidó už stihol uviesť, že pod humanitárnou pomocou Čína do Venezuely priváža vojenskú pomoc a špecialistov. Vyzerá to tak, že tentoraz Guaidó neklame a čínski špecialisti naozaj do Venezuely prišli. Podľa portálu in24.org Číňania nemajú k dispozícii vojenské transportné lietadlá ďalekého doletu ako napríklad ruský typ AN-124, takže používajú transportné lietadlá čínskej spoločnosti Ynagtze River Expres so sídlom v Šanghaji.

Portál ing24.org už publikoval aj fotografie usmiatych čínskych a venezuelských vojakov.

Reklama

Ak sa čínski vojaci rozmiestnia na vybraných strategických miestach vo Venezuele, v prípade amerického útoku by boli ohrození nielen ruskí, ale aj čínski vojaci. A do toho už s určitosťou Američania nepôjdu, pretože na konflikt voči Číne a Rusku ani oni a ani NATO nie sú pripravení. Takže americkí jastrabi sa budú musieť zmieriť s tým, že im ďalšia eventualita v pripravovaných provokáciach nevyšla.

Situácia vo Venezuele sa teda zaujímavo vyvíja a dúfajme že čoskoro bude musieť Guaidó z Venezuely odísť.

Portál rusvesna venoval svoju pozornosť aj ďalším protiruským sankciám, ktoré Američania pripravujú. Na sankcie si Rusi zvykli, dôležité je, aby Američania nemohli ďalej vyhrocovať situáciu a prípadne vojensky útočiť voči Venezuele. Práve kvôli tomuto prišli do Venezuely ruskí vojaci, aby zabránili ďalšiemu porušovaniu medzinárodného práva zo strany Američanov a aby Američania nemohli destabilizovať túto latinskoamerickú krajinu.

Rusi z Venezuely neodídu a americké odporúčania, aby Venezuelu opustili ani ich a ani Číňanov nezaujímajú. Moskva rovnako ako Peking nebude plniť americké príkazy, tie nech Washington smeruje ku svojim partnerom v NATO a Európskej únii. Rusko je veľmoc, podobne ako Čína a Američania si budú musieť na túto skutočnosť zvyknúť.

Američania stále využívajú samozvanca Guaidóa k destabilizácii Venezuely. Rusko a Čína bábku Guaidóa odmietajú. Okrem Ruska a Číny podporili Madura a Venezuelu mnohé krajiny sveta a na “zadnom dvore” Američanov vzniká zaujímavá situácia, keď Bolívia, Venezuela, Kuba a v poslednej dobe čoraz viac aj Mexiko čoraz aktívnejšie vystupujú proti Američanom.

Reklama

Američania tvrdia, že sú pripravení na všetky varianty vývoja, vrátane vojenských. To že do Venezuely prišli aj Číňania, im však spravilo škrt cez rozpočet. Rusi a Číňania  odmietajú prísť o všetky svoje investície do Venezuely len preto, aby sa ich zmocnili Američania. Ak Američania nutne potrebujú ovládnuť ropné bohatstvo nejakej inej krajiny, majú k dispozícii Kanadu, môžu sa angažovať tam.

Grigorij Pavlodubov na portáli politexpert vysvetľuje, akú úlohu majú ruskí špecialisti vo Venezuele.

V prvom rade nedopustiť znova “black out”, pri ktorom by americkí hackeri znova vyradili z prevádzky na niekoľko dní veľkú časť venezuelskej energetickej siete. Rovnako ruskí experti budú brániť aj kybernetické siete venezuelského ropného priemyslu, pretože aj tieto siete môžu agenti CIA hacknúť, čo by mohlo spôsobiť vo Venezuele aj ekologickú katastrofu.

Američania už podobné diverzie vykonali aj v iných krajinách, napríklad v Iráne, kde sa Američania a Izraelčania pokúšali prelomiť zabezpečenie  v iránskej jadrovej elektrárni v Bushehre. Ak by sa im to podarilo, mohli spôsobiť v Iráne takisto obrovskú ekologickú katastrofu. Irán však svoju elektráreň ubránil. V Iraku v roku 2003 americkí hackeri zaútočili na Irak, zablokovali vysielanie GPS a podarilo sa im ohroziť civilný sektor v Iraku. Nefungovali bankomaty, lietadlá i mobilné telefóny. Eliminovať takéto útoky môžu len vysokovzdelaní špecialisti, tých má Rusko i Čína k dispozícii. Ruskí a iránski experti spolupracovali aj v prípade amerického útoku na elektráreň v Bushehre a spoločne s Číňanmi si pravidelne vymieňajú informácie, takže americké možnosti kybernetického útoku na Venezuele sú vďaka Rusom značne ohraničené.

Podľa portálu topcor Američania vedia, že okrem kybernetickej ochrany Venezuely Rusi zvyšujú bojovú úroveň venezuelských systémov PVO, tvorené ruskými S-300 a ruskí štábni dôstojníci podobne ako v Sýrii majú pomôcť venezuelským dôstojníkom pri riešení viacerých náročných vojenských a logistických problémov. Podľa portálu topcor sú Američania nervózni  z toho, že sa vo Venezuele hneď po Rusoch objavili aj Číňania, pretože Rusko a Čína tak ukázali, že s Venezuely neodídu a nevydajú ju napospas.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali