ZOH14-servis: Od Bieleho klobúka po komplex Laura – 11 nových športovísk

ZOH14-servis: Od Bieleho klobúka po komplex Laura – 11 nových športovísk

p>Bratislava 31. januára (TASR) – Zimné olympijské hry 2014 boli od ich pridelenia Rusku národnou prioritou a postupne sa stali vôbec najdrahšími v celej histórii. Soči bolo najmä prímorským letoviskom, no to ruských organizátorov neodradilo od ambiciózneho projektu a tak na brehu Čierneho mora vybudovali za 50 miliárd amerických dolárov jedenásť úplne nových štadiónov a taktiež dôležitú infraštruktúru.

Náklady na globálny sviatok športu prekonali aj doteraz najdrahšiu olympiádu v roku 2008. Podľa dostupných informácií totiž vyšli pekinské hry okolo 40 miliárd dolárov, teda asi o desať menej, ako rozsahom športových odvetví i účastníkov menšia zimná olympiáda v ruskom stredisku. Na druhej strane však v Soči vybudovali za necelú dekádu to, čo v niektorých tradičných krajinách zimných športov trvalo dlhé desaťročia. "To, na čo sme my v Alpách potrebovali 150 rokov, to sa im podarilo za nejakých päť. Keď si to uvedomíte, šokuje vás to," uviedol pre agentúru Reuters prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie Gian-Franco Kasper zo Švajčiarska.

Ruskí organizátori rozdelili hry na prímorskú a horskú časť a architekti sa nechali inšpirovať prírodnými motívmi, takže štadióny majú tvar napríklad ľadovca, zmrznutej kvapky, či horkého hrebeňa. Olympijskému parku na brehu Čierneho mora v mestskej časti Adler dominuje hlavný štadión Fišt alebo aj Biely klobúk, ktorý má kapacitu 40.000 (po hrách takmer 48.000) divákov a uskutočnia sa na ňom otvárací a záverečný ceremoniál. Pri jeho dizajne sa architekti inšpirovali aj známym šperkom Fabergého vajíčka. Štadión využíva najmodernejšie technológie a je vybavený priehľadnou polykarbonátovou strechou. Zároveň je aj nesmierne energeticky efektívny, napríklad zozbieranú a prefiltrovanú dažďovú vodu používa do toaliet. Po skončení hier ho bude využívať ruská futbalová reprezentácia a odohrajú sa na ňom aj zápasy majstrovstiev sveta v roku 2018.

Hneď vedľa hlavného štadióna sa nachádza jedna z dvoch hokejových hál – 12-tisícový Ľadový palác Boľšoj, ktorý má dizajn obrovskej zmrznutej kvapky. Špeciálne viacvrstvové sklo by malo chrániť pred miernymi teplotami Soči, no viacerí odborníci sa aj tak sťažujú na enormné náklady na chladenie. Organizátori aj pre to uvažujú, že arénu po hrách premenia na cyklistický velodróm. Približne o tristo metrov ďalej je umiestnená druhá hokejová hala. Šajba aréna s kapacitou 7000 divákov je pohyblivá a po ZOH by ju mali rozobrať a premiestniť do iného ruského mesta. Rýchlokorčuliari budú zápoliť o medaily v oválnej Adler aréne, ktorá pojme 8000 fanúšikov a krátko po hrách sa zmení na exhibičné centrum. Moderný korčuliarsky palác Ľadovec (12.000 divákov) s impozantnou sklenenou fasádou je navrhnutý tak, aby vzbudzoval asociácie s trajektóriou krasokorčuliara pri pristátí po trojitom tulupovi. Hostiť bude aj šortrekárov, pričom organizátorom trvá iba dve hodiny, kým pripravia plochu pri zmene z jedného na druhé odvetvie. Posledným štadiónom v prímorskej časti je curlingové centrum Ľadová kocka, do ktorej sa zmestí 3000 návštevníkov. V Olympijskom parku nechýba ani najväčšia dedina pre športovcov, budovy tlačového a televízneho centra, hotely určené pre MOV, národné olympijské výbory, medzinárodné športové federácie, či výstavné priestory a na centrálnom Medailovom námestí sa budú konať oceňovania víťazov.

Reklama

Asi 60 km od pobrežia sa čnie stredisko Červená Poľana, ktoré privíta všetky disciplíny pod holým nebom. Horský klaster je pritom rozdelený na dve časti – horskú olympijskú dedinu a vytrvalostnú. Prvá je v nadmorskej výške asi 1100 m a jej najväčším lákadlom pre divákov bude neďaleké alpské centrum Roza Chutor (kapacita 7500 divákov), ktoré privíta všetky disciplíny zjazdového lyžovania. Súťažné trate s celkovou dĺžkou takmer 20 km navrhol bývalý švajčiarsky pretekár, zlatý medailista v zjazde zo ZOH 1972 a dvojnásobný majster sveta Bernhard Russi. Ako uvádza oficiálna stránka Medzinárodného olympijského výboru (MOV), najviac púta trať mužského zjazdu, ktorá má dĺžku takmer 3500 m a prevýšenie 1075 m. Zápolenia akrobatických lyžiarov a snoubordistov sa budú odohrávať v Extrémnom parku na západnej strane plošiny Roza Chutor. Skokanský sektor RusSki Gorkij sa nachádza na spojení dvoch hrebeňov, aby zapadol do okolitej krajiny a prvýkrát bude pod piatimi kruhmi hostiť súťaž žien. Po hrách bude slúžiť ako tréningové centrum ruskej reprezentácie. Areál Sanki s kapacitou 5000 divákov privíta sánkovanie, skeleton a boby a pretekárom sľubuje 1,5 km dlhé trate a maximálnu rýchlosť okolo 135 km/h.

Vo vytrvalostnej dedine budú bývať všetci bežkári a biatlonisti, ktorí majú svoje súťaže v Komplexe Laura asi desať kilometrov severovýchodne od Červenej Poľany. Stredisko je unikátne tým, že má pre každé odvetvie vlastný štadión, každý so samostatnými traťami a kapacitou 7500 divákov. Komplex dostal názov podľa neďalekej divokej rieky s množstvom vodopádov.

Reklama

Dejiská Hier XXII. zimnej olympiády:

Prímorské centrum:

Olympijský štadión Fišt (Biely klobúk)

Reklama

Podujatia: otvárací a záverečný ceremoniál

Kapacita: 40.000

Ľadový palác Boľšoj

Šport: hokej

Reklama

Kapacita: 12.000

Šajba aréna

Šport: hokej

Kapacita: 7000

Korčuliarsky palác Ľadovec

Šport: krasokorčuľovanie, šortrek

Kapacita: 12.000

Reklama

Adler aréna

Športy: rýchlokorčuľovanie

Kapacita: 8000

Curlingové centrum Ľadová kocka

Reklama

Športy: curling

Kapacita: 3000

Medailové námestie v olympijskom parku

Podujatia: medailové ceremónie

Reklama

Kapacita: 20.000

Horské centrum:

Komplex Laura

Šport: biatlon, bežecké lyžovanie, bežecká časť severskej kombinácie

Kapacita: 7500

Reklama

RusSki Gorkij

Šport: skoky na lyžiach, skokanská časť severskej kombinácie

Kapacita: 7500

Alpské centrum Roza Chutor (Ružová osada)

Šport: alpské lyžovanie

Reklama

Kapacita: 7500

Extrémny park Roza Chutor

Šport: akrobatické lyžovanie, snoubording

Kapacita: snoubording – 6250/ akrobatické – 4000

Sanki

Reklama

Športy: sánkovanie, skeleton, boby

Kapacita: 5000

</p

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali