ZOH14-Hokej: Favoritkami opäť Kanaďanky a Američanky, prekvapiť chcú Fínky,Rusky

ZOH14-Hokej: Favoritkami opäť Kanaďanky a Američanky, prekvapiť chcú Fínky,Rusky

Soči 6. februára (TASR) – Ženský hokejový turnaj bude mať na ZOH v Soči aj vo svojej piatej edícii v olympijskej histórii rovnakých favoritov ako po minulé roky. Podľa všetkých predpokladov sa o titul pobijú zámorské veľmoci Kanada a USA, ktoré nepustili k zlatému kovu dosiaľ žiadneho iného súpera. Turnaj v Soči bude bez slovenských reprezentantiek. Tie neuspeli v domácej kvalifikácii a po premiérovej účasti vo Vancouveri tak budú na XXII. zimných olympijských hrách opäť chýbať.

Historicky prvý turnaj v roku 1998 v Nagane vyhrali Američanky, po nich sa trikrát v rade tešili z prvenstva reprezentantky "javorových listov". Totálna dominancia zámorských tímov, ktoré na ceste do finále vo Vancouveri 2010 dohromady v ôsmich zápasoch strelili spolu 86 gólov a inkasovali iba štyri, donútila vedenie Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) k zmene turnajového formátu.

Osem účastníkov v Soči rozdelilo do dvoch skupín podľa postavenia v rebríčku IIHF. V A-skupine sa tak predstavia najvyššie nasadené Kanada, USA, Fínsko a Švajčiarsko, v B-skupine potom Rusko, Švédsko, Nemecko a Japonsko. Posledné dve menované družstvá si vybojovali účasť v Soči na kvalifikačných turnajoch. Po klasickej skupinovej fáze si prvé dva tímy z "Á-čka" zaistia priamy postup do semifinále, pričom druhé dva si zahrajú štvrťfinále proti dvom najlepším družstvám z B-skupiny. Ani posledné dve krajiny zo "slabšej" skupiny na turnaji po úvodnej fáze nekončia, keďže si zahrajú ešte o konečné umiestnenie na 5.-8. priečke. "Samozrejme si uvedomujeme, že rozdiel vo výkonnosti medzi zámorskými a európskymi tímami je stále veľký. Sme však presvedčení, že zásluhou zmien uvidíme v Soči viac vyrovnaných duelov," uviedol hovorca IIHF Adam Steiss.

Aj napriek pozmenenému formátu turnaja sa však očakáva, že súboj o zlato v Ľadovom paláci Boľšoj 20. februára zaobstarajú Kanaďanky s Američankami. Medzi oboma družstvami už niekoľko rokov vládne veľká rivalita, vo vzájomných stretnutiach si zámorské hráčky nič nedarujú. "Zakaždým je to zápas plný emócií, nasadenia a výborných výkonov. Som presvedčená, že ani v Soči tomu nebude inak," nechala sa počuť kapitánka výberu USA Megan Bozeková. Aj ona sa bude spoliehať na presnú ruku Amandy Kesselovej, mladšej sestry slávneho brata Phila, elitného kanoniera americkej reprezentácie a klubu NHL Toronto Maple Leafs. Dvadsaťdvaročná útočníčka bola najlepšou strelkyňou tímu na vlaňajšom svetovom šampionáte a zároveň autorkou zlatého víťazného gólu. "Aj napriek mladému veku už patrí Amanda medzi absolútnu svetovú špičku. Je veľmi rýchla, hrá s veľkým prehľadom a inteligenciou," chválila najväčšiu hviezdu svojho výberu tímová manažérka Reagan Careyová.

Reklama

Talizmanom úspechu v kanadskom družstve je nestarnúca Hayley Wickenheiserová. Tridsaťpäťročná veteránka, známa pod prezývkou ‘Wayne Gretzky v sukni’, na ženskom olympijskom turnaji ešte nechýbala. Debutovala v Nagane 1998, Soči bude pre ňu piatou olympiádou v kariére. Nový tréner ‘javorových listov’ Kevin Dineen, ktorý v decembri nahradil Dana Churcha, ju tesne pred ZOH v Soči mierne prekvapujúco zbavil funkcie kapitánky. "V porovnaní s ostatnými turnajmi máme omladený výber. Na našom štýle, ktorý je založený na tesnom forčekingu a rýchlych protiútokoch, to však nič nemení," povedala Wickenheiserová, ktorá zrejme prišla o kapitánske ‘céčko’ v dôsledku výsledkov posledných vzájomných duelov proti USA. V ostatných štyroch totiž dominovali Američanky. Vzájomný zápas v rámci základnej A-skupiny je v Soči na programe 12. februára.

Z európskych tímov sa najväčšie šance zamiešať karty v konečnom poradí dávajú domácim Ruskám a hráčkam Fínska. Výsledky výberu ‘Suomi’ budú stáť a padať podľa výkonu brankárky Noory Ratyovej. Keď v Turíne 2006 nastupovala na zápasy ako gólmanska jednotka Fínska, mala iba 15 rokov. O štyri roky neskôr vo Vancouveri už severanky pod jej vedením získali bronz. Na novembrovom turnaji Štyroch národov dokonca pochytala 58 striel Američaniek a položila tak základ šokujúceho triumfu 3:1. "Je jednou z najlepších brankárok na svete. Skórovať proti nej je niekedy takmer nemožné," pochválila kvality súperky americká kapitánka Bozeková, ktorá je Ratyovou spoluhráčkou v univerzitnom tíme Minnesoty.

Reklama

Výhodu domáceho prostredia môžu potvrdiť Rusky, ktoré po zisku bronzu na MS 2001 na dlhší čas vypadli z absolútnej svetovej špičky. Vzostup formy a vysoké ambície v Soči však potvrdili na vlaňajšom svetovom šampionáte, kde skončili tretie.

program ženského hokejového turnaja, časy sú v SEČ:

sobota 8. februára

09.00 USA – Fínsko /A/

Reklama

14.00 Kanada – Švajčiarsko /A/

nedeľa 9. februára

09.00 Švédsko – Japonsko /B/

14.00 Rusko – Nemecko /B/

pondelok 10. februára

Reklama

11.00 USA – Švajčiarsko /A/

16.00 Fínsko – Kanada /A/

utorok 11. februára

11.00 Nemecko – Švédsko /B/

16.00 Rusko – Japonsko /B/

streda 12. februára

09.00 Švajčiarsko – Fínsko /A/

13.30 Kanada – USA /A/

štvrtok 13. februára

09.00 Japonsko – Nemecko /B/

Reklama

18.00 Švédsko – Rusko /B/

sobota 15. februára

09.00/13.30 – štvrťfinále

nedeľa 16. februára

09.00/18.00 – skupina o 5.-8. miesto

Reklama

pondelok 17. februára

13.30/18.00 – semifinále

utorok 18. februára

09.00 o 7. miesto

13.30 o 5. miesto

Reklama

štvrtok 20. februára

hokej – ženy

13.00 o 3. miesto

18.00 finále

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali