Americký imperializmus je toxický rovnako ako ich kravy. V Rusku ich už nechcú

Americký imperializmus je toxický rovnako ako ich kravy. V Rusku ich už nechcú

Moskva 9. decembra (TASR/HSP/Hlas Ruska/Foto:HSP)

 

Načo toľko hviezd? Jedna stačí!

Rusko chce zakázať dovoz amerického mäsa. Obsahuje nebezpečné látky

Rusko oznámilo, že bude požadovať testovanie hovädzieho a bravčového mäsa na raktopamín, látku, ktorá sa v USA pridáva hospodárskym zvieratám do kŕmnych zmesí s cieľom urýchliť rast svalovej hmoty a znížiť obsah tuku. Mäso dovážané do Ruska bude musieť mať podľa ruskej veterinárskej správy Rosselchoznadzor certifikát, že túto látku neobsahuje. Keďže v tomto prípade ide najmä o mäso dovážané z USA, analytici sa domnievajú, že je to odplata Ruska za schválenie takzvaného Zákona Magnitského, ktorým Washington plánuje trestať ruských predstaviteľov porušujúcich ľudské práva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reklama

Rosselchoznadzor tieto úvahy označil za “absurdné” a uviedol, že už pred rokom upozorňoval na fakt, že pristúpi k zákazu dovozu mäsa s obsahom raktopamínu a v predstihu poslal informáciu tohto druhu veterinárnym správam v USA, Kanade, Brazílii a Mexiku. Podobný názor vyjadril dnes aj šéf ruského úradu na ochranu spotrebiteľa Rospotrebnadzor Gennadij Oniščenko. Ako uviedol, v Rusku nie je raktopamín na zozname povolených látok a navyše, je zakázaný v 27 krajinách Európskej únie, ako aj v Číne a iných desiatkach štátov.

 

Reklama

Ide o veľký biznis. EÚ a Čína radi a ľahko nahradia Američanov

Pre vývozcov bravčového a hovädzieho mäsa zo Severnej Ameriky takýto krok Ruska môže znamenať problém. Samotné Spojené štáty vyvážajú do Ruskej federácie hovädzie a bravčové mäso približne za 500 miliónov USD (387,45 milióna eur) ročne a rozhodnutie Moskvy v súvislosti s doplnkom raktopamín by zvýhodnilo práve producentov mäsa z EÚ a Číny.

Americká federácia vývozcov mäsa (USMEF) oznámila, že americké ministerstvo poľnohospodárstva testovací a certifikačný program na raktopamín nemá. Podľa Rosselchoznadzoru však tento problém si Rusko vyrieši tým, že dokiaľ USA nebudú mať testovací a certifikačný program v platnosti, dovážané mäso bude testovať samo. Úrad neuviedol, čo sa stane s mäsom, ktoré Spojené štáty v týchto dňoch vyviezli, na základe oficiálneho oznámenia o spustení testovania sa však dá odhadovať, že ho preveria ihneď po dovoze. Podľa USMEF je momentálne na ceste do Ruska bravčové a hovädzie mäso zhruba za 20 miliónov USD.

 

Nielen mäso, ale ani niektorí predstavitelia USA sa nedostanú do Ruska

Reklama

Ďalšia zlá správa pre USA je, že rusko už nie je jeľcinovské, ktorému posielali demarše a poučovali ho ako sa má správať.  Na Magnitského zákon má Rusko ľahkú a jasnú odpoveď. Ministerstvo zahraničných vecí Ruska už pripravilo zoznam občanov USA vinných podľa názoru ruskej strany, z porušenia ľudských práv. Informovala o tom hlava výboru Štátnej Dumy RF pre medzinárodné otázky Alexej Puškov.

„V skutočnosti máme na Ministerstve zahraničných vecí uzavretý zoznam, takisto ako aj v štátnom departemente USA. Je zatiaľ malý. Zapísali naň tých občanov, ktorí sú podľa nás vinní z porušovania ľudských práv v USA a ktorým nepovolíme vstup na územie RF“.

 

USA nevonia integrácia postsovietskych republík

Ďalšou zlou správou z Ruska je pre USA jeho integračný proces s bývalými sovietskymi republikami najmä v juhovýchodnej Ázii. V Spoločenstve nezávislých štátov sú všetky bývalé sovietske republiky okrem pobaltských štátov a Gruzínska ktoré zo SNŠ vystúpilo po vojne v 2008 roku.

Reklama

Ruskú stranu preto iste neprekvapilo vyhlásenie ministerky zahraničných vecí USA Hilary Clintonovej o plánoch USA všemožne brániť integračným procesom v tomto zoskupení, ale ako to vyhlásila hlava parlamentného výboru pre záležitosti SNŠ Leonic Sluckij, vyvolal tento postoj v Rusku ľútosť.

Clintonová vyhlásila, že USA budú odporovať integračným procesom v postsovietskom priestore, ktoré sama hodnotí ako snahu o znovuzrodenie ZSSR. Informovali o tom Financial Times.

„Eurázijská integrácia v postsovietskom priestore silnie a Eurázijský zväz má všetky šance stať sa jedným z veľkých svetových hráčov, čo podľa všetkého vo Washingtone nechcú dovoliť“, povedal Sluckij.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali