Jean-Jacques Mevel: Zmätená Európa voči Vladimirovi Putinovi

Jean-Jacques Mevel: Zmätená Európa voči Vladimirovi Putinovi

Paríž 21. októbra 2016 (HSP/Foto: Screen Le Figaro)

 

„Stratégia Európanov voči Rusku je zapríčinená spormi o sankciách, ohľadom ktorých neexistuje jednotný názor. A v tom istom čase Rusko drží meč zdvihnutý nad Aleppo,“ píše vo svojom komentári v Le Figaro francúzsky novinár a publicista Jean-Jacques Mevel

 Screen Le Figaro
Screen Le Figaro

Francúzsky korešpondent akreditovaný v centrále EÚ v Bruseli komentuje súčasnú situáciu, keď Európa presne nevie, čo má robiť. Úplne zablúdila v otázke: pokračovať v sankciách voči Rusku alebo nepokračovať? „Keď tlak narastá, Vladimír Putin zhadzuje zbytočný balast: jeho výhoda je v tom, že nemá ani spojencov, ani partnerov, s mienkou ktorých musí počítať. V priebehu 5 dní ruský líder obnovil dialóg s USA o Sýrii v Lausanne, pozastavil nálety na Aleppo a po ročnej pauze zasa začal rokovať s Merkelovou a Hollandom o Ukrajine.

Reklama

Zatiaľ nevidíme nejaké konkrétne výsledky, preto toto všetko môžeme považovať skôr za gestikuláciu ako za diplomaciu najvyššej triedy. Ale ruský prezident sa môže tešiť tomu, že Rusku sa podarilo zabrzdiť aj bez toho s problémami fungujúci európsky mechanizmus zahraničnej politiky. Ukončenie činnosti Obamovej administrácie taktiež nedovoľuje počítať s nejakým pohybom v otázke Sýrii alebo Ukrajiny,“ domnieva sa francúzsky novinár.

Predpokladá, že na nadchádzajúcom summite EÚ môžeme očakávať, že členské krajiny ešte tvrdšie odsúdia to, že Rusko zapríčinilo trápenie sa obyvateľov Aleppa, ale nič viac sa očakávať nedá. Poukazuje na to, že európski politici sa zmohli iba na to, že vyzývali zastaviť krviprelievanie, ale to je všetko. Tvrdí, že treba vymyslieť aj niečo nové.
Poukazuje na to, že EÚ síce zvyšuje rétoriku, ale nemieni pritvrdzovať sankcie. Pripomína, že prednedávnom Nemecko (v osobe Angely Merkelovej), Veľká Británia (v osobe Borisa Johnsona) a Francúzsko (potichu v kuloároch) pohrozili Moskve novými opatreniami, ale v Luxembursku neprijali sankcie voči Rusku, ale voči Sýrii…

Reklama

„Ako tvrdia diplomati, bolo by bláznovstvom hnevať Putina v tom momente, keď drží vytasený meč nad Aleppom a obnovuje rokovania vo všetkých oblastiach. Zle jazyky povedia, že Putin dosiahol svoje a neurobil žiadne seriózne ústupky. Ale je to iba časť európskej dilemy: sankcie voči Rusku sú stále predmetom sporov v EÚ. Prijali ich iba v prípade zriedkavej jednotnosti v r. 2014 po anexii Krymu, začiatku vojny na Ukrajine a katastrofy МН17 v následku útoku rakety Buk ruskej výroby (298 obetí a väčšina z nich sú Holanďania),“ pripomína novinár.

„Pre zosilnenie alebo oslabenie sankcií potrebujeme jednotu. Je to dlhý a ťažký proces. Ale ruský líder podobné obmedzenia nemá. Okrem toho ani jedna európska krajina sa neodváži otvoriť Pandorinu skrinku, pretože práve teraz EÚ potrebuje jednotu kvôli migračnej kríze a  odchodu Veľkej Británie z EÚ,“ tvrdí Jean-Jacques Mevel.

Poukazuje na to, že otázka sankcií nebude mimoriadne aktuálnou na tomto summite, pretože sankcie aj tak potrvajú do januára. „Oficiálnou témou budú dlhodobé vzťahy s Ruskom. Realita je taká, že aj keby Európa mala nejakú stratégiu voči Rusku, najčastejšie závisí od stavu sporov na margo sankcií. Nik nevie: treba ich zosilniť alebo oslabiť, hneď alebo postupne? Ide o mimoriadne rôznorodú koalíciu, v ktorej sa nachádza Taliansko a Matteo Renzi (záleží mu na obchodných vzťahoch), Maďarsko a Viktor Orbán (pochvaľuje si Putina) a Slovensko a Róbert Fico (Slovensko dostáva od Ruska prakticky celú „várku“ plynu a ropy). V tejto koalícii sú aj historickí spojenci a priatelia Ruska v rámci pravoslávia ako Grécko a Cyprus,“ zdôrazňuje francúzsky novinár.

Píše, že otázka sankcií rozdeľuje Európu historicky a geograficky. „Vyšehradskú štvorku trápi konflikt medzi Maďarskom a Poľskom. Pobaltské štáty zaujali tvrdú pozíciu podobne ako Francúzsko a Veľká Británia. Nemecko tiež je rozdelené a Angela Merkelová má odlišný názor ako sociálni demokrati. Zástupca šéfa NATO Alexander Vershbow víta ten fakt, že Európa dodržuje svoj kurz aj napriek tomu, že Putin nedosiahol všetko, čo chcel. Avšak tento fakt môžeme považovať aj za pochvalu tomu, že sa vôbec nič nezmenilo,“ zdôrazňuje Jean-Jacques Mevel v závere svojho komentáru v Le Figaro.

 

Reklama

Eugen Rusnák

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali