8 sociálnych experimentov, ktoré neprebiehali podľa plánu a vypovedali o nás veľa nového

8 sociálnych experimentov, ktoré neprebiehali podľa plánu a vypovedali o nás veľa nového

Svet 24. decembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Pexels)

 

Vedci a veľké značky milujú sociálne experimenty, aby ľuďom naliali čistého vína. Stáva sa, že účastníci obchádzajú pravidlá, ich správanie nepodlieha zákonom logiky a dokonca poprední psychológovia nechápu, o čo ide

Ilustračné foto

Portál AdMe.ru vybral niekoľko drsných sociálnych experimentov, ktoré mali neočakávaný koniec, priviedli nás k zaujímavým myšlienkam a možno už zmenili tento svet k lepšiemu.

Reklama

 

8. Ak necháte pole bez kontroly, budú ľudia kradnúť, alebo za zbieranie plodov zaplatia?

Reklama

Podstata: Okolo ciest fungujú samoobslužné polia. Každý, kto chce, si môže natrhať kvetiny, zeleninu alebo ovocie. Neďaleko stojí tabuľka s cenníkom a krabička, do ktorej dávajú ľudia peniaze. Krabičku nikto nestráži, všetko podľa svedomia.

Výsledok: Krádeže prakticky nie sú. Ľudia často nechávajú viac peňazí, než je uvedené v cenníku. Obvykle sú príjmy z predaja použité na charitatívne organizácie.

 

7. Rozpoznajú obyčajní ľudia talent alebo jednoducho milujú to, čo je populárne?

Myšlienka: Členovia skupiny U2 ​​sa zamaskovali ako pouliční muzikanti a spravili bezplatný koncert v metre. Zvyčajne je veľmi zložité dostať sa na ich koncert: vstupenky sú rozpredané v priebehu niekoľkých hodín. Dokážu okoloidúci rozoznať talent naoko neznámych pouličných umelcov?

Reklama

Výsledok: Ľudia muzikantom nevenovali pozornosť, kým sa neodhalili. Podobný experiment urobil Cristiano Ronaldo v rodnom Madride: málokto sa zaujímal o umenie futbalistu v prevleku bezdomovca pred tým, než si vyzliekol masku.

 

Reklama

6. Čo sa stane, keď čítate zlé správy každý deň?

Podstata: V priebehu 7 dní časť používateľov Facebooku vo svojej lište častejšie videla negatívne informácie. V časti správ boli materiály s veľmi emotívnym kontextom. Experimentu sa zúčastnilo 689 003 užívateľov.

Výsledok: Novinky skorigovali správanie užívateľov, vyvolali u nich častejšie prejavenie negatívnych emócií a zdieľanie podobných informácií. Ľudia vnímali negatívne informácie tak, ako by sa tieto udalosti stali v ich živote a stali sa súčasťou ich vlastných prežitkov. V rámci experimentu preverili aj opačnú teóriu: keď človek plní svoj život pozitívnymi novinkami, tak sa cíti šťastnejší a častejšie prejavuje láskavosť, lásku a súcit.

 

5. Čo sa stane, ak dáte používateľom úplnú slobodu správania a trochu voľného priestoru?

Podstata: Na stránke Reddit spustili zaujímavý projekt, ohromné ​​online plátno, kde mohol každý užívateľ kresliť tým, že si vybral pixel a zmenil jeho farbu. Aby mohol zafarbiť ďalší pixel, musel počkať 5 minút alebo pracovať skupinovo. Tak vznikla skupina tvorcov, ktorí tvorili obrázky, a skupiny, ktoré zafarbovali jednou farbou rôzne rohy plátna. Bola aj ochrancovia, ktorí strážili obrázky pred chuligánmi.

Výsledok: Na začiatku umelci vďaka ochrancom vytvorili zložité obrázky. Ale potom sa objavila cenzúra: ochrancovia sa rozhodli, aké obrázky budú strážiť. Kým užívatelia bojovali, objavili sa tí, ktorí zapĺňali pixely čiernou farbou. Postupným ničením všetkého otvárali cestu novým obrázkom. Projekt existoval 72 hodín a zmenil sa v jasný model koexistencie ľudí v spoločnosti.

 

4. Aký vplyv má na deti podpora dospelých?

Podstata: Učiteľka rozdelila deti v triede do dvoch skupín podľa farby očí. Prvý deň experimentu dostávali modrooké deti výhody, pochvaly a podporu a hnedooké nosili na chrbte zvláštnu stuhu a boli pripravené o pozornosť a privilégiá. Druhý deň si deti role vymenili.

Reklama

Výsledok: Skupina detí s výhodami cítila podporu učiteľky a začala vykazovať lepšie výsledky v učení, zároveň sa správala povýšene a namyslene vo vzťahu k druhej skupine. Druhá skupina sa správala ponížene, deti horšie plnili aj jednoduché úlohy. To sa opakovalo, keď sa skupiny vymenili. Dnes v mnohých zariadeniach, ktoré pracujú s problematickými deťmi, používajú metódu podpory a pochvaly, aby deti prevychovali.

 

3. Ako vidia ľudia sami seba a ako ich vidia neznámi ľudia?

Podstata: Kriminalistický umelec kreslí portréty žien podľa popisu, bez toho aby ich videl. Najskôr prosí ženu, aby sa opísala, a nakreslí portrét podľa jej slov. Potom požiada neznámeho človeka, aby opísal túto ženu, a znovu kreslí jej portrét tentoraz už podľa slov neznámeho. Vo finále dostáva každá žena 2 svoje portréty a dôležitú lekciu od organizátora experimentu – spoločnosti Dove.

Výsledok: Všetky portréty vytvorené na základe svojho opisu sa radikálne líšili od portrétov podľa popisu neznámych ľudí. Zvyčajne človek preháňa svoje nedostatky, zatiaľ čo neznámy človek vidí celkový obraz a naopak sa zameriava na prednosti.

Reklama

 

2. Ako ovplyvňuje hudba cestujúcich v taxíku?

Podstata: Vodič menil muziku v aute raz za týždeň a pozoroval, ako to ovplyvňuje správanie pasažierov a jeho osobné hodnotenie.

Výsledok: Počas hrania rockovej muziky a retro pesničiek hodnotenie vodiča kleslo, počúvanie rapu odmietla prevažná väčšina pasažierov – hodnotenie vodiča sa výrazne znížilo. Mnohým sa páčili veľké hity minulých rokov, ale najpozitívnejšie reakcie vyvolávala klasika s rockovým doplnením. Vo výsledku ak sa vodič rozhodol nechať chvíľu hrať vážnu hudbu, často dostával dobré sprepitné.

 

Reklama

1. Ako veľmi sme si vzájomne podobní?

Podstata: 67 ľudí bolo pozvaných na DNA test, aby sa dozvedelo o svojom pôvode a začalo pátrať po stopách svojho DNA vďaka spoločnosti Momondo. Skoro všetci si boli istí tým, že sa dobre orientujú vo svojich koreňoch, mnohí sa s predpojatosťou stavali k iným národom a národnostiam.

Výsledok: Test ukázal, že nikto zo 67 ľudí nebol zástupcom čistej rasy alebo etnika. Ukázalo sa, že skoro všetci účastníci experimentu sú nositeľmi génov tých národov, ku ktorým sa stavali predpojato. Experiment donútil každého účastníka sa zamyslieť nad svojím vzťahom k sebe a k iným ľuďom. Niektorí navrhli, aby sa tento test používal v školách, aby bola odstránená xenofóbia, rasizmus a národný extrémizmus.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali