Živé cyrilo-metodské dedičstvo

Živé cyrilo-metodské dedičstvo

Bratislava 20. augusta 2023 (HSP/Foto:Ladislav Dugovič)

 

V rámci 1160. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda k našim predkom usporiadala Galéria F7, občianske združenie CYRILOMETODIADA a Nadácia PRO PATRIA v Galérii F7 v Starom Meste 15. augusta 2023 vernisáž filatelistickej výstavy Živé cyrilo-metodské dedičstvo. Autorom výstavy je filatelista Jozef Kútny z Močenku, ktorý je členom Klubu filatelistov 52-46 Močenok

Živé cyrilo-metodské dedičstvo
Živé cyrilo-metodské dedičstvo, vernisáž filatelistickej výstavy

Po privítaní hostí, medzi ktorými bol aj konzul Srbského veľvyslanectva v Bratislave pán Dragan Zurovac s manželkou, pánom Borivojom Medelským z Galérie F7 vystúpil s krátkym príhovorom historik Anton Hrnko. Pripomenul, že v slovenskom národe je hlboko zakorenená úcta k svätým solúnskym bratom, ktorá ho aj po viac ako tisíc rokoch „napája duchovnou silou ako materským mliekom“, a aj vďaka tomu náš národ dokázal prežiť až do dnešných čias. Je preto prirodzené, že aj v Ústave Slovenskej republiky je odvolávka na svätých Cyrila a Metoda. Upozornil na to, že neoliberálne sily sa všetkými možnými spôsobmi snažia vymazať odkaz svätých bratov nielen z našej ústavy, ale aj z pamäti národa. Preto každé podujatie ako to dnešné je veľmi cenné a dôležité.

Reklama

Program pokračoval umeleckým prednesom Žalmu cyrilo-metodského Karola Strmeňa v podaní Daniely Suchej za sprievodu fujary Štefana Suchého. Martin Juraj Oscitý zaspieval pieseň Ave Maria a následne vdp. Ján Košiar požehnal príležitostný poštový lístok, ktorý bol vydaný pri príležitosti tejto výstavy. Nasledoval veľmi živý a emotívny príhovor autora výstavy pána Kútneho, ktorý veľmi farbistým spôsobom priblížil príbeh Cyrila a Metoda vo filatelistickej tvorbe. Prítomní, ktorí sa v naozaj hojnom počte zúčastnili na tomto podujatí, mali možnosť si prezrieť výstavu a pri občerstvení sa porozprávať s autorom aj organizátormi výstavy.

Výstava bude prístupná verejnosti od 16. augusta do 31. augusta 2023 v utorok až sobotu od 15.00 do 19.00 hod.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali