Hlina: KDH nebude vo vláde, ktorá by chcela registrované partnerstvá. Otázne je, ak to predloží následne vládny poslanec

Hlina: KDH nebude vo vláde, ktorá by chcela registrované partnerstvá. Otázne je, ak to predloží následne vládny poslanec

Bratislava 13. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

KDH nebude vo vláde, ktorá by mala v programovom vyhlásení zavedenie registrovaných partnerstiev. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda hnutia Alojz Hlina. Za priority považuje spravodlivosť, školstvo a zdravotníctvo, ako aj rodinu. Podľa Hlinu bude ešte predmetom debát, či by sa otváranie hodnotových otázok cez poslanecké návrhy považovalo za porušenie koaličnej zmluvy

Na snímke predseda KDH Alojz Hlina

Čo považujete za najväčšie problémy Slovenska a aké riešenie ponúkate?

Reklama

Za základné problémy a priority spolu s opozičnými partnermi považujeme spravodlivosť, školstvo a zdravotníctvo. Okrem toho je pre KDH prioritou rodina. Budeme musieť priniesť do spoločnosti spravodlivosť. Aj tento rok nás čakajú ťažké voľby generálneho prokurátora a v roku 2021 špeciálneho prokurátora. Musíme nájsť tých reprezentantov, ktorí budú riešiť dozor nad zákonmi, a nie nad tým, aby sa nikomu nič nestalo. V zdravotníctve musí byť pacient na prvom mieste, treba odstraňovať čakacie doby, doplatky, posilňovať kompetencie sestier, ale aj lekárov, zvýšiť mzdové ohodnotenie. Čo sa týka školstva, tiež chceme posilniť kompetencie, status, ako aj financovanie.

 

Reklama

Ako sa postavíte k reforme zdravotníctva? Budete ju presadzovať? Viete si predstaviť osvojiť si pripravenú reformu?

Stratifikácia znie trochu desivo, ľudia nevedia, čo presne si majú pod tým predstaviť. Dalo by sa to preložiť do určitého rozvrstvenia. Treba povedať, že pečeň vám v nemocnici v Gelnici transplantovať nebudú a ja osobne by som si to tam ani nedal urobiť. Nie preto, že by som mal niečo proti Gelnici, ale asi by som nemal veľkú dôveru v realizáciu toho výkonu. Mali by sme centralizovať niektoré činnosti, aby tam boli špičkoví odborníci. Princíp stratifikácie uznávame, či si ju osvojíme celú, alebo ju budeme modifikovať, bude predmetom politických debát.

 

Aký je váš postoj k potrebe očisty slovenského súdnictva? Ak je potrebná reforma, ako si ju predstavujete?

Dôkazom toho, že očista je nevyhnutná, je to, že v slovenskej justícii bol vplyvným človekom niekto ako Štefan Harabin. Treba mať na mysli parameter nezávislosti, ktorý sa však u nás čiastočne zneužíval. Treba nastaviť mechanizmy – čím viac to bude transparentnejšie, tým väčšiu šancu máme nájsť ľudí, ktorí si budú chrániť svoj príbeh a budú sa snažiť zlepšiť súdnictvo.

Reklama

 

Aké kroky mienite podniknúť v oblasti školstva?

V programe máme zavedenie zvýšeného podielu matematiky vo vyučovaní, hoci deti ju veľmi rady nemajú. Je však potrebné zvyšovať matematické i celkové zručnosti. Tiež je to o ľuďoch a prostredí. Kedysi bol v dedine notár, starosta a učiteľ a mal status, dnes to už tak nie je. Deti nemajú rešpekt pred učiteľom, takže možno aj tam je problém.

 

Ako mienite prispieť k tomu, aby sa mladí neutiekali k extrémizmu a intolerancii?

Reklama

Nie je to len slovenský, ale širší fenomén. Mladí ľudia hrôzy vojny nezažili, iba o nich čítali, a niektorí ani to, lebo dnes sa už nečíta. Hlavne sa nevzdať a rozprávať o nástrahách extrémizmu. V politike a vo verejnom priestore sú ľudia, ktorí to nezažili. Bojím sa, aby sme si to nemuseli odskúšať znova. Bolo by dobré, keby sme si to nechali niekým porozprávať, napríklad pamätníkmi, ktorých zopár ešte žije, a tiež, aby sme o tom veľa čítali a rozprávali sa o tom.

 

Plánujete upraviť daňovo-odvodový systém? Ako? Presadzujete aj nové dane?

Nechceme žiadne nové dane, máme pocit, že už ich je dosť. Môžeme sa rozprávať o sadzbách na to, aby sme ich zdynamizovali. Treba, samozrejme, znížiť daňovo-odvodové zaťaženie. Cena práce je u nás enormne vysoká, to spôsobuje neželané fenomény. Koľko dáte reálne človeku, toľko musíte poslať štátu. Je tu tiež priestor na zdynamizovanie daňových sadzieb tak, aby sme podporili podnikanie.

 

Ste za zachovanie súčasného zahranično-politického smerovania Slovenska?

EÚ má dosť chýb, ale nech mi niekto povie, či pozná niečo lepšie, a či nie je lepšie skúsiť chyby opraviť, ako ten dom zbúrať. V tomto by sme mali byť pragmatici, nám naozaj politicky, ekonomicky a hospodársky EÚ vyhovuje. Máme byť súčasťou EÚ, je to kultivovaný priestor a máme byť súčasťou NATO.

 

Čo budete považovať za úspech v týchto voľbách?

Zvládli sme župné a komunálne voľby, aj eurovoľby. Čaká nás najťažšia skúška, parlamentné voľby, to bude naším vysvedčením. Robíme všetko preto, aby bolo KDH platnou súčasťou parlamentnej politiky.

Reklama

 

Čo budete považovať za neúspech? V prípade neúspechu sa vzdáte funkcie predsedu hnutia?

V prípade, že sa KDH nedostane do parlamentu, samozrejme, že sa vzdám funkcie predsedu.

 

Sú niektoré priority z vášho programu pre vás také dôležité, že nimi podmienite svoj prípadný vstup do vládnej koalície?

Reklama

KDH nebude súčasťou vlády, kde by bolo v programovom vyhlásení zavedenie registrovaných partnerstiev. Čo sa týka konkrétnych programových priorít, považujem za korektné najprv ich definovať kolegom, a potom o tom informovať.

Keby nastala situácia, že niektorý vládny poslanec predloží registrované partnerstvá ako poslanecký návrh, je na mieste otázka, či to budeme považovať za porušenie koaličnej zmluvy. To platí aj reverzne. V programe máme napísané, že chceme predložiť návrh zákona na zvýšenú ochranu počatého života. Ak ho náš poslanec predloží, lebo nepredpokladáme, že to bude v programovom vyhlásení vlády, budú to oni považovať za porušenie koaličnej zmluvy? Toto nie je uzavreté. My sme sa to pokúsili definovať, spustila sa okolo toho hystéria. Budú prebiehať diskusie, politické orgány sa vyjadria, podľa toho sa zariadime. Predpokladám, že to bude ešte predmetom mimoriadne náročných rokovaní.

 

Vraveli ste o tom, že chcete, aby sa „hodnotové“ témy otvárali až neskôr, po regionálnych voľbách. Budete trvať na tom, aby sa napríklad prvé dva roky hodnotové otázky neotvárali?

Navrhujeme, aby sme začali v tých prioritách, ktoré sme si už definovali – spravodlivosť, zdravie, školstvo. Keď niekto považuje životné partnerstvá za absolútne nevyhnutné, nech prípadne počká. Ak si chceme vypýtať dôveru, a chceme ľuďom povedať, že chceme zmenu, sústredíme sa na zdravotníctvo, školstvo a spravodlivosť. Netreba, aby sme sa po polroku rozbili. Keď sa taký návrh objaví v parlamente, ako poslanecký návrh mimo programového vyhlásenia vlády, bude to predmetom politických rokovaní a môže sa stať, že odstúpime. Rozhoduje však o tom Rada KDH, ktorá má 120 členov.

Reklama

 

O aké ministerstvá by ste v prípade vstupu do vládnej koalície mali záujem?

Ak nám ľudia dajú dôveru, chceme byť súčasťou vlády zmeny a zástupcom konzervatívnej časti. Ľudia nemajú radi definovanie personálnych požiadaviek v predstihu, nepovažujeme to za korektné. Máme ľudí, ktorí sú pripravení prebrať exekutívny post. Budeme to definovať tam, kde sa to má najskôr definovať, s ľuďmi, s ktorými budeme vládu kreovať.

 

SNS vyhlásila, že si vie s vami predstaviť vládnuť. Aká je vaša odpoveď?

Máme platné uznesenie Rady KDH, že KDH po voľbách nebude spolupracovať so Smerom-SD, SNS a ĽSNS.

 

Reklama

Okrem uvedených subjektov sú ešte strany, s ktorými by bol problém spolupracovať?

S niekým robiť musíte. Máme dohodu o spolupráci, kde sú normálne štandardné strany. V trende vylučovania nebudeme pokračovať, aby toho nebolo príliš veľa, tieto strany stačia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali