„Štyridsatoro“ gréckych ľavičiarov alebo qu’est-ce que c’est Syriza?

„Štyridsatoro“ gréckych ľavičiarov alebo qu’est-ce que c’est Syriza?

Atény, 11. februára 2015 (HSP/Foto: TASR)

 

Grécko, Tsipras, Syriza. Tieto slová sú v súčasnosti veľmi populárne nielen v samotnom Grécko alebo v Európe, ale fakticky v celom svete. Gréci to poriadne zavarili! Niektorí ich chvália, iní kritizujú, tretím je ako obyčajne všetko fuk. Ale o čo vlastne ide Syrize?

Nielen na Slovensku, ale vo viacerých krajinách sú ľudia zvyknutí voliť politikov podľa toho, ako vystupujú alebo ako sa obliekajú, či sú vtipní alebo vedia argumentovať, či dokážu nasľubovať zlaté hory alebo sa hrajú na obrovských vlastencov, podľa toho, ako dokážu ohúriť a obalamutiť obecenstvo. Ruku na srdce – koľkí z nás podrobne preštudovali programy politických strán, ktorým sme dávali svoj hlas počas volieb?

Reklama
Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras a líder strany Syríza

Čo je tam po programe? Ľavicovo orientovaní občania volia ľavicu, pravicovo orientovaní – pravicu, liberáli – liberálov a zlodeji – zlodejov. Dnes v ústach všetkých – Syriza, Syriza, Syriza. Komentujú a predpovedajú budúcnosť Grécka a konanie Syrizy politici, ekonómovia, analytici, novinári a iní amatéri. Komentujú udalosti v Grécku podľa toho, ako vystupuje nový grécky premiér, ako sa oblieka, čo sľubuje, ako reční, ako vtipkuje…

A zasa sme tam, kde sme boli. Pozná aspoň niekto, čo je to vlastne Syriza, čo chce, čo má na pláne, načo vlastne vzrušila celé Grécko a zaspatú Európu? Nuž, posvietime si na volebný program Syrizy. Pokúsime sa nájsť niečo, čo by sme chceli dosiahnuť aj na Slovensku, alebo niečo, čo rezolútne odmietame, alebo možno nás niečo prekvapí. Tak o čom je tá Syriza, čo to je, kam potiahne Grécko?

Reklama

Tu je 40-bodový volebný program Syrizy – svojrázne „štyridsatoro“ gréckych ľavičiarov na čele s novým ambicióznym premiérom Alexisom Tsiprasom.

Bod 1. Audit verejného dlhu a preskúmanie výšky úrokových platieb. Pozastavenie splátok, pokiaľ sa nezastaví a neprestane zvyšovať nezamestnanosť.

Bod 2. Požadovanie od EU zmeny úlohy Európskej centrálnej banky tak, aby ECB financovala štáty a programy štátnych investícií.

Bod 3. Zvýšenie dane z príjmu na 75% pre všetky príjmy nad 500 tisíc euro.

Bod 4. Zmena volebného zákona na základe pomerného systému.

Reklama

Bod 5. Zvýšenie daní veľkých firiem na európsky priemer.

Bod 6. Prijatie zákona o finančných transakciách a osobitná daň na luxusný tovar.

Bod 7. Zákaz špekulatívnych finančných nástrojov.

Bod 8. Zrušenie finančných výhod pre cirkev a lodiarsky priemysel.

Bod 9. Eliminácia tieňového bankového sektora a odlivu kapitálu do zahraničia.

Reklama

Bod 10. Silná redukcia vojenských výdavkov.

Bod 11. Zvýšenie minimálnej mzdy na 750 eur mesačne.

Bod 12. Použitie vládnych budov, bank a kostolov pre bezdomovcov.

Bod 13. Otvorenie stravovania vo verejných školách s raňajkami a obedom zadarmo pre deti.

Bod 14. Poskytovanie bezplatnej zdravotnej starostlivosti nezamestnaným, bezdomovcom a ľudom s nízkymi mzdami.

Bod 15. Dotácie až 30% na hypotekárne platby pre rodiny s nízkymi príjmami, ktorí nie sú schopný splácať splátky.

Bod 16. Zvýšenie dotácie pre nezamestnaných. Zvýšenie sociálnej ochrany neúplných rodín, seniorov, zdravotne postihnutých a rodín bez príjmu.

Bod 17. Zavedenie daňových úľav pre základné tovary.

Bod 18. Znárodnenie bánk.

Bod 19. Znárodnenie radu firiem v strategických odvetviach (železnice, letiská, telekomunikácie) pre rozvoj krajiny.

Reklama

Bod 20. Rozvoj miestnych obnoviteľných zdrojov energie a ochrany životného prostredia.

Bod 21. Rovnaké platy pre mužov a ženy.

Bod 22. Obmedzenie neštandardných nájmov a výhod bez časového obmedzenia.

Bod 23. Posilnenie ochrany práce a ochrany miezd pracovníkov zamestnaných na čiastočný úväzok.

Bod 24. Obnovenie kolektívnej (pracovnej) zmluvy.

Reklama

Bod 25. Posilnenie inšpekcie práce a požiadavky pre firmy pracujúce na štátnych zákazkách.

Bod 26. Ústavné reformy s cieľom zabezpečiť odluku cirkvi od štátu, rovnako ako ochranu práva na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť.

Bod 27. Vyhlásenie referend o zmluvách a ďalších dohodách s EU.

Bod 28. Zrušenie neoprávnených výhod pre poslancov. Zrušenie poslaneckej imunity pre ministrov tak, aby to súdu umožnilo začať trestné konanie proti členom vlády.

Bod 29. Demilitarizácia pobrežnej stráže a špeciálnych síl. Zákaz nosenia strelnej zbrane policajtom pri demonštráciách. Zmena výcviku pre policajtov tak, aby kládli dôraz na sociálne otázky, ako je prisťahovalectvo, drogy a sociálne faktory.

Reklama

Bod 30. Záruka ľudských práv v prisťahovaleckých centrách a vo väzbe.

Bod 31. Podpora zlučovania rodín imigrantov.

Bod 32. Dekriminalizácia používania drog v prospech boja proti obchodu s drogami. Zvýšené financovania rehabilitačných centier.

Bod 33.Obmedzenie práva na odmietnutie prijatia návrhov zákonov.

Bod 34. Zvýšenie financovania zdravotnej starostlivosti na európsky priemer (prevalencia EÚ o 6% HDP v Grécku – 3%).

Bod 35. Eliminácia platieb občanov v prospech národných zdravotníckych služieb.

Bod 36. Znárodnenie súkromných nemocníc. Odstránenie účasti súkromného sektora v národnom systéme zdravotnej starostlivosti.

Reklama

Položka 37: Stiahnutie gréckych vojakov z Afganistanu a z Balkánu. Gréckych vojakov už nebudú posielať mimo územia Grécka.

Bod 38. Zrušenie vojenskej spolupráce s Izraelom. Podpora vytvorenia Palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967.

Bod 39. Rokovania o stabilizácii vzťahov s Tureckom.

Bod 40. Zrušenie všetkých zahraničných vojenských základní v Grécku a vystúpenie krajiny z NATO.

Je to „štyridsatoro“ novej gréckej vlády. Koľko bodov sa jej podarí zrealizovať?..

eu

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali