Ako Zeman mainstreamového redaktora vyškolil

Ako Zeman mainstreamového redaktora vyškolil

Praha 12. januára 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Prezident Miloš Zeman vystúpil na vlnách verejnoprávneho Českého rozhlasu. V rozhovore s Michalom Rozsypalom sa až nečakane často dostal do pozície údivu nad otázkami redaktora, ktorý napríklad  trval na tom, že centrum proti dezinformáciám pri Ministerstve vnútra bude užitočným sprievodcom občana po zložitom svete

Pri téme Centra proti terorizmu a hybridným hrozbám, zriadeného ministerstvom vnútra, redaktora zaujímalo, či si prezident Zeman stále myslí, že sa jedná o cenzúru. “Samozrejme, že áno,” trval na svojom prezident. Pripomenul, že nedávno Česká sporiteľňa odmietla inzerovať na serveroch, ktoré budú označené ako dezinformačné”. Ale kto má právo označovať, aký server je dezinformačný, a nepriamo ho tak poškodzovať odmietnutím inzercie?” Pýtal sa prezident.

Reklama
Na snímke český prezident Miloš Zeman
Na snímke český prezident Miloš Zeman

(K tejto téme zaujal stanovisko aj prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Podľa neho je tento úrad proti dezinformáciám pohrobkom Obamovej administratívy a neprimeraného vplyvu sorosovských mimovládok, ktorý bol vytvorený, aby zasahoval do volieb. Budú doporučovať firmám neinzerovať v “závadných médiách” s cieľom ekonomicky ich zlikvidovať. Podobný model bude fungovať pri parlamentnej a prezidentskej volebnej kampani, kde médiá podporujúce „neštandardných“ politikov budú rovnakým spôsobom perzekvované. Podobný model funguje aj na Slovensku, našťastie samozvaná komisia nemá zatiaľ inštitucionalizovaný charakter a teda nedá sa zatiaľ hovoriť o cenzúre na štátnej úrovni. Komisia o ktorej sme viac písali tu a ktorá je personálne naviazaná najmä na denník Sme, zatiaľ likviduje konkurenciu iba cez nátlak sorovských mimovládok.)

“Ľudia nie sú idioti, s výnimkou niektorých novinárov a niektorých politikov. Takže si sami tie názory vyberú, vypočujú si ich a rozhodnú sa, kto z nich má pravdepodobne pravdu”. Naproti tomu minister Chovanec podľa neho teraz plánuje, že pätnásť vybraných úradníkov bude mať na pravdu monopol. A to často vo veľmi komplikovaných veciach, v ktorých sa nevyznajú ani skutoční experti. “A to títo úradníčkovia určite nebudú,” poznamenal skepticky.

Reklama

Redaktor ale trval na tom, že súkromná firma si môže sama rozhodnúť, kde bude inzerovať. Prezident kontroval, že je to v poriadku, ale nemalo by sa tak diať na základe udania cenzorského úradu. “Ale prečo hovoríte o cenzúre?”, protestoval moderátor. Minister podľa neho sľúbil, že centrum nebude blokovať ani vypínať žiadne stránky. “Vy ste veľmi naivný, pán redaktor,” skepticky poznamenal prezident. Predstavte si, že cenzúra nemá len podobu vypínania webov, ale môže byť oveľa sofistikovanejšia.

Redaktor potom chytil prezidenta za jeho slová, že mnoho problémov je veľmi zložitých. “Nemal by niekto ľuďom pomôcť sa v nich vyznať?” Prezident mu odpovedal konkrétnym príkladom. V sýrskej vojne sa nedávno obviňovali dve bojujúce strany z bojovania proti civilistom. “Takže čo urobíte? Buď tých pätnásť úradníkov pošlete do Aleppa, aby na mieste preverili, ako to je“. Táto možnosť podľa neho k ničomu nevedie, lebo by nestíhali lietať po svete. Druhá možnosť je, že si ľudia zoberú dva protikladné zdroje a posúdia, ktorý im príde vierohodnejší.

“Ale ak ste zaujatý, a ja trvám na tom, že značná časť novinárov zaujatá je, tak si vyberiete len jeden informačný zdroj a budete ignorovať ten protikladný,” poznamenal.

Na slová vedúcej tohto úradu Romancevovej, že cieľom Centra bude overovať fakty a pomáhať konzumentovi, ktorý nemá šancu dohľadať pôvodný zdroj, prezident znechutene poznamenal, že je to úplná drzosť.  Informácie, ktoré by úradníci mali preverovať, sú podľa neho často produkované spravodajskými službami, ktorých správy úradníci aj tak nebudú môcť čítať.

On sám vraj v nedávnej minulosti dostal oficiálnou cestou od tajných služieb informáciu, že sa po Českej republike potuluje človek z Maghrebu, dôvodne podozrivý zo spolupráce s islamskými teroristami. “Naozaj si myslíte, že túto informáciu bude mať pani Romancovová?”, spýtal sa skepticky. Moderátor sa ohromený vypytoval, ako môže prezident takúto informáciu hovoriť v rozhlase. Miloš Zeman ho poučil, že nepovedal jeho meno, dokonca ani národnosť (!vy určite viete, že Maghreb zahŕňa Maroko, Tunisko, Alžírsko, a dokonca Líbyu,” rýpal do redaktora, ktorý to zjavne nevedel), takže žiaden bezpečnostný predpis neporušil.

Reklama

Potom sa téma presunula na hackerské útoky, ktorými Rusko malo ovplyvniť prezidentské voľby v USA. Redaktora zaujímalo, či prezident nemá strach, že by takto mohli byť ovplyvnené aj prezidentské voľby v ČR. Prezident sa tomu od srdca zasmial a pridal bizarnú historku: “Nejaká ruská Uralská skupina tvrdila, že pred štyrmi rokmi, keď tu boli minulé prezidentské voľby, sem z Uralu poslala 90 ruských expertov,” spomínal. Autori tejto správy suverénne tvrdili, že napadli počítačový systém pre sčítanie hlasov a tým zaistili víťazstvo Miloša Zemana nad Karlom Schwarzenbergom. “Drobná chybička sa vloudila, pretože ako viete, u nás sa hlasy sčítajú ručne,” vypointoval príbeh prezident.

Pokiaľ ide o Donalda Trumpa a jeho nedôveru k spravodajským službám, s ktorou spochybňuje ich súčasné odhalenia ruských útokov, prezident Zeman sa s ním stotožňuje. “Donald Trump úplne presne reaguje a hovorí: “Čo sú to za spravodajské služby, ktoré pred časom so stopercentnou istotou oznamovali, že v Iraku sú zbrane hromadného ničenia,” pripomenul neslávne obdobie pred inváziou do Iraku v roku 2003.

Redaktor mu pripomenul slová riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Navrátila, že nebezpečenstvo kybernetického útoku v ČR je veľké, väčšie než vojna. “Každá líška svoj chvost chváli,” odpovedal prezident príslovím s tým, že keby on mal, šéfovať oddeleniu pre kybernetickú bezpečnosť, potom by tiež všade vykladal, ako je to nebezpečenstvo veľké, pretože inak by jeho práca a funkcia strácala zmysel.

Redaktor Rozsypal sa ale nedal a zdôrazňoval, že aj tajné služby pripomínajú riziko “ruských dezinformačných informácií”, čím ale prezidenta úprimne pobavil. “No, viete, dezinformačná informácia je “contradictio in adjecto,” dusil smiech pri vysvetľovaní pojmu protirečenie. Potom vážnejšie pripomenul, že Českú republiku nikdy žiadny hackerský útok významne nezasiahol. Redaktor sa pokúšal znovu argumentovať správou tajných služieb, prezident ho však trochu “vykúpal” a domáhal sa príkladu hackerského útoku, ktorý by ochromil Českú republiku.

Redaktor si medzitým našiel v podkladoch príslušnú citáciu z výročnej správy Bezpečnostnej informačnej služby za rok 2015, že v onom roku v ČR najvýznamnejšie pôsobili tajné služby Ruska a Číny. “Ruskými prioritami pre rok 2015 boli operácie vedené v rámci informačnej vojny v kontexte ukrajinskej a sýrskej krízy a ďalej politická, vedecko-technická a ekonomická rozviedka,” citoval.

Reklama

Prezident sa začudoval, že spomenutá aktivita tajných služieb mala spočívať v tom, že sa Rusko prostredníctvom svojich médií pokúšalo prezentovať svoju verziu udalostí na Ukrajine alebo v Sýrii. To je podľa neho úplne normálne správanie každej krajiny. “Rovnako tak sa americká strana snažila presvedčiť o svojom pohľade,” pripomenul a sarkasticky dodal, že Američania to presviedčanie mali výrazne zložitejšie, pretože ich pozícia sa počas vojny niekoľkokrát zmenila na škále medzi podporou prezidenta Asada až po bombardovanie prezidenta Asada.

“Čiže toto, milý pán redaktor, robia všetky, ani nie zahraničné spravodajskej služby, ale všetky mediálne agentúry na celom svete, vrátane Českej republiky,” zakončil svoj výklad prezident Zeman.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali