Zomrel Alexej Navaľnyj. Politici reagujú: “Putin je maximálne zlo”

Zomrel Alexej Navaľnyj. Politici reagujú: “Putin je maximálne zlo”

Moskva 16. februára 2024 (HSP/Evgeny Feldman/Meduza, AP/Matthias Schrader)

Aktualizované 16. februára 2024 o 19:25 h.

Ruské úrady oznámili, že Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení

Alexej Navaľnyj portrét pieta kvety spomienka
Na snímke ľudia položili kvety vedľa portrétu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného pred ruským veľvyslanectvom v Paríži

Oddelenie Federálnej väzenskej služby pre Jamalsko-nenecký autonómny okruh uviedlo, že ruský opozičník zomrel v trestaneckej kolónii. Uvádza sa, že boli “vykonané všetky potrebné opatrenia, nepriniesli pozitívne výsledky”.

Reklama

Podľa zdroja RT sa mu odtrhla krvná zrazenina.

 

Reklama

Peskov – o smrti Navaľného

Pokiaľ vieme, FSIN sa v súlade so všetkými platnými pravidlami zaoberá všetkými kontrolami, objasňovaním. Na to nie sú potrebné žiadne príkazy, pretože v tejto veci už existuje súbor pravidiel, ktorými sa Federálna služba pre výkon trestu riadi.

Poznamenal, že prezident bol informovaný o smrti Navaľného a príčiny jeho smrti by mali objasniť zdravotníci.

 

Ukrajina, Západ a ruská opozícia už tvrdia, že Navaľného zabil Putin

“Ruské orgány zverejňujú priznanie, že Alexeja Navaľného zabili vo väzení. Nemáme možnosť to potvrdiť alebo dokázať, že to nie je pravda. Navaľného právnik je na ceste na Charp,” povedal Navaľného spolupracovník Leonid Volkov.

Z Ukrajiny sa k správe o smrti ako prvý vyjadril Jermak.

Reklama

“Putin je maximálne zlo, ktoré sa bojí akejkoľvek konkurencie. Životy Rusov pre neho nie sú ničím. S ním sa nedá vyjednávať. Jediný jazyk, ktorému rozumie, je sila,” napísal šéf OP.

Neskôr prezident Zelenskyj povedal, že “zrejme ho zabil Putin”.

Prvým zahraničným lídrom, ktorý komentoval správy o Navaľného smrti, bol lotyšský prezident Edgars Rinkevič.

“Nech si o Alexejovi Navaľnom ako o politikovi myslíte čokoľvek, práve ho brutálne zavraždil Kremeľ. To je fakt a to je to, čo musíte vedieť o skutočnej povahe súčasného ruského režimu. Vyjadrujem sústrasť jeho rodine a priateľom,” uviedol prezident vo vyhlásení.

A generálny tajomník NATO uviedol, že je potrebné zistiť všetky skutočnosti týkajúce sa Navaľného smrti a “Rusko musí odpovedať na závažné otázky”.

Reklama

Šéf Európskej rady Charles Michel uviedol, že EÚ považuje ruské orgány za zodpovedné za Navaľného smrť.

 

Biely dom je vo vyjadreniach opatrný

Biely dom sa k Navaľného smrti vyjadruje veľmi opatrne a tvrdí, že “sa zatiaľ zdržiava komentárov”.

“Ak sa to potvrdí, je to strašná tragédia a vzhľadom na dlhú a strašnú históriu ubližovania svojim oponentom zo strany ruskej vlády to vyvoláva skutočné a zjavné otázky, čo sa tu stalo. Zdržím sa však ďalších komentárov, kým nebudeme vedieť viac, a aktívne sa snažíme získať potvrdenie, ako viem, že aj rodina pána Navaľného, a na základe toho určíme, čo bude ďalej,” povedal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Pripomeňme, že v roku 2021 Biden povedal, že Rusko by utrpelo “katastrofálne následky”, ak by Navaľnyj zomrel vo väzení.

 

Nové vyjadrenia

Po prvých opatrných komentároch Spojené štáty priamo obvinili ruské orgány zo smrti Navaľného.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová začala svoj prejav na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii touto témou.

“Skôr než začneme – všetci sme práve dostali správu, že v Rusku zomrel Alexej Navaľnyj. Je to, samozrejme, hrozná správa a pracujeme na tom, aby sme získali potvrdenie. Modlím sa za jeho rodinu vrátane jeho manželky Júlie, ktorá je dnes s nami. A ak sa to potvrdí, bude to ďalší dôkaz Putinovej brutality, nech už ponúknu akúkoľvek verziu. Povedzme si jasne: zodpovednosť nesú ruské orgány. Budeme o tom hovoriť neskôr,” povedala americká viceprezidentka.

Putinovu zodpovednosť konštatoval aj štátny tajomník Anthony Blinken.

Reklama

“Jeho smrť v ruskom väzení a strach jedného človeka len podčiarkuje slabosť a hnilobu v srdci systému, ktorý Putin vybudoval. Budeme hovoriť s mnohými ďalšími krajinami, ktoré sú znepokojené situáciou Alexeja Navaľného, najmä ak sa tieto správy potvrdia. Ak sú tieto správy pravdivé, súcitíme s jeho manželkou a rodinou,” povedal Blinken na okraj mníchovskej konferencie.

Na podujatí sa zúčastňuje aj Navaľného manželka Julija.

“Vždy klamú. Ale ak je to pravda, chcem, aby Putin a celé jeho okolie vedeli, že sa budú zodpovedať za všetko, čo urobili našej krajine, mojej rodine. A ten deň nastane veľmi skoro. Chcem vyzvať medzinárodné spoločenstvo a všetkých ľudí, aby sa zjednotili a porazili toto zlo,” povedala manželka opozičného lídra.

 

Smrť Navaľného. Dôsledky

Smrť Alexeja Navaľného je určite ťažkou ranou pre liberálnu opozíciu v Rusku.

Reklama

Napriek tomu, že Navaľnyj mal neľahké vzťahy s inými predstaviteľmi tejto skupiny, bol najjasnejším a najznámejším oponentom Putina v Rusku aj vo svete. A ak by sa v Rusku náhle začali nejaké radikálne zmeny (napríklad v prípade Putinovej smrti), Navaľnyj by sa ako zrozumiteľná a Západom systematicky podporovaná osobnosť mohol okamžite stať príťažlivým bodom pre značnú časť ruských elít.

Teraz takáto postava neexistuje a nie je ani zďaleka isté, či sa v dohľadnej dobe objaví, vzhľadom na totálny nesúlad v liberálnych kruhoch a skutočnosť, že väčšina ich lídrov je v zahraničí.

Boris Nadeždin, ktorému nebolo umožnené zúčastniť sa na voľbách, hoci ho príležitostne podporovala takmer celá liberálna opozícia (vrátane Chodorkovského a Navaľného), aby vo voľbách demonštroval protivojnový a protestný potenciál ruskej spoločnosti, sa napriek tomu v tomto prostredí neteší dôvere. Mnohí ho považujú za “bábku Kremľa”. Mimochodom, Kremeľ sa teraz skutočne môže pokúsiť nahradiť Nadeždina Navaľným ako “vodcom liberálnej a protivojnovej opozície”. Samozrejme, ak chce Putin ruským liberálom vôbec ponechať nejakú inštitucionálnu a právnu niku, a nie ich “zlikvidovať ako triedu”.

Ukrajina a západní lídri určite využijú Navaľného smrť ako ďalší argument na to, aby Západ poskytol ešte viac zbraní a uvalil ešte viac sankcií na Rusko. V tejto súvislosti, ako aj vzhľadom na skutočnosť, že incident sa časovo zhodoval s návštevou Zelenského v Európe, sa v Rusku už objavila konšpiračná teória, že smrť opozičníka mohli zorganizovať niektorí nasadení “agenti” zahraničných spravodajských služieb s cieľom “posilniť signál” od Zelenského o potrebe zvýšiť podporu Ukrajine, ako aj “prerušiť” negatívne spravodajské pozadie udalostí v Avdejevke.

Táto zámienka je však úprimne slabá, pretože v skutočnosti je pre Západ Navaľného smrť jednoznačne nevýhodná. Jednak preto, že stratil osobnosť, na ktorú by bolo možné vsadiť v prípade zmeny situácie v Rusku. A tiež z hľadiska imidžu. Navaľnyj je ďalším príkladom toho, že záruky a “strecha” Západu nefungujú. A nedokáže ochrániť tých, ktorých podporuje. Navyše Západ už po Putinovej invázii na Ukrajinu použil takmer celý arzenál opatrení proti Rusku.

Reklama

Ďalšou otázkou je, že Navaľného smrť ešte viac sťaží akýkoľvek dialóg medzi Ruskom a Západom (vrátane dialógu o ukončení vojny na Ukrajine), a teda aj verziu, že opozičníka zabili tí, ktorí nechcú tento dialóg obnoviť a dospieť k akýmkoľvek dohodám. Na druhej strane však to, čo sa deje na Ukrajine, má oveľa väčší vplyv na vyhliadky na dialóg. A na tomto pozadí je nepravdepodobné, že by Navaľného smrť bola rozhodujúcim faktorom.

 

Premiér: Smrť Alexeja Navaľného vyžaduje riadne vyšetrenie

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyžaduje podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za prípadné zlyhania alebo úmyselné konania spojené s týmto úmrtím. Informoval o tom na sociálnej sieti.

“Smrť politika alebo politicky obvineného vo väzení vždy vyvoláva obrovské pochybnosti,” uviedol Fico.

 

Prezidentka: Tragicky predvídateľný krok

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej tragicky predvídateľný výsledok toho, ako sa Putinovo Rusko správa k tým, ktorí sú proti skorumpovanému režimu. Informovala o tom na platforme X.

“Jeho eliminácia sa začala dávno pred dnešným dňom. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom,” uviedla prezidentka.

Reklama

 

Reakcie opozičných strán

Podľa Progresívneho Slovenska (PS) bol ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj jedným z najodvážnejších väzňov svedomia režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na jeho úmrtie vyhlásila, že plne stojí za demokratickými opozičnými silami v Rusku.

Zodpovednosť za Navaľného smrť padá podľa hnutia PS jednoznačne na ruského prezidenta. “Alexej Navaľnyj bol jedným z najodvážnejších väzňov svedomia Putinovho režimu. Od začiatku vedel, že za svoj boj môže zaplatiť aj tú najvyššiu cenu, no aj tak necúvol,” uviedla Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia PS.

Predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že všetci podporovatelia ruského režimu, ktorí si zakrývali oči pred zverstvami Putina, tak dostali smrťou Navaľného jasný dôkaz, ako sa skončí každý kritik diktátora z Kremľa.

“Je absolútne neprijateľné, aby bol akýkoľvek opozičný politik na svete nielen väznený, ale následne doslova umučený vo väzenskom tábore,” povedal Sulík.

Na Navaľného smrť reagoval aj predseda mimoparlamentnej strany Modrí-ES Mikuláš Dzurinda. “Je dôkazom, že skutočným nepriateľom režimu Vladimira Putina nie je ani EÚ, ani NATO, ani USA, ale jeho vlastní občania,” reagoval. Vyzval vládu aj parlament, aby tento neľudský, zlovestný režim dôrazne odsúdili.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:59

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udelila vo štvrtok svetovú cenu za slobodu tlače všetkým palestínskym novinárom pokrývajúcim vojnu v Gaze.

07:52

Najmenej 29 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie. Vyše 60 osôb je naďalej nezvestných a ďalších približne 4600 prišlo o strechu nad hlavou.

07:45

Nemecká spolková vláda pripisuje ruskej tajnej službe GRU zodpovednosť za kyberútok na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPS), ku ktorému došlo začiatkom minulého roka, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok počas návštevy Austrálie.

07:38

Kenský prezident William Ruto vymenoval vo štvrtok za veliteľa kenskej armády Charlesa Muria Kahaririho po tom, čo jeho predchodca zahynul pri nehode vrtuľníka.

07:30

Desaťtisíce ľudí vo štvrtok opäť protestovali v gruzínskej metropole Tbilisi proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. Protivládni demonštranti aj Západ zákon odmietajú ako autoritársky, pričom ho prirovnávajú k obdobnej ruskej legislatíve používanej na potlačenie disentu.

07:23

Iránom podporovaná skupina Islamský odpor v Iraku podnikla vo štvrtok viacero útokov riadenými strelami na Izrael, uviedli zdroje zoskupenia.

Útok bol podľa zdroja prvýkrát namierený na mesto Tel Aviv a použité pri ňom boli riadené strely typu Arqub.

06:59

Novinári, ktorí informujú o environmentálnych kauzách, na celom svete čelia narastajúcemu násiliu zo strany štátnych i súkromných aktérov, oznámila v noci na piatok Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala agentúra Reuters.

06:52

Parížska univerzita Sciences Po vo štvrtok oznámila, že uzavrie svoje hlavné sídlo v metropole Paríž v súvislosti s najnovšou blokádou budovy desiatkami protestujúcich propalestínskych študentov.

06:42

Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí.

David Cameron
Britský minister zahraničných vecí David Cameron (vpravo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kráčajú vedľa pamätnej steny venovanej padlým vojakom pred chrámom svätého Michala v Kyjeve
06:34

Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy.

06:30

Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali