Danko: SNS vyzýva Petra Polláka na odchod z funkcie vládneho splnomocnenca

Danko: SNS vyzýva Petra Polláka na odchod z funkcie vládneho splnomocnenca

Bratislava 17. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Peter Pollák podľa Danka zadarmo vybavil od samosprávy pozemky pre vybrané rómske rodiny na tri domy, ako aj financie na stavebný materiál

Slovenská národná strana vyzýva vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO), aby sa vzdal funkcie. Ako pre TASR uviedol predseda SNS Andrej Danko, strana považuje pomoc vybraným rómskym rodinám za diskrimináciu a zároveň nesúhlasí s tým, aby bol reprezentant výkonnej moci zároveň poslancom parlamentu.

Reklama
Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák

Peter Pollák podľa Danka zadarmo vybavil od samosprávy pozemky pre vybrané rómske rodiny na tri domy, ako aj financie na stavebný materiál. “Takú pomoc by uvítala nejedna mladá rodina, nielen rómska,” poznamenal predseda SNS. “S údivom a pohoršením pozorujeme, podľa akého kľúča zabezpečil vybraným rómskym rodinám stavebné pozemky a stavebný materiál. Podotýkame, že schválenie svojpomocnej výstavby po troch domoch vo Veľkej Lomnici, Breznici a Humennom je len kvapka v mori a skôr protekčnou charitatívnou činnosťou, než koncepčné a celoplošné riešenie,” vyhlásil Danko.

Dodal, že SNS takýto spôsob považuje za “absolútne škandalózny, pretože je to cesta, ktorou sa u väčšiny Rómov znovu len vybuduje pocit, že všetko dostane zadarmo, že im všetko padne z neba, že sa niekto o nich vždy postará a že nemusia pracovať”.

Reklama

Zdôraznil, že na Slovensku sú stovky, až tisíce mladých rodín, ktoré potrebujú vyriešiť svoje bývanie a nemajú na to dostatok financií. “A ak nepatria k rómskej menšine, s pomocou štátu, ani Petra Polláka rátať nemôžu. O tom, že by dostali zadarmo pozemok a stavebný materiál, môžu len snívať. Pritom by neváhali pracovať od svitu do mrku, ak by takýmto spôsobom mohli riešiť otázku svojho bývania,” vyhlásil Danko, ktorý žiada zastavenie projektu a odchod Petra Polláka z vládnej funkcie.

“Listina práv a slobôd jasne hovorí v 3. Hlave, čl. 24: Príslušnosť ku ktorejkoľvek národnostnej alebo etnickej menšine nesmie byť nikomu na ujmu. To však neznamená, že mu môže byť na prospech a úkor ostatných občanov,” dodal Danko.

Splnomocnec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) “absolútne odmieta” to, žeby zvýhodňoval niektoré rómske rodiny. “Úrad splnomocnenca nemá nič spoločné s výberom rodín, ktoré dostali pozemok na výstavbu domu, to je plne v kompetencii obce,” povedal Pollák pre TASR. “My sme iba zabezpečili prostredníctvom eurofondov nákup materiálu na výstavbu obydlia, ktoré si nájomca postaví, no nikdy ho nebude vlastniť, keďže ostane vo vlastníctve obce,” zdôraznil splnomocnenec.

Pollák si myslí, že práve tento program a tento postup je v súlade s myšlienkou, aby nikto na Slovensku, ani Rómovia nedostali niečo len tak, zadarmo. To sa naopak podľa Polláka dialo v minulosti aj so súhlasom SNS. “Pamätám si na tie časy, keď ministerstvo výstavby, riadené zástupcom SNS, rozdávalo Rómom zadarmo byty a pritom sa na tom ‘ešte nabalila’ súkromná firma,” povedal Pollák.

Ďalšou výhradou SNS je, že Peter Pollák je poslancom NR SR a zároveň splnomocnencom vlády pre rómske komunity. Podľa SNS ide o konflikt záujmov, keďže “Peter Pollák sedí na stoličke zákonodarnej moci a pracuje ako splnomocnenec vo výkonnej moci”.

Reklama

Pollák namieta, že pôsobí síce v oboch funkciách, no poberá iba jeden plat, plat poslanca. “Platu splnomocnenca sa pravidelne vzdávam v prospech projektov pre rozvoj rómskych komunít,” uviedol Pollák.

SNS považuje prácu Petra Polláka za nekoncepčnú. “Prekvapivo začal návštevou Indiánov v USA, ktorých model chcel preniesť na Slovensko. Pri nástupe do funkcie Pollák a Igor Matovič (predseda OĽaNO), ako ‘koaliční partneri Smeru’, v rómskej otázke sľubovali geniálne riešenia pálčivých problémov,” tvrdí Danko.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali