Alojz Hlina: Súdy Slovenskej republiky ma donútili ospravedlniť sa poslancovi Smeru, ale niečo k tomu poviem

Alojz Hlina: Súdy Slovenskej republiky ma donútili ospravedlniť sa poslancovi Smeru, ale niečo k tomu poviem

Bratislava 3. mája 2018 (HSP/PR článok/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Urobil som tak, ale niečo k tomu poviem. Ako poslanec som sa venoval nebankovkám a úžerníkom viac ako tri roky. Mám za sebou k tejto téme desiatky vystúpení, niekoľko predložených legislatívnych návrhov, stanovanie pred Ministerstvom spravodlivosti, akcie pred Ministerstvom sociálnych vecí a rodiny SR, murovanie pred nebankovkou.

Na snímke Alojz Hlina

Vytrvalou a intenzívnou prácou sa podarila zmena. Naozaj sa v tejto oblasti zmenilo veľa. Kto chce, vidí. Kto nechce, nevidí.

Reklama

V zmysle slovenskej zásady „žiaden dobrý skutok nesmie ostať nepotrestaný“ som bol za to všetko potrestaný. Trestom za moju činnosť boli narazené rebrá, ktoré mi narazili policajti na Obchodnej ulici pred nebankovkou. A naozaj to bolelo.

Najviac ma však hnevá trest, ktorý mi dali slovenské súdy a to, že sa musím ospravedlniť poslancovi Smeru Jozefovi Burianovi. Celý tento rozsudok, ako i vedenie pojednávania súdov v tomto prípade sú viac ako absurdné. Ospravedlniť som sa musel za správu, ktorú zverejnila TASR. /TU/

Reklama

Ospravedlniť som sa musel, za čo vlastne, ak je pravdou, že:

Poslanec Smeru J.Burian spoluvlastnil úžernícku nebankovku Ex Credit. Spoločníka v tejto spoločnosti mal naozaj vyberaného, a to spoločnosť Pohotovosť.

J.Burian bol predseda finančného výboru, ktorý gestoroval spotrebiteľské zákony. To, ako boli tieto zákony nastavené spôsobilo, že úžernícke spoločnosti u nás mali eldorádo, ale zas na strane druhej to vytvorilo peklo pre desaťtisíce ľudí na Slovensku, ktorí sa stali finančnými otrokmi takýchto spoločností.

A to, ako to bolo s prospotrebiteľskou novelou, ktorá sa záhadne stratila z rokovania parlamentu, sa treba spýtať pani poslankyne Smeru  J.Vaľovej.

Jana Vaľová predkladala zákon, ktorý zakazoval revolvingový úver a zákaz malých písmen v spotrebiteľských zmluvách. Neviem, či pani Vaľová bude naďalej typickou poslankyňou Smeru, ktorá „nevidí a nepočuje“, alebo poslankyňou, ktorá už konečne prestane kryť úžerníkov, ktorí majú svoje chápadlá aj v parlamente a povie, prečo návrh stiahla. Je to otázka na ňu.  Návrh zákona, ktorý by pomohol ľuďom pred úžerníkmi sa zrazu záhadne stratil (bol stiahnutý z rokovania). Treba sa zainteresovaných pýtať: prečo?

Reklama

Okresný súd ústami sudkyne Káčerovej mi v rozsudku prikázal ospravedlniť sa J. Burianovi úprimne. Čestné slovo, naozaj to tam bolo. Ako môže súd vydať takýto rozsudok?

Ako Vás môže súd odsúdiť k tomu, aby ste sa úprimne ospravedlnili?

Ako môže sudkyňa predvolať našich svedkov, obete úžerníckej nebankovky Ex Credit na pojednávanie a na samotnom pojednávaní im povedať, že nemôžu vypovedať? Prišli z Michaloviec, Nižnej Olšavy. Jeden z nich invalidný dôchodca bez nohy, druhý učiteľ. Od týchto ľudí spoločnosť Ex Credit vymáhala úžernícke úroky, resp. príslušenstvo.

Ako je toto vôbec možné v krajine Európskej Únie? Ako majú títo ľudia veriť v súdnictvo? Keď po pojednávaní obžalobe úplne vybuchli svedkovia a javilo sa, že J.Burian si nesplní svoju úlohu a nedonesie R.Ficovi pred voľbami papier, že je „čistý ako ľalia“, tak vymenili právne zastúpenie. A veci začali ísť správnym smerom…

Opakujem, nielen že sa mám ospravedlniť, ale mal som sa úprimne ospravedlniť.

Reklama

Na Krajskom súde mi nebolo umožnené zastupovanie mojim zástupcom. Až po mojom vystúpení si predseda senátu JUDr.J. Považan uznal svoju chybu a zastupovanie takým spôsobom, akým som ho mal zabezpečené, mi umožnil. Uviedol, že nevedel…Kto má vedieť, ako je umožnené zastupovanie na súdoch, ak nie sudca krajského súdu?

To sme čo za krajinu? To kto tu robí sudcov?

Senát krajského súdu tiež nadobudol presvedčenie, že činnosť  smeráckych potentátov sa komentovať nemôže, a rozsudok okresného súdu potvrdil. Jediné, čo zmenil, vypustil slovíčko „úprimne“, lebo uznal, že je to nevykonateľné. Pritom judikatúra štrasbusrského súdu garantuje oveľa väčšiu slobodu prejavu a možnosť prejavenia kritiky, najmä ak ide o opozičného politika. Slovenská justícia ide svojim smerom…

Zároveň však v rozsudku ponechal rozhodnutie okresného súdu, ktorý ma zaviazal na portáli TASR zverejniť ospravedlnenie a to takým spôsobom, akým som uverejnil predchádzajúce informácie. Problém je, že predmetnú informáciu uverejnila TASR ako informáciu verejného záujmu  podľa § 3 ods. 5 zák. č. 385/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov. Vo verejnom záujme, nakoľko som bol poslanec. Teraz ním nie som a tým pádom neviem  zverejniť ospravedlnenia takým spôsobom ako je uvedené v rozsudku.

Senát Krajského súdu Bratislava v zložení : JUDr. J. Považan, JUDr. J. Richterová, JUDr. M. Chalúpka je senátom, ktorý uznal, že keď si eštébáci po niekoľkých desiatkách rokov spomenú, že Babiš nie je Bureš, tak im to treba veriť.

Takže nie vypratý v Perwolle, ale vypratý na slovenských súdoch. Hodíte do pračky /súdu/ akéhokoľvek pošpineného politika a po súdnych rozhodnutiach v Justičnom paláci máte svätca, ktorému sa treba úprimne ospravedlniť.

A na záver: Ono je to skoro už ako znamenie. Minulý týždeň mi volal jeden z tých svedkov, ktorých sudkyňa prizvala, no nevypočula, že mu prišiel list od exekútora Krutého. Exekútor vymáha od tohto učiteľa z východného Slovenska pohľadávku firmy Ex Credit (áno, tej „slušnej“ spoločnosti, ktorej bol poslanec Smeru spolumajiteľom) – vymáhajú od neho 4 597 eur za pohľadávku vo výške 293 eur, ktorú mimochodom už dávno zaplatil.

Takže Smer kryje zločineckú úžernícku skupinu, ktorá ničí životy desaťtisícom ľudí na Slovensku a súdy im zabezpečijú aj to, že ich nemôžete nahlas za to kritizovať.

Je to hanba.

Alojz Hlina

Reklama

 

Redakcia nezodpovedá za vyjadrenia v uvedené v tomto článku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali