Zelenskyj o protiofenzíve, voľbách, Trumpovi aj frustrácii: To zviera, tá šelma dostane chuť

Zelenskyj o protiofenzíve, voľbách, Trumpovi aj frustrácii: To zviera, tá šelma dostane chuť

Kyjev 4. júna 2023 (HSP/wsj/Foto:TASR/AP-Andreea Alexandru)

 

Ukrajinský prezident v rozsiahlom rozhovore pre The Wall Street  Journal hovorí aj o voľbách v USA, NATO a Číne

Druhý summit Európskeho politického spoločenstva
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je teraz pripravený začať dlho očakávanú protiofenzívu, ale varoval pred úspechom: Môže to trvať nejaký čas a bude to stáť veľa peňazí.

Reklama

“Pevne veríme, že uspejeme,” povedal Zelenskyj v rozhovore v tomto južnom prístavnom meste, keď sa armáda jeho krajiny pripravovala na to, čo by mohlo byť jednou z najzávažnejších fáz vojny, keďže jej cieľom je získať späť územie okupované Ruskom.

“Neviem, ako dlho to bude trvať,” povedal pre The Wall Street Journal. “Ak mám byť úprimný, môže to ísť rôznymi spôsobmi, úplne odlišnými. Ale my to urobíme a sme pripravení.”

Reklama

V rozsiahlej, hodinu trvajúcej diskusii 45-ročný Zelenskyj povedal, že sa obáva, že voľby v USA na budúci rok by mohli vyniesť k moci menej priaznivú administratívu, a vyzval Severoatlantickú alianciu, aby ponúkla Kyjevu jasnú cestu k členstvu.

Vyzval tiež Čínu, aby sa pokúsila obmedziť Rusko, a povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje viac systémov protiraketovej obrany Patriot americkej výroby na ochranu občanov pred vzdušným bombardovaním a na ochranu frontových jednotiek.

Zelenskyj uznal ruskú vzdušnú prevahu na frontových líniách a povedal, že nedostatočná ochrana pred ruskou vzdušnou silou znamená, že “veľký počet vojakov zahynie” pri protiofenzíve.

Ukrajina by si podľa neho priala viac zbraní dodaných zo Západu pre nadchádzajúcu kampaň. Napriek tomu je Ukrajina pripravená na postup. “Chceli by sme mať určité veci, ale nemôžeme čakať mesiace,” povedal.

Zelenskyj pre WSJ povedal, že ukrajinské pozemné sily sú “silnejšie a motivovanejšie” ako zakopané ruské jednotky, ktoré sa snažia udržať si približne 20 % územia Ukrajiny, ktoré kontrolujú na východe a juhu krajiny.

Reklama

Podľa WSJ, protiofenzíva je kľúčovým momentom pre Zelenského, bývalého herca a komika, ktorého vedenie počas vojny posunulo do svetového povedomia. Výsledok bude určovať kontúry vojenskej podpory Západu a diplomatického boja o budúcnosť Ukrajiny.

Ukrajinskí podporovatelia poskytli miliardovú vojenskú a finančnú podporu, ktorá bola pre vojnové úsilie Kyjeva nevyhnutná, a výzvy, aby sa Zelenskyj usiloval o mierovú dohodu, by mohli vzrásť, ak protiofenzíva neprinesie výrazný prielom.

 

Slová frustrácie 

Zelenskyj prešiel v rozhovore pre WSJ od vyjadrenia vďaky západným podporovateľom za dodávky zbraní k slovám frustrácie z ich neochoty poskytnúť Ukrajine väčšie množstvo silných zbraní na odrazenie Rusov.

Podľa WSJ, jeho vyjadrenia odrážali rovnováhu, ktorú musí nájsť medzi tlakom na získanie toho, čo potrebuje na udržanie nezávislosti Ukrajiny a domácej politickej podpory, a zároveň netlačiť na spojencov príliš ďaleko a nezoslabiť ich podporu.

Reklama

Zelenskyj pre WSJ povedal, že si je vedomý toho, že západní lídri sa niekedy urážajú za jeho ostrý tón, ale nechápe, prečo podľa neho kvapkajú modernejšie zbrane, o ktorých vedia, že ochránia životy a pomôžu Ukrajine zvíťaziť.

Ak Ukrajina nebude schopná čeliť Rusku, povedal Zelenskyj, “to zviera, tá šelma dostane chuť” na dobývanie a pôjde ďalej. “Neporovnávajme, kto má byť komu vďačný,” povedal.

Zelenskyj hovoril s WSJ vo vládnej rezidencii po dni, počas ktorého navštívil zranených vojakov, stretol sa s vojenskými veliteľmi a navštívil prístav, aby diskutoval o tom, ako zvýšiť vývoz. V čiernom tričku s nápisom jeho krajiny vyzeral trochu unavene, ale na otázku WSJ, ako si udržiava dobrú náladu, sa rozžiaril. “Nie je tu miesto pre slabosť,” povedal.

Podľa WSJ, západ pomohol vycvičiť a vybaviť desaťtisíce vojakov, aby sa pokúsil posilniť kyjevské sily pre protiofenzívu.

 

Útoky sa zintenzívnili 

V posledných týždňoch Ukrajina zintenzívnila útoky raketami dlhého doletu a bezpilotnými lietadlami, ktorých cieľom je ochromiť ruské zásobovacie línie pred kampaňou. Ukrajinou podporovaní ruskí dobrovoľníci uskutočnili cezhraničné nálety, ktorých cieľom bolo prinútiť Rusko, aby presunulo jednotky z frontových línií vo vnútri Ukrajiny.

Západní predstavitelia uviedli, že podľa nich sa protiútok Ukrajiny blíži a že Kyjev čaká, kým pôda vyschne.

Podľa WSJ, ruské ofenzívne snahy v tomto roku priniesli drobné úspechy vrátane dobytia malého východného mesta Bachmut, ale stáli tisíce životov a zaťažili ruskú armádu.

Podľa WSJ, západní podporovatelia Ukrajiny si uvedomujú, že vlastná ofenzíva Kyjeva vojnu neukončí, ale chcú, aby ruskému prezidentovi Putinovi ukázala márnosť jeho stratégie zakopávania sa a čakania na oslabenie podpory Ukrajiny, uviedol západný predstaviteľ.

Reklama

Bidenova administratíva vyčlenila na bezpečnostnú pomoc Ukrajine od začiatku ruskej invázie v plnom rozsahu viac ako 37 miliárd dolárov a prisľúbila ďalšiu vojenskú pomoc. Európski spojenci ju nasledovali.

 

Trump môže zmeniť hru 

Bývalý prezident Donald Trump, hlavný republikánsky uchádzač o prezidentské voľby v roku 2024, však minulý mesiac odmietol povedať, že by Ukrajinu podporil, a namiesto toho uviedol, že sa bude snažiť o rýchle ukončenie vojny, bez toho, aby povedal ako, pokračuje WSJ.

Zelensky pre WSJ vyjadril obavy, že akákoľvek zmena v administratíve by mohla ovplyvniť pomoc.

“V situácii, ako je táto, keď existuje podpora, sa obávate zmien,” povedal. “A aby som bol úprimný, keď spomeniete zmenu administratívy, cítim to isté ako každý iný človek – chcete zmeny k lepšiemu, ale môže to byť aj naopak.”

Reklama

Zelensky povedal, že nerozumie Trumpovmu tvrdeniu, že by mohol ukončiť vojnu za 24 hodín, keďže Trump to neurobil počas svojho pôsobenia vo funkcii, keď už Rusko okupovalo Krym a časti východnej Ukrajiny.

Biden má k Ukrajine citovú väzbu, ktorá sa podpísala pod podporu jeho administratívy tejto krajine, povedal Zelensky. Trumpovo prezidentstvo nastalo pred inváziou v plnom rozsahu a “nie som si istý, ako by Trump konal,” povedal.

Napriek tomu ukrajinský prezident pre WSJ povedal, že ho povzbudila podpora oboch strán v USA a podpora bežných občanov, a vyjadril nádej, že obe strany a Kongres budú naďalej podporovať Ukrajinu a tlačiť na akúkoľvek novú administratívu, aby udržala toky pomoci.

 

Členstvo v NATO

Podľa WSJ, Zelenského bezprostrednejším záujmom je zabezpečiť jasnú cestu k členstvu v NATO na júlovom samite v litovskom Vilniuse.

Reklama

NATO v roku 2008 uviedlo, že Ukrajina sa stane členom, ale neuviedlo žiadny časový plán. Ukrajina požiadala o členstvo minulý rok, ale USA, neoficiálny líder aliancie, sa vo veľkej miere vyhýbali diskusiám o tom, ako a kedy by Ukrajina mohla vstúpiť do NATO, a namiesto toho sa zameriavali na posilnenie bezpečnosti a vojenskej sily Kyjeva.

Zelenskyj pre WSJ uviedol, že niektorí členovia NATO nie sú ochotní prijať Ukrajinu zo strachu pred Ruskom. Rastie však tlak na alianciu, aby ponúkla konkrétne bezpečnostné záruky a cestu k členstvu.

Zelenskyj povedal, že neočakáva, že Ukrajina vstúpi do NATO, kým budú pokračovať boje, ale chce prísľub, že bude prijatá po vojne.

“Ak vo Vilniuse nedostaneme signál, myslím si, že pre Ukrajinu nemá zmysel byť na tomto samite,” povedal. Na otázku, či si myslí, že takýto signál dostane, odpovedal: “Neviem. Úprimne povedané, neviem.”

Zelenskij pre WSJ uviedol, že je vďačný západným krajinám za dodávky zbraňových systémov. Zároveň kritizoval, že dodávky by mali byť rýchlejšie a vo väčšom počte, pretože meškanie stojí životy.

Ukrajina podľa neho potrebuje najmä viac batérií rakiet Patriot, ktoré pozostávajú z niekoľkých odpaľovacích zariadení, výkonného radaru, riadiacej stanice a ďalšieho podporného vybavenia, aby mohla chrániť svoje mestá a frontové jednotky.

Ukrajina má v súčasnosti najmenej dve batérie Patriot, ale Zelenskyj povedal, že by ich chcel mať až 50, pretože je to jediný systém, ktorý dokáže zachytiť niektoré moderné rakety vystrelené z Ruska.

Reklama

 

Rozhodne Čína? 

Zelenského administratíva, sa podľa WSJ, snaží izolovať Rusko tým, že sa snaží získať podporu krajín vrátane Číny, Indie a Brazílie, ktoré udržiavajú priateľské vzťahy s Ruskom.

Snaží sa zvolať samit na tému svojho 10-bodového mierového plánu, ktorý vyzýva na stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia.

“Putin musí vedieť, že mu ľudia nepodajú ruku, že už nesedí za stolom so serióznymi krajinami, že Rusko nie je súčasťou medzinárodných organizácií,” povedal.

Podľa WSJ, Čína, ktorá neodsúdila ruskú inváziu a z vojny obvinila USA a ich spojencov, sa snaží zapojiť do diplomacie zameranej na mier. Ukrajina uviedla, že je pripravená vypočuť si názory Číny, ale nebude súhlasiť so žiadnym návrhom, ktorý by zahŕňal odstúpenie územia.

Zelenskyj uviedol, že v aprílovom telefonáte vyzval čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby nedodával Rusku zbrane ani iné technológie, a Si ho ubezpečil, že Čína zbrane Rusku neposkytuje.

Čína je väčšia a silnejšia ako Rusko a mohla by zohrať dôležitú úlohu pri nastolení mieru, povedal Zelenskyj. “Nechcel by som, aby takáto krajina stála bokom a pozerala sa, ako ľudia umierajú,” povedal. “Ak ste veľký, práve toto znamená národná veľkosť. Toto nie je obraz alebo múzeum, je to skutočná, krvavá vojna.”

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali