Posolstvo prezidenta Putina Federálnemu zhromaždeniu

Posolstvo prezidenta Putina Federálnemu zhromaždeniu

Moskva 5. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Vladimir Putin vystúpil s každoročným Posolstvom k Federálnemu zhromaždeniu

Tohtoročné posolstvo je 22. v novodobej histórii Ruska a 12. v poradí vystúpením Vladimira Putina.

Reklama
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas výročného prejavu o stave krajiny k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia v Kremli v Moskve
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas výročného prejavu o stave krajiny k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia v Kremli v Moskve

3. decembra 2015, Kremeľ, Moskva

Vladimir Putin: Vážení členovia Rady federácie! Vážení poslanci Štátnej Dumy! Občania Ruska!

Reklama

Na začiatku tohtoročného Posolstva chcel by som vysloviť slová vďačnosti ruským vojakom, ktorí bojujú proti medzinárodnému terorizmu.

Rusko už dlho stojí na čele boja proti terorizmu. Je to boj za slobodu, pravdu a spravodlivosť. Za životy ľudí a budúcnosť celej civilizácie.

Hrozba terorizmu rastie. Doteraz nebol vyriešený problém Afganistanu. Situácia v tejto krajine je alarmujúca a nevzbudzuje optimizmus, a okrem toho, v poslednom období sa stabilné, aj dostatočne prosperujúce krajiny Stredného Východu a Severnej Afriky – Irak, Líbya, Sýria – zmenili na zónu chaosu a anarchie, z ktorej sa hrozba šíri do celého sveta.

Najväčším zdrojom nebezpečenstva sú militantní bojovníci, ktorí sa sústredili v Sýrii. Mnohí z nich pochádzajú z Ruska, krajín SNŠ. Dostávajú peniaze, zbrane, zhromažďujú sily. Ak zosilnejú, zvíťazia v tých končinách, tak sa následne nevyhnutne dostanú aj k nám, aby rozsievali strach a nenávisť, ničili výbuchmi, zabíjali a mučili ľudí. A preto sme my povinní zastaviť a zničiť ich na vzdialených prístupoch.

Z tohto dôvodu bolo rozhodnuté o vojenskej operácii v súlade s oficiálnou žiadosťou zákonnej a legitímnej sýrskej vlády. Aj v Sýrii naše ozbrojené sily bojujú predovšetkým za Rusko, bránia bezpečnosť najmä našich občanov.

Reklama

V boji proti terorizmu Rusko preukazuje mimoriadnu zodpovednosť a potvrdzuje svoje vedúce postavenie. Tieto rozhodné opatrenia podporuje ruská spoločnosť.

Ponaučenia z minulosti sú napomenutím pre svetové spoločenstvo. Historické paralely sú zrejmé.

V XX. storočí neochota zjednotiť úsilie v boji proti nacizmu stála desiatky miliónov životov, bola zaplatená najkrvavejšou svetovou vojnou.

Dnes opäť stojíme tvárou v tvár k zničujúcej barbarskej ideológii a nemáme právo dopustiť, aby novodobí tmári uskutočnili svoje ciele.

To znamená – žiadne útočisko pre banditov. Žiadne dvojité štandardy. Žiadny kontakt s akýmikoľvek teroristickými organizáciami. Žiadne snahy o ich použitie pre vlastné účely. Žiadne krvavé podnikanie s teroristami.

Reklama

Vieme, napríklad, kto si v Turecku napcháva svoje vrecká a dáva možnosť zarobiť teroristom z predaja ropy ukradnutej v Sýrii. To sú tie peniaze, za ktoré banditi verbujú žoldnierov, kupujú zbrane, organizujú neľudské teroristické činy proti našim občanom, voči občanom Francúzska, Libanonu, Mali a ďalších krajín. Pamätáme si tiež, že práve v Turecku sa ukrývali a dostávali morálnu, materiálnu podporu bojovníci, ktorí vyčíňali na Severnom Kaukaze v 90. rokoch a v 2000. rokoch. Ešte aj teraz sa tam teraz vyskytujú.

Turecký ľud je pritom dobrý, pracovitý a talentovaný. V Turecku máme veľa dlhoročných a spoľahlivých priateľov. A zdôrazním: mali by vedieť, že nedávame znamienko rovnosti medzi nimi a časťou dnešnej vládnucej elity, ktorá je priamo zodpovedná za smrť našich vojakov v Sýrii.

Nezabudneme na toto napomáhanie teroristom. Vždy sme považovali a budeme považovať zradu za najhorší a najhanebnejší čin. Nech si to uvedomia aj v tí v Turecku, ktorí strieľali zozadu do našich letcov, ktorí sa pokrytecky snažia ospravedlniť sami seba, odôvodniť svoje konanie a zamaskovať zločiny teroristov.

Ale nedočkajú sa z našej strany nervóznej, hysterickej, nebezpečnej pre nás a pre celý svet reakcie. Reakcie, ktorá je predurčená pre akési vonkajšie efekty alebo dokonca na momentálne vnútropolitické zužitkovanie. To sa nestane.

Vážení kolegovia! V minulom roku sme museli čeliť vážnym ekonomickým problémom. Klesli ceny ropy, na iné naše tradičné exportné tovary, bol tiež obmedzený prístup pre ruské finančné inštitúcie a spoločnosti na globálne finančné trhy.

Situácia je naozaj zložitá, ale – už som hovoril o tom, a chcem zopakovať – nie je kritická. Už dnes pozorujeme pozitívne trendy. Priemyselná výroba a výmenný kurz národnej meny sú celkove stabilizované, došlo k poklesu inflácie oproti roku 2014, sme svedkami výrazného zníženia odlivu kapitálu. Konkurencieschopná výroba je stále sústredená predovšetkým v komoditnom a ťažobnom odvetví. Je dôležité, že máme úspešné priemyselné, poľnohospodárske podniky vo sfére malého a stredného podnikania. Úlohou je rýchle zvýšenie počtu takýchto spoločností a to vo všetkých odvetviach. Na dosiahnutie tohto cieľa by sa mal zamerať náš program substitúcie importu a podpory exportu, technologickej obnovy výrobných zariadení a prípravy odborných pracovníkov.

Znovu zdôrazňujem, že budeme podporovať hlavne konkurencieschopné odvetvia domácej výroby.

Pred desiatimi rokmi sme takmer polovicu požadovaných potravín dovážali zo zahraničia, boli kriticky závislí na dovoze, teraz však Rusko patrí medzi exportérov. V minulom roku ruský export poľnohospodárskych produktov dosiahol takmer 20 miliárd USD. To je o štvrtinu viac ako sú výnosy z predaja zbraní, alebo o tretinu príjmov z vývozu zemného plynu. A taký nárast naše poľnohospodárstvo dosiahlo za krátke, ale plodné obdobie. Veľká vďaka vidiečanom.

Som presvedčený, že musíme tento problém riešiť na národnej úrovni a do roku 2020 plne uspokojiť domáci trh domácimi potravinami. Sme schopní nielen sa uživiť s prihliadnutím na využitie pôdnych, vodných, a čo je obzvlášť dôležité, naturálnych zdrojov. Rusko má predpoklady stať sa svetovým dodávateľom zdravých, ekologicky nezávadných potravín, ktoré už dávno vymizli u niektorých západných výrobcov, najmä ak si uvedomíme, že požiadavky globálneho trhu na tieto výrobky sú stále väčšie.

Vážení kolegovia! Máme záujem o širokú obchodnú spoluprácu so zahraničnými partnermi, vítame investorov, ktorí sa zameriavajú na dlhodobé aktivity na ruskom trhu a to aj napriek bežným, nie vždy jednoduchým okolnostiam.

Reklama

Dosiahli sme kvalitatívne novú úroveň spolupráce v rámci Euroázijskej hospodárskej únie, vytvorili spoločný priestor s voľným pohybom kapitálu, tovaru a pracovnej sily. Dosiahli sme rámcovú dohodu o súčinnosti eurázijskej integrácie s čínskou iniciatívou Ekonomického pásu Hodvábnej cesty. Vznikla zóna voľného obchodu s Vietnamom. Budúci rok sa v Soči uskutoční summit Rusko-ASEAN a som si istý, že môžeme vypracovať vzájomne výhodný program spolupráce.

Ponúkame spolu s kolegami z Euroázijskej hospodárskej únie začať konzultácie s členmi SCO a ASEAN, ako aj s krajinami, ktoré pristupujú k SCO, o vytvorení možného hospodárskeho partnerstva. Spoločne naše štáty tvoria takmer tretinu z celosvetovej ekonomiky v parite kúpnej sily.

Vážení kolegovia! Máme dlhodobý program, ktorý by nemal byť závislý ani na volebných cykloch, ani na bežnej situácii. A je jasné, že zachovanie národa, vzdelávanie detí a odhaľovanie ich talentu – je tým, čo určuje silu a budúcnosť akejkoľvek krajiny, vrátane našej vlastnej.

Chcel by som začať s demografie. Za tri roky po sebe v Rusku sme zaznamenali prirodzený rast populácie. Áno, zatiaľ nie je veľký, ale je. Čo chcem tým povedať? Podľa všetkých prognóz sme už mali skĺznuť do novej demografickej jamy, po jednej generácii pocítiť ozvenu 90-rokov, čo nám hovorili a predpovedali odborníci-demografovia aj z Organizácie Spojených národov. Ale nestalo sa. A predovšetkým preto, že polovica novorodencov dnes – to je druhé, tretie a ďalšie dieťa v rodine. Rodiny chcú mať deti, chcú ich vychovávať, veria v ich budúcnosť, uverili vlastnej krajine, počítajú s podporou štátu. Považujem za potrebné predĺžiť program poskytovania materského kapitálu najmenej na ďalšie dva roky.

Teraz o zdravotnej starostlivosti. Hlavným výsledkom všetkej našej politiky v tejto oblasti je rastúci trend priemernej dĺžky života. Za desať rokov sa zvýšila o viac ako päť rokov a tento rok, podľa predbežných odhadov, presiahne 71. rok. Ale problémov, ktoré musíme riešiť, je, samozrejme, veľa.

Reklama

Vážení kolegovia! Neraz sme boli nútení rozhodovať sa o principiálnom, osudovom smerovaní nášho ďalšieho rozvoja. A jeden z týchto rozhodujúcich míľnikov sme zdolali v roku 2014, kedy sa uskutočnilo navrátenie Krymu a Sevastopoľa do Ruska. Rusko sa nahlas prejavilo ako silný nezávislý štát s tisícročnou históriou a veľkými tradíciami, ako národ, ktorý je konsolidovaný spoločnými hodnotami a zdieľa spoločné ciele.

Dovolím si ďalší citát, vonkoncom nečakaný aj pre mňa, slová, ktoré vyjadril muž, vzdialený od politiky. To sú slová Dmitrija Ivanoviča Mendelejeva, ktoré povedal pred 100 rokmi. Tu sú: „Roztrieštených nás okamžite zničia. Naša sila je v jednote, vo vojsku, v dobrodušnom rodinnom založení a prirodzenom prehlbovaní vnútorného bohatstva a mierumilovnosti“. Nádherné slová, priamo určené nám – dnešným.

Súčasne je však Rusko súčasťou globálneho sveta, ktorý sa prudko mení. Sme si dobre vedomí zložitostí a rozsahu existujúcich problémov – vonkajších aj vnútorných. Na ceste akéhokoľvek rozvoja sa vždy vyskytujú ťažkosti a prekážky. Budeme reagovať na všetky výzvy, budeme jednať tvorivo a efektívne, pracovať pre spoločné dobro a v záujme Ruska. Pôjdeme vpred spoločne a spolu určite budeme úspešní.

Ďakujem.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali