22-ročná Izraelčanka zomrela po očkovaní mRNA vakcínou od Pfizeru

22-ročná Izraelčanka zomrela po očkovaní mRNA vakcínou od Pfizeru

Tel Aviv 8. apríla 2021 (HSP/The Times of Israel/Foto:Screenshot)

 

Rodina Shirel Hilelovej obviňuje Ziv Medical Center zo zanedbávania: „Jej stav sa zhoršoval pred ich očami a nikto nepohol ani len prstom“; stále nie je jasné, či prípad súvisí s vakcínou

Shirel Hilelová
Na snímke Shirel Hilelová

Rodina mladej izraelskej ženy, ktorá zomrela na zápal srdcového svalu po očkovaní proti COVID-19, z jej smrti obvinila nemocnicu.

Reklama

Shirel Hilelová (22) dostala svoju druhú dávku vakcíny pred dvoma týždňami, povedala jej sestra Nofar pre spravodajskú stanicu Channel 13. Neskôr povedala, že sa cíti zle a povedala, že má bolesti svalov.

„Povedala som jej: ’vezmi [liek proti bolesti]. Nepomáha to? Zajtra choď k lekárovi,“ povedala Nofar.

Reklama

Hilelovej stav sa však zhoršil, začala mať ťažkosti s dýchaním a bolesti na hrudníku a bola prevezená do Ziv Medical Center v Safede.

V nemocnici Hilelovej diagnostikovali myokarditídu, zápal srdcového svalu, čo podľa priateľa Eyala lekár prirovnal k opuchnutému ramenu.

„Povedal som, dobre, tri, štyri dni alebo týždeň.“ Budem s ňou toľko, koľko bude treba,“ povedal.

Podľa informáciach na sieťach sa medzi Izraelčanmi, ktorí dostali obe vakcíny, vyskytli ďalšie prípady myokarditídy, všetky však boli úspešne liečené, vrátane pacientov vo vážnejšom stave ako Hilelovej.

Hilelová bola nakoniec prevezená na kardiologické oddelenie, kde jej rodina tvrdila, že ju nemocničný personál dostatočne nemonitoroval.

Reklama

„Pozrela som sa na monitor a videla som dych. Monitor pípal a nikto to nekontroloval,“ povedala Nofar Hilelová.

O dva dni neskôr, povedala, že sa jej sestra zrútila.

„Pripravila som sa tak rýchlo ako sa dalo a povedala som, ‘idem hore [do nemocnice], aby som zistila, čo môžeme ešte urobiť.’ O päť minút neskôr volali, že zomrela,“ povedala Nofar.

Dodala: „Jednoducho sa zhoršovala pred ich očami a nikto, jednoducho nikto ani len palcom nepohol a byl sa o ňu postaral.“

Právnik rodiny povedal, že Hilelovej príbuzní plánujú podniknúť právne kroky proti nemocnici.

Reklama

Ziv Medical Center medzitým uviedlo, že Hilelová bola liečená podobne ako ostatní pacienti, ktorí sa uzdravili v priebehu niekoľkých dní.

„V posledný deň hospitalizácie sa začal jej stav zhoršovať. Vyvinuli sa pretrvávajúce poruchy srdcového rytmu, ktoré nereagovali na liečbu a po pokračujúcej resuscitácii bola vyhlásená za mŕtvu. Zdieľame zármutok rodiny nad ťažkou stratou,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Minulý mesiac ministerstvo zdravotníctva nariadilo nemocniciam hlásiť všetky prípady zápalu srdcového svalu u zaočkovaných.

„Po niekoľkých podobných prípadoch tohto typu, ktoré sa vyskytli po okamžitom podaní vakcíny, sa rozhodlo venovať osobitnú pozornosť tejto otázke,“ uviedol Tal Brosh, vedúci oddelenia infekčných chorôb v Assuta Medical Center v Ašdode, pre spravodajský server Ynet.

Zdôraznil, že nie je jasné, či existuje priama súvislosť medzi prípadmi zápalov srdcového svalu a vakcínou.

Podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva dostalo 5 252 718 Izraelčanov najmenej jednu dávku očkovacej látky a 4 804 891 dostalo obidve očkovania.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali